Hátrányból fordítottak

2021.12.08. 17:34

Idegenben győzött a Haladás sakkcsapata

Az NB I.-es férfi sakk csapatbajnokság harmadik fordulójában a Haladás VSE-Infraplan I. hátrányból fordítva 7-5-re nyert a Makó ellen.

Pum András

20190917 Szombathely Villámsakk versenyt rendezett a Szombathelyi Haladás VSE hét ország sakkozóinak aktív részvételével A képen: Balogh Imre nagymester Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

20190917 Szombathely Villámsakk versenyt rendezett a Szombathelyi Haladás VSE hét ország sakkozóinak aktív részvételével A képen: Balogh Imre nagymester Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Ducour-Makói SVSE–Haladás VSE-Infraplan I. 5–7. Makó, NB I-es sakkcsapatbajnoki-mérkőzés, 3. forduló.

Az első táblán Héra Imrének megnyitásban volt egy pontatlan lépése, amit a hazaiak nagymestere, Mihók Olivér kihasznált, maximálisan megbüntette és így a szombathelyi sakkozó gyors vereségbe futott bele. A második táblán a makóiak idős szerb nagymestere, Dragan Kosic nem vállalt kockázatot és az időzavar előtti cseréknek köszönhetően döntetlent játszott Németh Miklóssal.

 

A harmadik táblán Ruck Róbert kihasználta ellenfele időzavarát és végül könnyű győzelemmel zárta a partit. A negyedik asztalnál Polák riválisa, Farkas stabil állást próbált felvenni, de a szombathelyi sakkozó aktív játékkal átvette a kezdeményezést, jó állást hozott ki és végül kijött a tudásbeli különbség a két játékos között. Az ötös táblán normális megnyitás után kis térelőnye lett dr. Kovács Gábornak, később akadtak lehetőségei a győzelemre, de a hazaiak játékosa jól védekezett, így döntetlennel zárult az öt órán át tartó játszma.

 

A következő táblán Neugebauer éles megnyitás után izgalmas partit vívott. Mindkét fél bátran támadott, végül Benkovic örökös sakkot adott a vasi játékosnak, így remivel zárult a meccsük. Petényi és ellenfele a megnyitás után meglehetősen zárt állást alakítottak ki, majd megegyeztek a döntetlenben. A nyolcas táblán Borhy és ellenfele, Szalai sok időt használt el a megnyitásra, majd a Haladás játékosa gyalogelőnybe került és végül győzött. Borhynak hosszú időn keresztül mumusa volt a makói játékos, de ezúttal sikerült legyőznie.

 

A kilences táblán Nagy Bence és hazai ellenfele, Udvardi szicíliai védelmi megnyitással kezdett. Majd a szombathelyi játékosnak jó huszára volt a hazaiak rossz futára ellen, így aktívan sakkozott és bár Udvardi védekezett, végül Nagy behúzta a meccset. A két játékos vívta a nap leghosszabb, majdnem hat órán keresztül tartó meccsét. A tizedik táblán Sárdy riválisának az elején ugyan volt egy kis előnye, ám a szombathelyi sakkozó idővel megtalálta saját játékát és döntetlenre hozta a mérkőzést. A következő táblán szolid nyitás után Lakos Nikoletta ellenfele átvette a kezdeményezést és szép kombinációval mattolta a vasi játékost.

 

A 12. táblán a hazaiak játékosa, Reviczki alaposan felkészült ellenfeléből, Csonka Attilából. Az elején egy kis előnyt ki is harcolt, de a középjátékban a szombathelyi játékos volt jobb, ekkor a makói sakkozó már nem sokat kockáztatott. Végül gyors cserékkel döntetlen lett a végeredmény. Összességében a Haladás VSE értékes győzelmet szerzett, már csak azért is, mert a mérkőzés elején a hazaiak 2:0,5-re vezettek, innen fordítottak a szombathelyiek.

 

Győzött: Ruck R., Borhy, Polák, Borhy. Remizett: Németh M., dr. Kovács G., Neugebauer, Petényi, Sárdy, Csonka.

Ezek is érdekelhetik