selejtező

2021.11.28. 19:08

Nagy csatában győzőtt a magyar kosárválogatott a portugálok ellen

A férfi kosárlabda-világbajnoki selejtezősorozat első fordulójában Portugáliában lépett pályára a magyar válogatott, amely végül nagy csatában győzte le a házigazdát.

Sütő Dániel

Perl 19 pontjával kulcsszerepet vállalt a sikerben

Fotó: VN-archív

Portugália–Magyarország 75-81 (15-20, 18-18, 16-23, 26-20).

Matosinhos, Centro de Desportos e Congressos de Matosinhos, 700 néző, világbajnoki selejtező mérkőzés, vezette: Liszka (lengyel), Matejek (cseh), Vitkauskas (litván).

Portugália: Barbosa –, Amarante –, Voytso –, Queiroz 13/3, Borovnjak 16. Csere: Bastos 8/3, Brito 15/12, Delgado 7, Ventura 5, Monteiro 8, Amiel –, Grosso 3/3. Szövetségi kapitány: Mario Gomes.

Magyarország: Váradi 6, Vojvoda 17/9, Benke 2, Eilingsfeld 15, Keller 15. Csere: Perl 19/3, Somogyi –, Ferencz –, Filipovity 7, Karahodzsics –. Szövetségi edző: Pór Péter.

Az eredmény alakulása. 3. perc: 2-4. 8. p.: 8-18. 13. p.: 22-24. 19. p.: 30-36. 26. p.: 36- 52. 28. p.: 44-54. 33. p.: 55-68. 39. p.: 70-72.

A házigazda luzitánok szerezték meg a vezetést Queiroz révén, mint később kiderült, ez volt az első és egyben utolsó alkalom, hogy előnyben játszhatott Portugália. Beindult a magyar gépezet, és nagyon hamar hatpontos előnyt alakított ki nemzeti csapatunk. Már az első negyedben sikerült két számjegyűre hizlalni a magyar előnyt, amiben Eilingsfeld mellett elévülhetetlen érdemei voltak Perl Zoltánnak (8-18). A portugálok hiába próbálkoztak a kinti dobásokkal, nem ültek, Pór Péter csapata azonban sorra süllyesztette el a közeli és középtávoli kosarakat.

A házigazda közben rádöbbent, hogy ami nem megy, azt talán nem kell erőltetni, taktikát váltott, így ismét feljött két pontra (22- 24). Fontos lélektani pillanatban szerzett újabb kosarakat Perl, amivel megmaradt nagyszünetre az ötpontos magyar előny (33-38). A mieink a második félidőt 5-0-s rohammal indították, Keller egy duplával, Vojvoda pedig a meccs első magyar triplájával köszönt be – pillanatok alatt újra tíz lett közte. Gyors iramban hízott a magyar előny, ami egészen tizenhat pontig kúszott fel (36-52).

Perl 19 pontjával kulcsszerepet vállalt a sikerben
Fotó: VN-archív

A sűrű pofonok közepette magához tért Portugália és egy jó periódust produkálva tíz pontra zárkózott (44-54). Pór Péter időkérése a legjobbkor jött, tizenkettőre sikerült visszaállítani a csapatok közti különbséget az utolsó negyed előtt. A záró etap nem várt hazai feltámadást hozott, ugyanis jobb későn, mint soha alapon megérkeztek a meccs végére a portugál triplák, öles léptekkel közelített a házigazda a vendégekhez (70-72).

Csak 22 másodperc volt vissza, amikor Perl ismét sikeresen zárt le egy akciót, majd kiharcolt egy sportszerűtlent, és a megítélt büntetőket szépen beszórta, eldöntve a találkozót.

Mario Gomes: – Benne volt, hogy esetleg megnyerjük a mérkőzést, de megérdemelték a magyarok a győzelmet. Meg kell tanulnunk egész mérkőzésen ugyanazzal az intenzitással játszani, végig magas szinten védekezni.

Pór Péter: – A jelenlegi viszonyok között minden idegenbeli siker nagyon értékes. Harmincöt percig kiválóan dolgoztak a fiúk, védekezésben és támadásban is szépen játszottak. Utána jött egy hullámvölgy, amikor Brito mindent bedobott, de a lényeg, hogy végül nyertünk, fontos volt így kezdeni a sorozatot.

Az E csoport másik mérkőzésén: Franciaország– Montenegró 73-67.

Hétfőn 18 órától az olimpiai ezüstérmes franciák érkeznek Kaposvárra. Azt még pontosan nem tudni, milyen felállásban szerepelnek a gallok, hiszen bizonytalan, kikre számíthat Vincent Collet. Papíron a franciák és a montenegróiak is erősebbek a magyar válogatottnál, így a mieinknek legfőképpen Portugáliára kell figyelniük, hiszen a kvartett harmadik helye már továbbjutást ér a következő körbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában