Frissen Vasból

2021.10.11. 07:00

Európa trónjára ült a HVSE súlyemelője, Boros Viktória

A Haladás VSE súlyemelő szakosztályának fiatal tehetsége, Boros Viktória múlt héten aranyérmet szerzett szakításban, bronzot lökésben, így összetettben a második helyen zárt a finnországi junior és U23-as súlyemelő Európa-bajnokságon.

Sütő Dániel

Boros Viktória – éremmel a nyakában – edzőjével, Márkus Erzsébettel

Fotó: Unger Tamás

Hétéves súlyemelő pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el Boros Viktória, a Haladás VSE sportolója a múlt hét végén lezajlott finnországi junior és U23-as súlyemelő Európa-bajnokságon. Az előzetes várakozások ellenére a 87 kilogrammosok mezőnyében maradandót sikerült alkotnia Vikinek, dacára annak, hogy ellenfelei cseppet sem voltak gyengék. Mint ismert, a HVSE súlyemelője szakításban 92 kilogrammal aranyérmet, lökésben 109 kilogrammal bronzot, összetettben 201 kilogrammal ezüstérmet szerzett, magasan az elvártak felett teljesítve.

Boros Viktória – éremmel a nyakában – edzőjével, Márkus Erzsébettel
Fotó: Unger Tamás

Még a sportoló is meglepődött saját teljesítményén, mivel előzetesen nagyobb súlyokkal neveztek vetélytársai, mint ő, így meg sem fordult a fejében, hogy esetleg szakításban aranyérmes lehet, jóllehet azért egy bronzban bízott. Lökésben azonban távolinak érezte a dobogót, mivel bőven volt lemaradása a nemzetközi szinthez képest.

– Nagyon sokat készültünk, különösképpen a technikai elemek gyakorlására kellett több időt fordítanunk, amelyek kivitelezése kissé nehézkesen ment. Itt elsősorban a lökés technikai kivitelezésére gondolok, de a mentális rákészülés sem mellékes, hiszen ez legalább olyan fontos, mint a gyakorlat technikai megvalósítása. Intő jel volt számunkra a Messzi István-emléktorna, amelyre ugyan jól felkészültünk, de Viki lökésgyakorlatai mégsem sikerültek az elvártak szerint. Sokat tanultunk ebből, rengeteget dolgoztunk a hibák kijavításán, aminek eredményeként Viki összeszedetten, nagy akarással állt Finnországban dobogóra, hogy megmutassa, mire képes valójában – emlékezett vissza az Eb-t megelőző eseményekre Márkus Erzsébet, a Haladás VSE súlyemelő szakosztályának vezetője, akinek ugyan számos tehetség pallérozódik a kezei alatt, de Viki lett az első Európa-bajnoka, így edzői pályafutásának ez eddigi legkiemelkedőbb eredménye.

A szombathelyi sportegyesület fiatal tehetsége jövőre vált kategóriát juniorból U23-ba, majd irány a felnőttek mezőnye.

– Úgy érzem, hogy szakításban jó kilókat tudok hozni, lökésben azonban le vagyok maradva hozzávetőlegesen 6-8 kilóval, ezen kell javítanom. Tavaly ugyan ki tudtam lökni már 113 kilót is, de most a felkészülés során ez ment a legnehezebben, technikailag szétestem, és újra fel kellett építeni magamban a gyakorlatot – fogalmazott a szakítás junior Eb-győztese, akinek idén több sérülés is nehezítette pályafutását: tavasszal egy derék-, nemrégiben pedig egy vállsérülés miatt esett ki egy-két hétre az edzésmunkából. Mindemellett pedig magánéletében is fontos mérföldkőhöz érkezett, hiszen a Körmendi Rendvédelmi Technikumban kezdett el egy kétéves képzést. A súlyemelő napi rutinjában jól megfér egymás mellett a tanulás és a sportolás, erről gondoskodott edzője, Márkus Erzsébet, aki egyeztetett erről Hollósi Gáborral, az iskola igazgatójával. Ennek köszönhetően minden délután csak a sporttal kell foglalkoznia Vikinek.

– Ez az eredmény óriási lökést ad nekem további pályafutásomhoz, hiszen a mögöttem hagyott időszak nem bővelkedett sikerekben, a versenyek nem úgy alakultak, ahogy az elvárható lett volna, de most ezzel ismét el tudom hinni, hogy erős vagyok, tudok még fejlődni, és ki tudom hozni magamból a maximumot, akár már a felnőtt országos bajnokságon is – fogalmazott Viki, aki nem titkoltan már a jövő évi olimpiai kvalifikációs versenyekre fókuszál, hogy részt vehessen a 2024-es párizsi nyári játékokon. Ez nem lesz egyszerű, hiszen lecsökkentették a súlyemelők számát, ami azt jelenti, hogy 60 nő és 60 férfi juthat ki az olimpiára.

– Viki minden támogatást megkap a hazai súlyemelő szövetségtől és a Haladás VSE-től is, hogy megfelelő körülmények között készülhessen a kvalifikációs versenyekre, és eljuthasson Párizsba – tette hozzá Márkus Erzsébet, Viki edzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában