Venczel Józseffel beszélgettünk

2023.01.04. 20:00

Ismerős az al-Nasszr - Akár szombathelyi masszőr is masszírozhatná most Cristiano Ronaldót

Munkájának, szakértelmének köszönhetően szinte bejárta az egész világot az ismert szombathelyi masszőr, Venczel József.

Tóth Gábor

Venczel József éppen Gyurátz Réka kalapácsvetőt masszírozza

Fotó: © Unger Tamás

Az elmúlt napok átigazolási szenzációja volt, hogy az ötszörös aranylabdás, 37 éves portugál sztárfutballista, Cristiano Ronaldo 2025 nyaráig írt alá a kilencszeres szaúdi bajnok al-Nasszrhoz – az al-Nasszr csapatáról Venczel Józsefnek is vannak emlékei.

– Érdekes körülmények között csatlakoztam az al-Nasszr gárdájához még 2018-ban, vagy talán 2019-ben – árulta el Venczel József. – Londonban rendezték az arab kupa döntőjét, és a fináléra készülve Ausztriában edzőtáborozott az al-Nasszr. A gyúrójuk pedig nem kapott beutazási engedélyt Angliába. A klub a Magyar Labdarúgó Szövetségtől kért segítséget, az MLSZ pedig engem ajánlott. Négy hetet töltöttem el a csapattal Ausztriában és Angliában. Így került a kezeim közé a korábbi legendás kolumbiai kapus, az akkor a szaúdiaknál kapusedzőként dolgozó Higuita, a Katarban levezető Barcelona-legenda Xavi, aki egy ausztriai edzőmeccsen az ellenfelet erősítette, vagy éppen a honfitársát Londonban meglátogató, akkor éppen a Chelsea gárdájában futballozó kolumbiai klasszis, Falcao.

– Kaptam egy hosszabb távra szóló ajánlatot az al-Nasszr klubvezetésétől, valamint később Dubaiból is, de végül egyiket sem fogadtam el – folytatta Venczel József. – Nem igazán tetszett a klubot körülvevő miliő, illetve nehezen barátkoztam meg a számomra idegen arab kulturális szokásokkal. Akkoriban nem igazán képviselt komoly erőt a klub, sem játéktudásban, sem szervezettségben – az edzések színvonala, intenzitása például a magyar középszintet is alig-alig ütötte meg. A játékosok rendszeresen elkéstek a megbeszélésekről, az egyeztetett időpontokról, de volt, hogy a focisták összeverekedtek az edzésen. A masszőri munka, az orvosi háttér, a sportdiplomácia is igencsak gyerekcipőben járt akkoriban.  Biztos vagyok benne, hogy azóta sokat fejlődött az al-Nasszr, de kétlem, hogy például az európai középmezőnyben megállná a helyét. Nézem a csapat keretét, tudom, hogy Rudi Garcia személyében egy olyan edző dirigál, aki korábban a Lille, az AS Roma, az Olympique Marseille gárdáinál edzősködött. Van a csapatnak kameruni, spanyol, elefántcsontparti, brazil, argentin, kolumbiai légiósa – Luiz Gustavót és Ospinát vélhetően nem kell bemutatni senkinek. Mégis szkeptikus vagyok a csapat erejét illetően. Ugyanakkor viccesen eljátszottam a gondolattal, hogy mit tennék, ha most kérne fel egy közös munkára az al-Nasszr. Vélhetően most igent mondanék, de csak Ronaldo miatt! Egy ilyen szintű klasszist örömmel kezelnék – zárta szavait nevetve Venczel József. Aki jelezte, nem bánta meg, hogy akkoriban nem adta fel vállalkozását, szabadságát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában