Beharangozó

2022.06.23. 11:00

Körmend–Falco kosárdöntő: a két vasi klub egy-egy legendás játékosát kérdeztük

Három mérkőzés zajlott le az NB I.-es kosárlabda-bajnokság döntőjéből, és az Egis Körmend elvette az esélyesebb Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely pályaelőnyét, 2-1-re vezet az egyik fél három megnyert meccsig tartó párharcában. Pénteken (18.30, M4 Sport) Körmenden rendezik a párharc negyedik, lehet, hogy utolsó meccsét.

Tóth Gábor

Gordon (25) és Durázi (7) öröme Szombathelyen

Forrás: Unger Tamás

Kálmán László 21 szezont húzott le a Falcóban, 78-szoros válogatott, magyar bajnok, kétszeres bajnoki ezüstérmes, négyszer választották meg az év játékosának – de edzőként is szolgálta szeretett klubját. 

– Hát eddig nem úgy alakul a döntő, ahogyan sokan várták – fogalmazott Kálmán László, a Falco KC legendája. – Ennek a párharcnak az a pillanat volt a kulcsa, amikor a második, körmendi meccsen Ferencz Csabi egy földöntúli, utolsó pillanatban szerzett triplával megnyerte a csatát a Körmendnek. Pedig az a találkozó, az a győzelem a Falco kezében volt. Ebben a pillanatban a Rába-parti gárda elhitte, hogy megnyerheti a döntőt. És ettől kezdve teljesen más lett a párharc lélektana. A Falcónál fejben kicsit szétesett a társaság. Rengeteg rossz döntés születik a pályán – amit büntet az ellenfél. Jól jellemzi ezt a fejetlenséget a harmadik összecsapás hajrára, amikor a Falcónak tripla kellett volna, mégis egy duplával lett befejezve az akció… A Körmendnek egy centere van, aki meccsenként játszik 30-35 perceket, de a Falco ezt sem használja ki, nem fárasztja le. 

- Legutóbb egy félig sérült Stokes irányította a Körmendet, mégsem lett alaposan megmozgatva. Tudja mindenki, hogy a Körmend egyik fő fegyvere a távoli dobás, mégsem erre lett kihegyezve a szombathelyi védekezés. Olyan hibákat követ el a Falco, amiket korábban nem szokott. A Körmend nem sziporkázik, csak köszöni szépen, és él a tálcán kínált lehetőséggel. Viszont kiemelném Durázi szerepét, aki Falco-nevelésű játékosként emelkedett a Körmend egyik legjobbjává a döntőben – megilleti az elismerés. Hallom, olvasom, tisztában is vagyok vele, hogy a Falco-játékosok zöme jóval több mecscset játszott a körmendieknél – hiszen két csoportkört szerepelt a szombathelyi csapat a Bajnokok Ligájában, továbbá a Falco magyarjai edzőtáborokban voltak, válogatott meccseket is vívtak.

- De én nem fognám a fáradtságra az előző két meccsen produkált katasztrofális dobóformát. Én is játszottam döntőt, félig sérülten is, ilyenkor az embernek nem fáj semmi, nem érzi a fáradtságot, mert mégiscsak a szezon csúcseseményén veszel részt – összeszorítod a fogadat, és harcolsz. Sokan most már a Körmendet tartják a döntő esélyesének, de én még nem írnám le a Falcót. Már csak azért sem, mert a Falco egyénileg jobb játékosokból áll, mint a Körmend – csak ezt a pályán bizonyítani kellene. Ha sikerül rendet tenni a szombathelyi fejekben, ha pénteken a Falco csak hoz egy átlagosan jó teljesítményt, ha ismét tud csapatként működni, akkor kiharcolhatja az ötödik mérkőzés lehetőségét. De nehéz dolga lesz a Falcónak. 

Egy szezon debreceni kitérőt leszámítva Trummer Rudolf 1996 és 2011 között piros-fekete mezben szórta a triplákat. Aki az évek során a klub legendái közé emelkedett: kétszer nyert Magyar Kupát, és ugyancsak kétszer bajnokságot a Körmenddel. 

– Eddig nagyon tetszik, amit látok a Körmendtől, nagyot játszanak, nagyot küzdenek a fiúk – összegzett Trummer Rudolf. – Már az első meccsen is megmutattuk, hogy méltó ellenfelei vagyunk a Falcónak. A második öszszecsapást sem csak a szerencsének köszönhetően nyertük meg. Mert végig ott voltunk a Falco nyakán, egy pillanatra sem adtuk fel, nagyobb hátrányból is rendre visszajöttünk – megérdemeltük a győzelmet. A harmadik találkozó pedig kifejezetten parádésra sikeredett – főleg a kiváló védekezésünket emelném ki. Egységesen, csapatként, szervezetten játszottunk – a Falco pedig fokozatosan elbizonytalanodott. Ezt az utolsó percekben jól lehetett látni: a Falco nem tudta lereagálni a hajrában történteket. Motiváltabbnak, harcosabbnak tűnik a Körmend – és ez a Falco már nem az a csapat, amelyet másfél-két hónapja láttunk. A Körmend felszabadultan lép pályára meccsről meccsre, örömkosárlabdát játszik, mindenki kiveszi a részét a munkából – támadásban és védekezésben is jól működik a csapat, taktikailag is érettebbnek tűnik. Ha ezt a szintet, ezt a szintű fegyelmezett játékot hozza a Körmend, akkor pénteken megszerezheti a klub negyedik bajnoki címét – amire szerintem jó esély van! A nyomás ismét a Falcón lesz! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában