Kosárlabda

2022.11.26. 21:09

Méretes zakót szabott a Falco az Oroszlányra - fotók

A férfi élvonalbeli kosárlabda-bajnokság 9. fordulójában a címvédő Falco az utolsó negyedben teljesen felőrölte az Oroszlány gárdáját.

Sütő Dániel

Fotó: © Unger Tamás

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–MVM-OSE Lions 104-70 (24-20, 21-19, 24-20, 35-11). Szombathely, Arena Savaria, 2500 néző, NB I.-es kosárlabda-mérkőzés, vezette: Benczur T., Farkas G., Jankovics V. Zs.

Falco: Pot 14, Kovács B. 13/3, Brown 10/6, Tiby 7/3, Keller Á. 7. Csere: Perl 18, Cowels 16/9, Krivacsevics 5, Barac 14, Sövegjártó –, Takács Z. –, Verasztó –. Edző: Milos Konakov.

Oroszlány: Ruják 6, Szabadfi –, Barnjak 8/6, Calloway 15/9, Krestinin 6. Csere: Dorogi 2, Dimitrijevics 16/9, Carev 10/3, Illés 7/6, Mucza –. Mb. edző: Fodor Ármin

Az eredmény alakulása. 4. perc: 7-2. 8. perc: 17-11. 13. perc: 31-26. 17. perc: 39-34. 20. perc: 45-39. 22. perc: 54-42. 28. perc: 66-57. 34. perc: 80-64. 38. perc: 97-67.

Kipontozódott: –.

Négy nap híján csaknem egy hónappal ezelőtt játszott bajnoki hazai közönsége előtt a címvédő Falco-Vulcano Energia KC Szombathely együttese, amely akkor egy hamisítatlan rangadón gyűrte le a Szolnoki Olajbányszt (83-71). Így nem túlzás azt állítani, hogy ki volt éhezve a szombathelyi közönség egy újabb hazai Falco-meccsre. Keller remek bejátszásából Kovács kezdte meg a pontgyártást, majd Ruják egy közelivel egyenlített. A támadások ezt követően mindkét oldalon akadoztak, aztán ismét Kovács volt eredményes és Tiby is hintett egy triplát (7-2). Az Oroszlány nagyon rosszul célzott közelről-távolról egyaránt, a Falco viszont elkapta a fonalat. Keller és Cowels 2+1-es akcióival hamar 10 ponttal húzott el a házigazda (14-4). Látva csapata vergődését Fodor Ármin rögtön időt kért, aminek meg is lett az eredménye. A csereként beállt Dimitrijevic révén először talált be az OSE távolról, amivel 18-14-re zárkóztak a vendégek. Az utolsó percekben nagyon feljött az Oroszlány, Barnjak triplájával már csak kettő pont volt közte (22-20). Perl büntetőivel végül négypontos előnyből várhatta a folytatást a Falco (24-20).

A forgatókönyv a továbbiakban sem változott, azaz a hazaik vezettek 4-5 ponttal, az Oroszlány pedig szorosan tapadt rájuk. Illés hármasával az egyenlítés is összejött a vendég piros-feketéknek, viszont Pot közelijével a Falco maradt előnyben. A negyed közepén tudta ismét kicsit lerázni magáról a címvédő az OSÉ-t – Pot Dorogival a nyakában értékesítette dupláját, majd a fault miatt megítélt büntető is a helyére került, ezzel 36-28-ra mentek a sárga-feketék. A 19. percben Brown csente el a labdát Krestinintől, indította Perlt, aki két ember közé erőszakosan betört, faulttal együtt palánkra tette a játékszert és ezzel ismét 10 volt közte (45-35). Szépséghiba, hogy a büntető kimaradt. Válaszul a túloldalon Calloway talált be távolról, szintén faulttal együtt, ám ő értékesítette a büntetőt, így 45-39-cel zárult az első félidő. A viszonylag szoros eredmény ellenére voltak szembetűnő különbségek a felek között 2x10 percnyi játékot követően. Ugyanis a lepattanók terén magasan ellenfele fölé nőtt a Falco (22-14), nem beszélve a büntetőkről, hiszen míg a hazaiak 10/12-es mutatóval rendelkeztek, addig az OSE 3/4-gyel. A tripladobások egyik oldalon sem ültek igazán (Falco: 3/11, OSE: 6/14), a duplák tekintetében viszont nagyjából hasonló volt a statisztika.        

Szünet után egy villámgyors 7-0-ás rohanással hagyta faképnél a sárga-fekete alakulat a vendégeket (52-39). Mintha csak egy csapat lett volna a pályán. Fodor mester gyorsan időt kért, hogy rendet tegyen az oroszlányi fejekben. Calloway hármasával próbálta 10 alá csökkenteni a differenciát az Oroszlány, azonban minden igyekezete ellenére beállt a kétszámjegyű különbség a csapatok között. Hiába azonban a 12-14 pontos hazai fór, a negyed vége rosszul sikerült a Falcónak, amely sok dobást rontott. Az Oroszlány pedig szépen lassan zárkózni kezdett. Illés triplájával előbb 10 alá nézett be, majd Ruják közelijével már csak hétpontnyi távolságban volt a Szombathelytől (66-59). Perl és Barac büntetőivel végül ismét 10 pontosra tornászták fel előnyüket a házigazda sárga-feketék (69-59).  

Innen még akár lehetett is volna visszaút az Oroszlány számára, azonban a Falco esélyt sem adott a Fodor-legénységnek. A címvédő a negyed elejétől kezdve uralta az utolsó 10 percet, Pot újabb pontjaival a 34. percben sokadjára vezetett 13-mal ponttal a házigazda. Ezen a ponton végleg eldőlt a találkozó, hiába kért időt Fodor, az Oroszlányon már ez sem segített. A nagy kérdés már csak az volt mennyi lesz közte, és bár még öt perc volt vissza a meccsből, Brown duplájával a Falco már 20-at számolt az OSÉ-ra (84-64). Öt percen keresztül képtelen volt betalálni a vendég alakulat, miközben a szombathelyiek kényük-kedvük szerint szórták a pontokat, egyre inkább nyílt az a bizonyos olló. A 37. percben Calloway törte meg az oroszlányi kosárcsendet, csakhogy ekkor már 92-64-et mutatott az eredményjelző. Egy minutummal később kialakult a 30 pontos különbség (97-67). A végjátékra teljesen elfogyott az Oroszlány, amely méretes zakót kapott Szombathelyen.  

MESTERMÉRLEG

Milos Konakov: – Örülök, hogy a hétközi hosszú utazás és a BL-meccs ellenére ilyen szépen bírták a fiúk a tempót. Jól kezdtük a meccset, de aztán kissé lendületet vesztettünk. Nagyon örülök a több mint 20 asszisztnak és annak, hogy ezúttal mélyebb rotációval rendelkeztünk. Megyünk tovább.  

Fodor Ármin: – Gratulálok a Falcónak! Három negyeden keresztül jól játszottunk, de ez a negyedik negyedbeli teljesítmény nem fér bele. 13 támadó lepattanót hagytunk a Falcónak, ami sok. Azt is meg kell vizsgálnunk, hogyan alakulhatott jobban a tripla dobószázalékunk, mint a dupla.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában