Atlétika világbajnokság

2022.07.17. 07:10

Élete legjobbjával lett ötödik a vb-n Halász Bence - videóval

Halász Bence 80,15 méteres egyéni csúccsal az ötödik helyen végzett kalapácsvetésben a eugene-i szabadtéri atlétikai világbajnokságon.

Sütő Dániel

Forrás: AFP/ANDREJ ISAKOVIC

A Szombathelyi Dobó SE vb- és Eb-bronzérmes versenyzője 79,86 méteres idei legjobbjával a hatodik volt a nevezettek között. A selejtező szintet 77,50 méterben határozták meg, azaz ennyi kellett a fináléhoz vagy a legjobb 12 között kellett végezni. A 24 éves Halász remekül mutatkozott be, elsőre 79,13 méterrel túldobta a szintet, ezzel biztosította helyét a szombaton, magyar idő szerint este kezdődő döntőben.

A fináléban már a kezdés rendkívül biztató volt magyar szempontból. A Szombathelyi Dobó SE kiválósága elsőre elért 79,12-es eredményével rögtön az élbolyba dobta magát. A második sorozatban Bence javított ugyan, de jött Fajdek és Henriksen, akik alaposan átírták a dobogósok sorrendjét. A legnagyobbat azonban mégsem ők, hanem Nowicki dobta, aki a sorozat zárásaként 81 méter fölé hajította a kalapácsot. Ezzel biztossá vált, hogy 80 méter alatt nem lehet érmet szerezni férfi kalapácsvetésben. Bence nem tört meg, sőt, ahogy nehezedett a nyomás, úgy lett egyre jobb. 

A harmadik sorozat történelmi lett számára, ugyanis életében először 80 méter fölötti eredményt ért el 80,15-tel, ami azt jelentette, hogy alakuljon bárhogy ez a vb számára, amiért jött, azt teljesítette. Bence edzője, Németh Zsolt pedig készíthette a borotvát, hiszen a május óta növesztett szakálla megérett a nyírásra, ugyanis Maca megfogadta a tatai edzőtáborban, hogy addig nem borotválkozik, amíg Bence nem ér el 80 méter fölé. Az élen is változott a helyzet: a lengyelek csatájában Fajdek kerekedett felül 81,98-cal a második helyre utasítva Nowickit. Az első hármas dobósorozatot követően a szombathelyi kalapácsvető az ötödik helyről várhatta a folytatást, amelynek során már nem sikerült javítania, így maradt az ötödik pozícióban. Fajdek sorozatban ötödik világbajnoki címét szerezte meg, honfitársa, Nowicki lett a második, a norvég Henriksen pedig a harmadik. 

A szombathelyi kalapácsvető dobását ITT nézheti meg videón!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában