Labdarúgás

2023.01.26. 21:09

Ankét után, rajt előtt a Szombathelyi Haladás

Csütörtök este a Haladás Klubházban megtartotta szezon előtti szurkolói ankétját a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapata.

Pum András

Forrás: Unger Tamás

Az eseményen részt vett Michal Hipp vezetőedző, Szórád Csaba másodedző, Mészöly Géza szakmai vezető, Szántó Csaba vezető szakmai koordinátor, Szántó Erzsébet és Séllei Árpád ügyvezető igazgatók, Németh Milán csapatkapitány, Markó Edina, a Haladás Viktória vezetőedzője és Balogh Henrietta, a Haladás Viktória csapatkapitánya. A szurkolók szép számban jöttek és csak jöttek, a kezdésre nagyjából 80-an gyűltek össze.

Ács Mónika kommunikációs vezető felvezetője után Michal Hipp ragadta magához a szót. A vezetőedző megköszönte a szurkolóknak, hogy megtisztelték az ankétot. Hipp – magyarul – elmondta: amikor Szombathelyre jött, sokat beszélt a játékosokkal. Négy-öt olyan labdarúgó is volt a keretben, akik akkor is itt voltak, amikor először dolgozott a Halinál.

- Láttam a sorsolást, a következő négy fordulóban az első négy helyezettel játszottunk. Sokat edzettünk, nem véletlenül, mert elmondtam: ahogy edzünk, úgy játszunk. Nem voltak tehát véletlenek a későbbi eredmények. De nem vagyok teljesen elégedett, Békéscsabán a végén kaptunk gólt, Mosonmagyaróváron pedig kikaptunk.

Ezt követően Szántó Csaba mutatkozott be a szurkolóknak.

- Nagy öröm látni, hogy ilyen nagy létszámban jöttek a szurkolók az ankétra, ami azt jelenti, hogy Szombathelyen szeretik a futballt. Korábban Bécsben dolgoztam egy akadémián. Ami a Halit illeti, legfontosabb, hogy az Illés Akadémia tehetséges gyerekeit integráljuk a Haladásba. Nézem az Illés Akadémia edzéseit, figyelem a tehetségeket. Négy hete dolgozok itt, nagyon jól működő szakmai stábot ismertem meg, erős a kohézió a csapaton belül. És megvan a kohézió a stáb és a gárda között. Bízok abban, hogy ez a kohézió sikereket hoz tavasszal.

Majd Mészöly Géza vette át a mikrofont.

 -Bízunk abban, hogy a csapat ott folytatja, ahol ősszel abbahagyta - így Mészöly. - Nagyon fegyelmezett volt a gárda, különösen St. Pöltenben tett ki magáért, ahol egy jó ellenfél ellen sikerült nyernünk. Mivel az utolsó három meccsen jól szerepeltünk és mert a felkészülés is jól sikerült, biztatóan nézhetünk a jövőbe. Szerencsére több vezér is van az öltözőben. például Németh Milán, Rácz Barnabás, Verpecz István. Ahhoz, hogy sikeresen szerepeljen a csapat, szükségünk van a szurkolók a támogatására.

- Az idősebb játékosok a gárda élére álltak, a többiek pedig beálltak a sorba, mindenki megtette, amit a mester kért – mondta Németh Milán. – Jó erőben vagyunk, sok munkát beletettünk a felkészülésbe. A mesternél nagyon fontos a fizikai erő, ez azért lényeges, hogy a meccsek végén legyen erőnk egy-egy cselt megcsinálni, ne az eredményt akarjuk tartani, hanem újabb gólokat szerezzünk. Nála fontos a sütemény. Hogy mi az? Először azt gondoltuk, tényleg édesség, de aztán kiderült, az edzések végi levezető köröket érti ezen. Szóval nála nagy ez a "sütemény"...

- Mindenkivel tudok kommunikálni, mindenki felé megvan az a stílus, hogy kinek hogy érdemes szólni. Az elején nehéz volt csapatkapitánynak lenni, de aztán beleszoktam ebbe a szerepkörbe, most már úgy érzem, mindenkit tudok kezelni. Amit régebben én kaptam kezdő játékosként, azt most már nem tehetem meg, ez már egy más világ – felelte Németh Milán a csapatkapitányi szerepet firtató kérdésre.

- Amikor 30 évvel ezelőtt a salakos pályán öten szaladgáltunk, csodálkozva néztek ránk, hogy lányok hogy futballozhatnak – mondta Markó Edina. – Aztán ebből lett is egy egyesület, a Viktória, aztán pár éve már Haladás Viktória néven szerepelünk – befogadott a Haladás-család. Megígérem, hogy nálunk is a munka az első, a munka ugyanis sosem hazudik. Ősszel minden megtörtént, ami megtörténhetett. Edzőt kellett váltanunk és nem tudtam nemet mondani a felkérésre. Örömteli, hogy az Illés Akadémia U19-es együttesében sok a tehetséges játékos. A tavalyi évben szép kupaezüstöt szereztünk és most is van esélyünk egy szép eredmény elérésére. Dr. Török Gábor szombathelyi származású MLSZ-elnökségi tag, az MLSZ női bizottságának elnökének mondását idézném:  „Addig nem lehet valamit szeretni, amíg az emberek nem ismerik”. Várunk tehát mindenkit a stadionba a meccseinkre, ha ti eljöttök, akik most itt vagytok, az már egy szép létszám lesz.

- Nagyon nagy akarat és bizonyítási vágy van a csapatban, a munkát beleteszik a lányok, naponta kettőt edzenek – mondta Balogh Henrietta. – Jómagam a rehabilitációmat töltöm, de segítek a csapatnak, ahol tudok – most főleg a pályán kívül. Mindent megteszünk, hogy szép eredményeket érjünk el. Ha Milán azt mondta, nehéz kapitánynak lenni, akkor nekem kétszer olyan nehéz. Lévén, hogy nőkről van szó, őket nehezebb kezelni A fiatalokkal különösen nehéz, hiszen más generációról van szó, de megoldjuk. A tehetség bennük van, ebből kell kihoznunk a legtöbbet.

Ezt követően a szurkolók vehették át a szót, a drukkerek kérdeztek.

Gondolkodunk-e az NB I.-ben és a keret megerősítésében?

- Az átigazolás még tart, eddig is olyan játékost szerettünk volna igazolni, akit egyből betehetünk a csapatba. Bármi előfordulhat, de jelen pillanatban nincs ilyen futballista, akit meg tudunk szerezni. A cél az. hogy a Haladás visszakerüljön oda, ahol a helye van. Azt ígértük nyáron, hogy versenyben akarunk lenni a feljutásért. Egyelőre úgy vélem, a csapat a helyén van. Mindig nyerni nem lehet, de látjuk a csapaton belül az összefogást. Nagyon szeretnénk, hogy a tabella elején legyen a csapat, de ezt még ki kell várni. Hároméves programot kezdtünk el nyáron, most még csak félév telt el – mondta Mészöly Géza.

- Amikor idejöttem, 29 játékosom volt az öltözőben, ami nagyon sok – mondta Hipp. – Az egymás elleni játékban az edzésen például ugye csak 22-en játszhattak egyszerre. A létszámon csökkentettünk, akiket télen szerettem volna leigazolni, vagy szerződése volt, vagy nem akart Halihoz jönni. Nyilván az NB I. vonzóbb egy játékos számára.

© Unger Tamás
Forrás: Unger Tamás

Milyen a feladatmegosztás Mészöly Géza és Szántó Csaba között? Mi a hároméves program végcélja?

-Természetesen az első osztály a cél – jelezte Mészöly Géza. - Hogy mennyi idő alatt sikerül? Reméljük minél hamarabb. Szántó Csaba nap, mint nap figyeli az utánpótlást. Jómagam inkább az elsőcsapattal foglalkozok, de Csaba is figyeli természetesen a felnőtt együttest. Jó a kapcsolatom Michal Hippel csakúgy, mint Szántó Csabával.

- Nézem az U17, U19 edzéseit, nézem a felnőttcsapat edzéseit, próbáljuk a fiatalokat beintegrálni a Haladásba – tudtuk meg Szántó Csabától. - Tavaly 6. volt a gárda, most 5.- szeretnénk lépésről-lépésre előbbre lépni.

Tavaly augusztus óta két ügyvezetője van a Haladásnak, ennek mi az oka?

- 2019 óta vagyok a Haladás kötelékének tagja, úgy, mint a Haladás VSE klubmenedzsere is – mondta Szántó Erzsébet. – A többségi tulajdonos Homlok Zsolt cégeiben mindenhol két ügyvezető van, így a Haladásban is. Közösen hozunk döntéseket Séllei Árpáddal, mindent megbeszélünk egymással, egy helyen dolgozunk. Én inkább a gazdasági részhez értek, ez a feladatom. Most egyébként nem anyagi okok miatt nem igazoltunk. Ha akadt volna olyan játékos, aki mindenben megfelelt volna, akkor lett volna rá pénz.

Van-e már elképzelés arra, hogy legyen átmenet az utánpótlás és a felnőttcsapat között?

- Két vasi megyei I.-es csapat van, jó esélyünk rá, hogy közülük az egyik feljut az NB III.-ba – fogalmazott Szántó Erzsébet. -  Amennyiben vagy a Haladás VSE vagy a Király SE feljut, az nekünk ez szakmailag nagyon jó lenne. Bármelyik csapat jut fel, vele szeretnénk szoros szakmai együttműködést kialakítani. Ez segítené ezt a bizonyos átmenetet. Sok fiatal ment el, éppen emiatt, mert nem tudott hol futballozni. Viszont ha lesz NB III.-as gárda, akkor ezek a fiatalok tudnak majd hol játszani. Folyamatosan egyeztetünk a HVSE-vel és a Király SE-vel, Király Gáborral. Az a cél, hogy legyen második számú csapat.

Kik jöhetnek szóba az Illés Akadémia-játékosai közül, akik felkerülhetnek a Haladásba?

- Korábban sok gyerek elvándorolt a korosztályokban, pont ez az egyik feladatom, hogy ezt megállítsam. Most Mohos Barnabás és Katona István edz a felnőttcsapattal – mondta Szántó Csaba.

Miért voltak zártkapusak az edzőmeccsek?

- A stadionban nem tudtunk játszani, ezért maradtak az edzőpályák – mondta Szántó Erzsébet. – Az edzőpályákon viszont olyan feltételeknek kellett megfelelni, - még felkészülési találkozókon is - amelyek nem voltak teljesíthetőek. De aki odajött, nem küldtük el.

Ki a felelős azért, hogy öt év alatt nem volt gyepcsere és emiatt rossz állapotban van a gyep?

- A létesítmény állami tulajdonban van, ezért mi ezt nem tudjuk megválaszolni. Mi egyet tudunk tenni, amennyire lehet, vigyázunk a pályára. Az üzemeltetés egyébként a Haladás Sportkomplexum feladata. A lehetőségekhez képest amit tudtak, megtettek a dolgozók. De az energiaválság miatt senkinek sincs könnyű dolga  – mondta Szántó Erzsébet.

Mennyire állnak készen a „katonák" (játékosok) a csatára?

- 26 tagú a keretünk, fizikai állapotunk nagyon jó, mentálisan rendben vagyunk, készen állunk – felelte Németh Milán.

A csatárok - például Borvető Áron, Lencse László - mennyire újulnak meg a tavasszal?

- Az első nyolc fordulóban hat gólt szerzett a csapat és csak egyszer nyert  – tekintett vissza Michal Hipp. – Az öltözőben azt mondtam, hogy hazai pályán nyerni kell. Aktív játék kell, megvannak hozzá a megfelelő emberek. Amikor jöttek a győzelmek, nem változtattam a csapaton. Rácz Barni például nyolc gólt lőtt és mellette adott 11 kulcspasszt. Fontos. hogy a meccs az edzés tükre.

Este fél nyolc tájban ért véget a másfél órás, jó hangulatú ankét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában