Súlyemelés

2022.06.07. 17:40

Gyürüs hetedik, Boros nyolcadik helyen zárt Albániában

Az Albániában rendezett súlyemelő Európa-bajnokságon Boros Viktória szakításban újabb egyéni csúccsal összetettben a nyolcadik, Gyürüs Barbara pedig a hetedik helyen zárt kategóriájában.

Sütő Dániel

Márkus Erzsébet tanítványaival, Gyürüs Barbarával és Boros Viktóriával

Forrás: Szendi Péter

A felkészülési időszak hosszú hónapjait követően a tiranai Európa-bajnokságon léptek ismét dobogóra a Haladás VSE súlyemelői. Márkus Erzsébet szakosztályvezetőtől megtudtuk, hogy már az odautazással gondok adódtak, mivel a bécsi reptéren kialakult sztrájk miatt törölték járatukat. Így egészen nagy kerülővel Frankfurton át jutottak el a kontinensviadalra a szombathelyi kiválóságok, akiket remek körülmények fogadtak. A 87 kilogrammosok mezőnyében dobogóra lépő Boros Viktória nagy reményekkel vágott neki a tiranai tornának. 

– Rengeteg munkát fektettünk Viki felkészülésébe – fogalmazott Márkus Erzsébet, a HVSE súlyemelő szakosztályának vezetője. – Megvolt az erő, a technika, de ezúttal sajnos nem jött ki úgy a lépés, ahogyan azt mi szerettük volna. Szakításban ugyan megvan az újabb egyéni csúcsa, ami 95 kg, lökésben viszont akadtak olyan körülmények, amelyek abszolút hátráltatták Vikit, ezért a 107 kg-ról nem sikerült előrelépni a 112-re. Hiába lökte ki kétszeri nekifutásra is a súlyt, terpesztésnél megcsúszott a hátsó lába, a súly pedig előrebukott a kezéből, nem tudta megtartani. A csúszás amiatt volt, mert a fényes dobogóra rászálló magnéziumport nem takarították le. Borzasztóan sajnálom, mert ezen múlt, hogy Viki nem tudott nagyobbat lökni. Ha ezt sikerrel veszi, legalább egy hellyel előrébb végezhetett volna. Amikor egyre többen reklamáltak a dobogó állapota miatt, akkor kezdték el letakarítani, csak akkor már nekünk ez nem volt mérvadó. Mindenre felkészültünk, erre azonban nem – ilyen a versenyszituáció. Összességében Viki szakításban egyéni csúcsával a hetedik helyen végzett, lökésben kilencedik lett, összetettben pedig nyolcadik pozícióban zárt.

 Gyürüs Barbara felkészülése nem volt zökkenőmentes, mert sérüléssel küszködött. Még az is kétséges volt, hogy végig tudja-e csinálni az alapozási időszakot. A Haladás VSE kiválósága azonban el tudott utazni Tiranába, ahol nagy elvárásokat nem támasztott vele szemben a szakmai stáb. Cél a tisztes helytállás volt, ami sikerült is. 

– Le a kalappal Barbi előtt, mert komoly akadályokat leküzdve a +87 kilogrammosok között 84 kg-t szakított, 101 kg-ot lökött, összességében 185 kg-t ért el, így szakításban, lökésben és összetettben is egyaránt a hetedik helyen végzett – tájékoztatott Márkus Erzsébet. – Barbi ezzel kihozta a maximumot ebből a versenyből, most pedig hamarosan kezdi a gyógytornát és a rehabilitációt, hogy minél előbb rendbe jöjjön. Boros Viktória egyhetes pihenőt követően megkezdi a felkészülést az U23-as Eb-re.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában