Bravúros Falco-diadal!

2021.12.22. 22:06

BL: legyőzte a Rigát a szombathelyi gárda, folytatódik az európai kaland! - fotók

A kosárlabda Bajnokok Ligája hatodik fordulójában a Falco KC Szombathely a lett VEF Rigát fogadta, és verte el nagy csatában (68-59) - így óriási bravúrt végrehajtva bejutott a BL legjobb 16 csapat közé!

Tóth Gábor

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

Falco KC Szombathely - VEF Riga (lett) 68-59 (15-27, 19-13, 17-12, 17-7).

Szombathely, 3015 néző, kosárlabda Bajnokok Ligája, vezette: Horozov (bolgár), Yilmaz (török), Jurcevic (horvát).

Falco: Váradi 9/3, Benke 6/6, Clark 8/6, Golomán 8/3, Keller 4. Csere: Perl 11, Barac 16, Kovács B. -, Somogyi 5/3. Edző: Milos Konakov.

Riga: Zorkis 11/9, Curry 13/9, Ate 6, Misk -, Gromovs 12. Csere: Gulbis 10/3, Walker 5/3, Krumins 2, Butirins -. Edző: Janis Gailitis.

Az eredmény alakulása. 3. perc: 3-10. 7. perc: 9-20. 14. perc: 21-36. 16. perc: 26-36. 20. perc. 34-40. 22. perc: 40-40. 27. perc: 45-45. 30. perc: 51-52. 33. perc: 55-52. 37. perc: 66-59. 39. perc: 66-59.

 

Az utolsó csoportmeccsnek csoportelsőként futott neki a Falco. És azzal a tudattal - nyomással -, hogy ha nyert, egyenes ágon bejut a Bajnokok Ligája legjobb 16 csapata közé. Az ellenfél az a Riga volt, amelyet október végén idegenben 80-74-re legyőzött. Ám azóta nagyon összekapta magát a lett együttes, sorozatban aratott győzelmek után, nagyszerű formában érkezett Szombathelyre. A csapatok szinte telt ház előtt, parádés hangulatban léptek pályára.

 

A vendégek 5-0-val nyitottak, Golomán triplája jelentette az első szombathelyi pontokat. De a folytatásban is a vendégek diktálták a tempót (3. perc: 3-10). Nehezen talált gyűrűbe a Falco, sorozatban dobálta a triplákat a Riga. A Falco első hét pontját egyébként Golomán szerezte. Kezdett veszélyessé válni a különbség - görcsösen, sok hibával kosárlabdázott a Falco. A negyedik lett tripla után Konakov mester kénytelen volt időt kérni (7. perc: 9-20). De nem sikerült megtörni az ellenfél lendületét - és főleg nem a dobókedvét. A Falco ekkor azért küzdött, hogy meccsben maradjon - Barac remek játékkal száll be a padról. Végül 12 ponttal nyerte meg az első negyedet az igencsak összeszedett csapat benyomását keltő Riga.

 

Visszatérve a kisszünetről 4-0-val kezdett a Falco, és próbált ritmust váltani. Ám a felszabadultan kosárlabdázó Riga visszaverte a felzárkózási kísérletet. Amikor úgy tűnt, hogy átveszi az irányítást a Falco, rendre érkezett egy demoralizáló tripla a vendégektől (14. perc: 21-36). Látványosan szenvedett a Falco, tiszta dobásokat rontott, lemaradt a lepattanókról, nem ültek a passzok - de akart, küzdött becsülettel. Váradi dobta a Falco második tripláját, a nyolcadik szombathelyi rádobásból. Megint felcsillant a remény, rögtön időt kért a Riga (16. perc: 26-36). Hiába, a gyilkos tempót diktáló Falco belelendült, mind a védekezését, mind a támadójátékát rendezte. És visszaküzdötte magát a meccsbe: 34-40-es állás mutatott az eredményjelző a szünetben.

 

 

 

Fordulás után folytatódtak a Falco-rohamok. Perl pontjai majd Benke triplája után egyenlített a házigazda (22. perc: 40-40). Aztán következett egy közel két perces gólcsend, nagy rohanással, elkapkodott, kihagyott hazai ziccerekkel - nem tudta átvenni a vezetést a Falco. De űzte, hajtotta ellenfelét. Sőt, Somogyi dudaszós triplával ismét egyenlített (27. perc: 45-45).  Óriási csatát vívtak a felek, kőkeményen védekeztek, tombolt a közönség. Hiába küzdött nagyot a Falco, Perl büntetőivel egy pontra zárkózott, de nem tudott fordítani. A negyedik negyed 51-52-es állásról kezdődött.

 

De csak  megtörtént a várva várt fordítás: Barac duplája után először vezetett a mérkőzésen a Falco! Majd bevágott két büntetőt is (33. perc: 55-52). A továbbra is kinti dobásokra építő Riga azonban tartotta a lépést. A sokadik leindításból született gyors Falco-kosár után viszont időt kért a vendég (35. perc: 63-57). Letámadott, sokat futott, szervezetten játszott a Falco - nehezen került helyzetbe a Riga. Clark táltosodott meg hazai oldalon, zsinórban két triplát is dobott - kiélezett helyzetben. Ekkor már a Falco kezében volt a meccs. És mintha kezdett volna fáradni a Riga, egyre több dobást hibázott (37. perc: 66-59). Fogyott az idő, nem mozdult az állás. Az utolsó perc így 66-59-es állásról kezdődött. Golomán zsákolt egy óriásit (68-59) - ekkor már ünnepelt a közönség! Az utolsó másodperceket pedig lepörgették a csapatok.

 

Bravúros győzelmet aratott, nagy csatát nyert a Falco, így bejutott a Bajnokok Ligája legjobb 16 csapata közé - folytatódik a BL-kaland! A hálás közönség nagyot ünnepelt, visszahívta a pályára az öltözőből a csapatot. Nagyszerű karácsonyi ajándékkal kedveskedett szurkolótáborának - és a magyar kosárlabda kedvelőinek - a szombathelyi együttes.

 

Nyilatkozatok:

 

Milos Konakov: - Nagyon görcsösen kezdtük, kellett jó 15 perc, hogy elérjük az üzemi hőfokot. A szünetben rendet tettünk a fejekben, szigorítottunk a védekezésünkön. Folyamatosan zárkóztunk, fordítottunk, és végül nyertünk. Óriási köszönet jár a szurkolóknak, nagyon kellett a segítségük a győzelemhez!

Janis Gailitis: - Bár kikaptunk, óriási élmény volt ilyen atmoszférában játszani – gratulálok a Falcónak. Jól kezdtünk, voltak szakaszai a meccsnek, amikor mi irányítottunk, de a végére elfogytunk. Ettől függetlenül megmutattuk, hogy van karaktere a csapatunknak.

Boris Barac: - Amióta itt kosárlabdázom, még soha nem játszottam ilyen nagyszerű hangulatban – sőt, nagyon régen nem játszottam ilyen nagyszerű közönség előtt. A szurkolóink belehajszoltak minket a győzelembe! Köszönetet kell mondani a városnak, a klubvezetésnek, a szurkolóinkat – nagyon szeretik a kosárlabdát, a Falcót Szombathelyen. Nagyszerű érzés itt játszani, itt élni!

Artis Ate: - Jó ritmusban, remek dobóformával kezdtünk, de nem sikerült ezt a nagyszerű dobóformát végigvinni. Igaz, a Falco változtatott a védekezésén, amivel nehezen birkóztunk meg. Összességében nem játszottunk rosszul, de a végét jobban bírta a Falco, megérdemelten nyert. De nem történt tragédia, messze még a szezon vége, van erő a csapatunkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában