Lóerőkből nem volt hiány Gencsen

2022.08.01. 19:05

A vasiak közül Novák Szabolcs volt a legjobb az idei fogathajtóversenyen - fotók

A 16. Jakab-búcsúi C-kategóriás, pontszerző kettes fogathajtóverseny akadályhajtását Fülöp Zsolt nyerte idén Vankó Imre és ifj. Schwarcz Béla előtt.

Sütő Dániel

Forrás: Cseh Gábor

A hagyományoknak megfelelően idén is óriási készülődés előzte meg a Jakab-búcsúi kettes fogathajtóversenyt Gencsapátiban. A szervezőkön ezúttal sem múlt semmi, világszínvonalú versenykörülményeket biztosítottak a résztvevők számára. Összesen 27-en mérték össze tudásukat az akadályhajtás első és második fordulójában. Rendkívül nívós mezőny verődött össze Gencsen, hiszen négy országos bajnok is megjelent a rendezvényen. A hazai hajtók mellett Szlovákiából is érkeztek versenyzők. A színvonalas megmérettetés végül Győr-Moson-Sopron megyei sikerrel zárult, a Győrsági Lovas Egyesület színeiben Fülöp Zsolt diadalmaskodott. Mögötte a szlovákiai Vankó Imre végzett a második helyen, míg a Somogy megyei Zamárdi Petőfi SE hajtója, ifj. Schwarcz Béla lett a harmadik.

A vasiak közül a Savaria LSE versenyzője, Novák Szabolcs zárt a legelőkelőbb pozícióban a negyedi helyével. Nyolcadik lett a Szent Jakab Lovas SE képviseletében Kránicz Ferenc, kilencedik pedig Geröly Tibor, a Főnix LE színeiben.

– Az akadályhajtás első fordulójában hibáztam egyet, de az csak a célbaérkezéskor tudatosult bennem, egészen addig azt hittem hibátlanul teljesítettem – idézte fel versenyét Geröly Tibor, a Főnix LE hajtója. – A második fordulóban az összes fogat közül nekem sikerült a leggyorsabb hibátlan kört futnom. Mivel azonban nagyon magasan kvalifikált hajtókkal kellett megvívnom, így egy apró verőhiba is végzetesnek bizonyult és csak kilencedik lettem.

A versenyen belül a vasiak külön meccset vívtak a kvalifikációs pontokért, hogy bejuthassanak az országos bajnokságra. A megyei viadalt Novák Szabolcs nyerte Kránicz Ferencet és Geröly Tibort megelőzve. A szerzett pontokat tekintve a kvalifikációs pontversenyt Novák Szabolcs vezeti 62 egységgel, második helyen áll Geröly Tibor 58 ponttal, harmadik pedig ifj. Szájer József (Katafai Lovas SE) 57 ponttal. A hajtók Szelestén és Nagygeresden is megvívnak még egymással a következő hetekben. Utóbbi állomáshelyen dől el, ki képviseli majd Vas megyét az országos bajnokságon.  

A vadászhajtást a marcali Magyar Zoltán nyerte, mögötte második lett a zalalövői Lebics István, a bronzot pedig a vasi Geröly Tibor szerezte meg. 

A díjakat Velkei József, a Magyar Lovassport Szövetség Fogathajtó szakág elnöke, Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnöke, a verseny fővédnöke, Bodorkós Ferenc, Gencsapáti polgármestere, Kis Ágnes, a Főnix LE elnöke, Fessler Csenge, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes táncosa, Gulyás Gábor, Vas Megyei Lovasok Egyesület elnöke, Dr. Takáts Eszter, a Vas Megyei Lovassport Szövetség elnöke, Gerencsér Beáta-címzetes iskolaigazgató, Mészárosné Baán Ildikó óvodavezető, valamint Kiss Tibor önkormányzati képviselő adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában