Dobó SE

2022.01.06. 07:00

Rába Dániel idei legfőbb célja az olimpiai szint elérése

A Szombathelyi Dobó SE fiatal tehetsége, Rába Dániel egy év alatt három métert javított 2020-as egyéni csúcsán.

Sütő Dániel

Rába Dániel nagy dobásra készül idén Fotó: Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A tavalyi év elején ugyan még kisebb akadályokba ütközött, de nyár közepére elkapta a fonalat, és folyamatosan javuló teljesítményével egyre-másra döntötte meg egyéni csúcsait. – Ezek nagyon pozitívan hatottak rám, úgy érzem, az elmúlt év alatt sokat léptem előre – összegezte tapasztalatait Rába Dániel, a Szombathelyi Dobó SE kalapácsvetője. – Mindössze egy edzőtáborba jutottunk el, de az rendkívül sikeres volt, sokat erősödtem tavaly, és a technikám is javult. Az összteljesítményemmel elégedett vagyok, de méterben elmaradtam az általam várt szinttől, mert nem sikerült kijutnom az olimpiára. Viszont ez nem hagyott bennem annyira mély sebeket, fiatal vagyok, van még időm, és tudom, hogy lesz alkalmam eljutni a nyári játékokra. 

 

Rába Dani nem sokkal maradt le Tokióról, mivel az olimpiára 77,5 méter volt a teljesítendő szint. 

 

– 2020-ban dobtam 73,85- öt, majd egy évvel később ezt három méterrel sikerült megjavítanom 76,83-ra, amelyet a Németh Pál-emlékversenyen értem el. Voltak persze 74-es, illetve 75-ös eredményeim is, de összességében egy év alatt három métert fejlődni nem rossz dolog – vélekedett az atléta, aki jelenleg nem hadra fogható. 

 

– Folyamatosan erősödöm, most ugyan van egy kisebb sérülésem, mivel az ünnepek előtti ciprusi edzőtáborban a nagylábujjam zúzódást szenvedett, de szerencsére nem törött el. Emiatt most nem tudok dobni, de erőnlétben nem esem vissza, mert tudok gyakorolni, a dobási technikát, robbanékonyságot pedig hamar visszaszerzem. 

 

Az olimpia és a paralimpia elhalasztása miatt 2021-ről 2022-re módosult az atlétikai világbajnokság dátuma, amelyet az egyesült államokbeli Eugene-ben rendeznek meg július közepén. Egy hónappal később pedig München ad otthont az atlétikai Európa-bajnokságnak. Az atléta utóbbin szeretne maradandót alkotni. 

 

– Én Münchenre pályázom, szeretnék kijutni az Eb-re, és ott jó eredményt elérni. A vb-n nem biztos, hogy részt tudok venni, viszont a kontinenstornára azért pályázom nagy erővel, mert az remek erőfelmérő lenne a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság előtt – fogalmazta meg idei terveit az atléta. 

 

Rába Dániel idei legfőbb célja a bűvös olimpiai szint, a 77,5 méter elérése. A Dobó SE kalapácsvetője úgy érzi, tavalyi teljesítménye alapján idén ezt már meg tudja dobni, ennek rendel alá mindent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában