Gyorsasági kamionos Eb

2021.10.19. 14:15

A szombathelyi Kiss Norbert még mindig nehezen hiszi el, hogy harmadszor is Európa-bajnok lett

Olaszországban zárult a 2021-es gyorsasági kamionos-Európa-bajnokság. A Révész Racing szombathelyi pilótája, Kiss Norbert aranyéremmel zárta a remekül sikerült szezont – pályafutása harmadik Eb-győzelmét gyűjtötte be.

Tóth Gábor

Fotó: VN/kissnorbi.com

Kiss Norbert jelentős pont­előnye birtokában érkezett meg a kamionos-Európa-bajnokság 2021-es sorozatát záró olaszországi versenyhétvégére – és már a szombati első futamon szerette volna bebiztosítani Eb-győzelmét. A képlet egyszerű volt: ha a szombathelyi pilóta győz vagy második, biztosan ő a kontinens legjobbja. Csapatban egyébként a Révész Racing már az előző, spanyolországi versenyhétvégén megszerezte a bajnoki címet.

Az időmérőn a magyar pilóta a legjobb időt autózta, így az első rajthelyről startolhatott a szombati első versenyen. A rajtot német riválisa, Sascha Lenz kapta el jobban, Kiss Norbert a második helyre csúszott vissza. Az ötödik körben aztán elment Lenz mellett, de mivel sárga zászló hatálya alatt előzött, öt másodperc büntetést kapott a szombathelyi versenyző. Végül a Révész Racing pilótáját intette le elsőként a kockás zászló, de mivel Lenz két másodpercre volt csak, a büntetés miatt utóbbi lett a futamgyőztes. Ami viszont ennél fontosabb: Kiss Norbert megszerezte pályafutása harmadik Eb-győzelmét.

– Nehéz szavakat találni, de nagyszerű érzés, hogy bár kellett rá néhány évet várni, összejött a harmadik bajnoki cím. Nagy-nagy köszönettel tartozom a Révész Racingnek, és személy szerint Révész Bálintnak is, aki a tavalyi nehéz helyzet, a világjárvány miatt sem hagyott fel a csapatépítéssel, aminek most meglett az eredménye, hiszen az egyéni és a csapat Európa-bajnoki cím is a miénk – erre új csapatként nagyon büszkék lehetünk! Nagyon boldog vagyok! – mondta a verseny után Kiss Norbert.

– Tudtam, hogy Norbi nagyon tehetséges pilóta, mi pedig igyekeztünk neki olyan technikát biztosítani, amivel győzhet. Nagyon boldogok vagyunk, hogy ez sikerült. Reméljük, a következő években további közös sikereket érünk majd el – összegzett Révész Bálint csapatulajdonos.

Kiss Norbert 2014 és 2015 után magyar csapat színeiben lett újra Európa legjobbja.

– Van, aki arról álmodik, hogy legyenek szép pillanatai, mi azért álmodunk, hogy legyen mit megvalósítani. Büszke vagyok a csapatra, ezen belül is Kiss Norbertre, aki mind a digitális felületeken, mind az aszfalton bebizonyította tehetségét egész Európának. Büszke vagyok a csapatra, akik a tervezésen és fejlesztésen keresztül a megjelenésünkig teljesítették a kitűzött céljainkat, és hat év után ismét hazahozták Magyarországra az Európa-bajnoki trófeát egyéniben, és csapatban is. Köszönöm a partnereinknek, hogy bíztak bennünk és mellettünk álltak – fogalmazott Kozák Attila, a Révész Racing csapatvezetője.

Kiss Norbert pezsgőzik a dobogó tetején. Fotó: VN/kissnorbi.com

A szombati második versenynek tehát már háromszoros Európa-bajnokként vághatott neki Kiss Norbert. A hetedik helyről indulhatott, harmadikként ért célba.

Vasárnap a 2021-es Európa-bajnoki sorozat utolsó két versenyét rendezték meg. Kiss Norbert friss Európa-bajnokként sem vett vissza a tempóból. Megnyerte az időmérő edzést, majd tökéletes versenyt produkálva rajt-cél győzelmet aratott a vasárnapi első futamon. A szezon utolsó versenyén a fordított rajtrácsos szabály miatt Kiss Norbert a mezőny közepéről indulhatott. A versenyt azonban piros zászlóval félbeszakították egy hatalmas baleset miatt, amely a Aliyyah Koloccal történt (kigyulladt a kamionja) – Kiss végül a hatodik helyen ért célba.

Végeredmény: 1. Kiss Norbert (Magyarország, MAN) 276 pont, 2. Sascha Lenz (Németország, MAN) 227, 3. Adam Lacko (Csehország, Freightliner) 203.

Kiemelt Képünkön: Kiss Norbert nyilatkozik boldogan az újabb Eb-diadal után

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában