A meccseket kiváló hangulatban játszották

2023.03.20. 11:24

Az indiai Nehru Kupa hőseit köszöntötték Szombathelyen

A Szombathelyi Haladás–Pécsi MFC NB II.-es labdarúgó-­mérkőzés szünetében köszöntötték a negyven évvel ezelőtti Nehru Kupa-győztes csapat tagjait.

Pum András

Fotó: Cseh Gábor

Negyven évvel ezelőtt, 1983-ban óriási sikert aratott a Haladás: megnyerte a Nehru Kupát. A csapat akkor magyar olimpiai válogatott néven utazott ki Indiába. A nyolccsapatos mezőnyt Olaszország, Románia és Kína olimpiai válogatottja, illetve Kamerun, Irán és a házigazda India nemzeti csapata tette teljessé. A Haladás Kína elleni vereséggel (0-2) kezdte a tornát, majd legyőzte az olaszokat (3-1) és a házigazda Indiát (2-1) is. A szombathelyiek csoportmásodikként jutottak az elődöntőbe, ahol Romániát verték magabiztosan, 3-1-re. A fináléban pedig visszavágtak Kínának, 2-1-re győztek a szombathelyi zöld-fehérek, akik így megnyerték a tornát. 

A meccseket kiváló hangulatban játszották, rendre 70-80 ezer drukker szurkolta végig az összecsapásokat – a vasiak nagy sikert arattak. A Cochin városában megrendezett tornára az alábbi keret utazott: Eller Arnold, Hegedüs Péter – kapusok. Dobány Lajos, Fitos József, Görög István, Hauzer Tibor, Hegyi Imre, Horváth Imre, Király Ferenc, Kiss György, Kulcsár Ferenc, Nagy József, Papp István, Pásztor Ferenc, Preszeller Tamás, Szabó Ferenc, ifj. Szarka Zoltán, Vörös Csaba – mezőnyjátékosok. A szakmai stáb tagjai voltak: Török Péter (vezetőedző), dr. Birosz Béla, Sarlós László, Csigó Szabolcs, Tebeli György. Közülük Eller Arnold, Hegyi Imre, Király Ferenc, Kulcsár Ferenc, Papp István, Fitos József, dr. Birosz Béla, Sarlós László, Tebeli György sajnos már nincsenek közöttünk. 
Az akkori óriási siker nem merült feledésbe, ahogy öt évvel ezelőtt, a 35., idén, a 40. évfordulón is köszöntötték az akkori hősöket. Az ünnepséget a vasárnapi Szombathelyi Haladás–Pécsi MFC mérkőzés szünetében – hol máshol – a gyepen tartották. A korábbi kiváló játékosok részére az emlékplaketteket Séllei Árpád, a Szombathelyi Haladás ügyvezető igazgatója és dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke adta át. Az elhunyt játékosok, vezetők helyett pedig hozzátartozóik vették át az emlékplaketteket. A közönség nem felejtette el az egykori legendákat, a tornagyőzelmet, vastaps köszöntötte a korábbi kiváló futballistákat. A múlt tehát nem merül feledésbe a Haladásnál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában