Sakk

2022.07.04. 07:00

Rapport Richárd remije - Hatodik helyen áll a sakkvilágbajnoki jelöltek tornáján a klasszis

A Haladás VSE és a német Baden-Baden klasszisa, Rapport Richárd remizett Fabiano Caruanával a sakkvilágbajnok-jelöltek nyolcfős tornáján a 12. fordulóban.

Vas Népe

Forrás: MTI/EPA/EFE/Fernando Villa

A végig kiegyenlített partiban az amerikai nagymester ugyan gyalogelőnyre tett szert a világos bábukat vezető magyar riválisával szemben, de Rapport Richárd biztosan tartotta az állást, a 44. lépésben született döntetlen. A magyar sakkozónak egy győzelem és három vereség mellett ez volt a nyolcadik pontosztozkodása. A 26 éves Rapport 2764 Élő-pontjával a világranglista nyolcadik helyezettjeként versenyez a spanyol fővárosban, ahol mindenki kétszer mérkőzik meg mindenkivel, váltott színekkel. A torna teljes díjalapja 500 ezer euró, és a 48 ezer euróval gazdagodó győztes jövőre a vb-címért játszhat a kilenc éve világbajnok norvég Magnus Carlsennel. Persze, ha a norvég is úgy akarja. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics ugyanis egyelőre csak bízik benne, hogy a kilenc éve világbajnok norvég Magnus Carlsen hajlandó lesz kiállni a jövő évi címvédő páros mérkőzésre. 

Dvorkovics azzal együtt is derűlátó, hogy Carlsen korábban azt nyilatkozta: egyedül a francia színekben versenyző, iráni Alireza Firouzjával ülne asztalhoz, más vetélytárs nem motiválja. Csakhogy a 19 éves Firouzja, aki a világranglista harmadik helyezettje, éppenséggel gyengélkedik a madridi tornán, amelyen a 12. forduló után az utolsó pozíciót foglalja el, és már semmiképpen sem végezhet az élen. Az állás: 1. Nyepomnyascsij 8,5 pont, 2. Ting, Nakamura 6,5–6,5, 4. Caruana, Radzsabov 6–6, 6. Rapport, Duda 5–5, 8. Firouzja 4,5 A FIDE szabályai szerint a jelöltek legjobbja hívhatja ki a világbajnokot, de a nemzetközi szövetség Carlsen fenyegetése nyomán kinyilvánította: ha a norvég nem vállalja a címmeccset, akkor a sakkvilág koronájáért a jelöltek tornájának első két helyezettje egymással fog megvívni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában