Kosárlabda

2022.07.27. 14:00

Tudatosan készült a légióséletre - Váradi Benedekkel a klubváltásáról beszélgettünk

A Falco KC Szombathely NB I.-es kosárlabdacsapatának válogatott játékosa, csapatkapitánya, Váradi Benedek a litván bajnok Rytas Vilniusban folytatja pályafutását - az irányító kereken 10 felnőtt szezon után hagyja el nevelőegyesületét.

Tóth Gábor

Forrás: MW/archív

A Falco saját nevelésű játékosa 2012. októberében mutatkozott be a sárga-fekete alakulatnál. Azóta meghatározó játékossá nőtt ki magát, csapatkapitányként kulcsszerepet vállat a Falco 2019-es, 2021-es, 2022-es bajnoki címéből, 2021-es Magyar Kupa-győzelméből – és a nemzetközi porondon, a Bajnokok Ligájában is az egyik legfontosabb játékosa volt csapatának. A vilniusigárda vezetői vélhetően éppen a BL-ben figyeltek fel Váradira, ugyanis tavasszal Szombathelyen 86-81-re verte a Rytast a Falco, a meccsen a hazaiak kapitánya igen jó napot fogott ki, 15 pontot, 7 lepattanót és 9 gólpasszt jegyzett. A 27 éves játékos egy plusz egy évre írt alá új csapatához.

– Amikor az ember elkezd profi szinten kosárlabdázni, akkor célokat jelöl ki maga elé – árulta el Váradi Benedek. – Nekem eddig sok álmom teljesült, például bajnok lehettem nevelőegyesületemmel, magamra húzhattam a válogatott mezét. És szerettem volna magam kipróbálni légiósként egy magasan jegyzett európai bajnokságban – most ez is összejött. Az elmúlt években is volt irántam érdeklődő külföldről, de most kaptam egy olyan ajánlatot, amire nem lehetett nemet mondani – és most érzem úgy, hogy meg tudok felelni a légiósokra nehezedő kihívásnak. Litvániában a kosárlabda az ország első számú sportja. A csapatok rendre telt ház előtt lépnek pályára, sok a minőségi gárda a bajnokságban. A Rytas bajnoki címvédő, és Bajnokok Ligája-szereplő gárda –vagyis komolyak a célok. Ráadásul Litvánia egyik legnagyobb, legnépszerűbb, legsikeresebb együttese igazolt le. Már izgatottan várom, hogy bemutatkozhassak az új csapatomban. A szerződésem talán elismerése az elmúlt években végzett munkámnak. De természetesen az edzők, utánpótlásedzők, a csapattársak, a klubvezetés nélkül nem sikerült volna ekkorát lépnem a karrieremben - egyénileg, és csapat szinten is kifejezetten jó szezonok állnak mögöttem. Az ügynökeim is komoly munkát végeztek.

–A Falcóval a hivatalos bejelentés előtt közöltem, hogy aláírtam Litvániában – folytatta Váradi Benedek. – Korrekt módon váltunk el egymástól – mindenki gratulált nekem. A Falco egyik legnagyobb szurkolójaként továbbra is figyelemmel követem majd a csapat meccseit. Nehéz döntést hoztam, nehéz elhagyni azt a klubot, amely minden lehetőséget megadott nekem, hogy érett játékossá váljak, nehéz elhagyni ezt a fantasztikus szurkolótábort, a szülővárosomat, a családomat, a barátaimat - de tudatosan készültem erre a lépésre. Akikkel a döntésem előtt egyeztettem, mind bátorítottak.

– Most sűrű időszak vár rám. Hétfőn megkezdjük a felkészülést a válogatottal. Augusztus 24-én és 27-én vár ránk két világbajnoki selejtező – utóbbit éppen Litvánia ellen vívjuk, ráadásul Szombathelyen. Majd szeptember elején kezdődik az Európa-bajnokság Németországban. Az Eb után hazajövök Szombathelyre, összepakolok, aztán irány Vilnius. A litván bajnokság szeptember 24-én kezdődik, vagyis sok időm nem lesz arra, hogy felvegyem a tempót, hogy beilleszkedjek új csapatomba. De készen állok a kihívásra! – zárta szavait Váradi Benedek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában