Labdarúgás

2023.03.27. 22:52

Pazar magyar rajt az Eb-selejtezőn - A magyar válogatott három góllal verte Bulgáriát - fotók

A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtező sorozatába bekapcsolódó magyar válogatott első mérkőzésén fergeteges első félidei teljesítményével három góllal verte Bulgáriát.

Sütő Dániel

Forrás: Origo/Csudai Sándor

Magyarország–Bulgária 3 - 0 (3-0). Budapest, Puskás Aréna, 65 000 néző, labdarúgó Európa-bajnoki selejtező-mérkőzés, vezette: Umut Meler (török).

Magyarország: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Bolla (Nego, 86.), Nagy Á. (Kleinheisler, 73.), Vécsei (Kalmár, 86.), Kerkez – Sallai (Csoboth, 73.), Ádám (Varga B., 59.), Szoboszlai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

Bulgária: Naumov – Sztojanov, Antov, Galabov, Markov (Dyulgerov, 46.) – Petkov, Gruev, Karabeljov (Krastev, 46.), N. Iliev – Deszpodov (Kirilov, 57.), Delev (Rusev, 46.). Szövetségi kapitány: Mladen Krsztajics.

Gólszerzők: Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám M. (40.).

Izzó katlan várta a metsző hidegben a válogatottakat – óriási várakozás övezte a magyar–bolgár Eb-selejtezőt, amelyet szinte telt ház előtt játszhattak a csapatok a Puskás Arénában, ahol csak a vendég szektor volt foghíjas. Káprázatos koreóval fogadta a hazai közönség nemzeti együttesünket, a B közép által megjelenített 12-es a szurkolókra, vagyis a 12. játékosra utalt. A vendégek pénteken hazai pályán debütáltak Montenegró ellen és kaptak ki 1-0-ra. Több kulcsjátékosára sem számíthatott Krsztajics szövetségi kapitány, aki nem igazán volt elégedett támadói teljesítményével a pénteki meccs után.

A himnuszok záró akkordjait követően nekiesett ellenfelének Marco Rossi gárdája, amely alig több, mint 5 perc elteltével máris beköszönt Naumovnak. A 7. percben ugyanis szöglethez jutottak a mieink. Sallai balról hátrafelé passzolt, Szoboszlai bedobott két cselt a 16-os előtt, majd váratlanul lövés helyett cselezett ismét, majd ballal az ötös bal sarka elől okosan középre adott, hat méterről Sallai, majd Orbán is kapura lőtt, de jobbal középre céloztak mindketten, így ezeket még védeni tudta a bolgár kapus. A kipattanót azonban Vécsei egy lépésről jobbal az üres kapu közepébe bombázta – 1-0! A gól még felszabadultabbá tette a Rossi-legényeket, akik ezután is sorra vezették támadásaikat. Ádám, Bolla majd pár perc múlva ismét utóbbi jelentett veszélyt a bolgár kapura. A 26. percben ismét kapitulált Naumov: Szoboszlai kapott egy jókora csomagot Karabeljovtól, szabadrúgást ítélt a török bíró középről, mintegy 24 méterről. A labda mögé Szoboszlai állt, akinek lövése megpattant a sorfalon, majd Naumov is ujjheggyel beleért a labdába, ami védhetetlenül csapódott a rövid felsőbe – 2-0, kevesebb, mint fél órával a meccskezdés után! 

A gólszerző nem is ünnepelhette találatát mással, mint egy jó kis kő-papír-ollóval, Sallaival. Ez volt a hetedik gólja Szoboszlainak a válogatottban, szabadrúgásból a harmadik. Nem túlzás állítani, hogy pontrúgás-specialista lett a magyar válogatott. A bolgároknak mindez idő alatt egyetlen valamire való helyzetük sem akadt. És akkor ezzel még nem volt vége az első félidei magyar-varázslatnak! Elérkezett a 40. perc és vele egy újabb szenzációs villanás: Sallai indult meg Dibusz passzával, aztán Szoboszlaihoz került a játékszer, majd a 16-oshoz érve két bolgár védő között a középre sprintelő Bollát szöktette, akit szerelt ugyan az ötös előtt becsúszó Antov, de éppen Ádám elé tolta a labdát, aki kissé jobbról, 8 méterről ballal csoda okosan a hosszú alsóba gurított – 3-0! Az utolsó percben Szoboszlai jobb oldali beadását az ötös rövid sarka előtt kézzel blokkolta Markov, ám a VAR-vizsgálat nem ítélt 11-est a magyarok javára. Bánja kánya, a 3-0 így is pompásan festett az eredményjelzőn a szünetben. 10 hazai kapura lövésből 7 el is találta az ellenfél ketrecét, ezekből 3 gól született – nem rossz.

Térfélcsere után rögtön a vendégek középkezdését követően letámadt a magyar csapat, Vécsi szerzett labdát, indította Sallait, aki jó 20 méterről tüzelt alaposan próbára téve Naumovot, akinek nagyot kellett nyújtóznia, hogy léc fölé tolja a lasztit. Krsztajics mester hármas cserével igyekezett felrázni csapatát, Kerkez akksijai jottányit sem merültek az első 45 perc után, az egyik pillanatban még elől segít egy támadást, majd a bolgár ellenakciót ő akasztja meg visszérve – sokadszor. Az 58. percben talán már sokan bent látták a negyedik magyar gólt is a bolgár kapuban: Vécsei remek passzát Sallai az ötös bal sarkáról ballal a kapusba vágta. Bő 60 perc elteltével könyvelhettük el az első bolgár helyzeteket. A kissé bizonytalan hazai védelem tagjai között flipperező labdát Ilijev tűzte kapura, lövése megpattant, így szöglet következhetett. 

A sarokrúgást Orbán kifejelte, csakhogy az Ruszev elé került, aki kapásból kapura bikázta 17-ről, Dibusz vetődve hárított. Biztos előnye tudatában lankadt a házigazda figyelme, elkényelmesedett a magyar válogatott, amely a mérkőzés 70. percéhez érve beszorult a saját kapuja elé. Sokáig nem tartott a vendég nyomás, hamar visszavette az irányítást kezébe a Rossi-legénység, amely kénye-kedve szerint passzolgatott minimális kockázatvállalás nélkül. A rendes játékidő utolsó perceiben kétszer is betalálhatott volna nemzeti együttesünk, Nego például a 89. percben a kapujából kirontó Naumov mellett elgurította a játékszert, amit a gólvonalról a visszafutó Antov vágott ki. A hosszabbítást már csak okosan kigurigázta a Rossi-csapat, amely első félidei pazar teljesítményével és második félidei okos játékával teljesen megérdemelten győzte le 3-0-ra Bulgáriát. Járt a taps és Szép volt fiúk! a magyar válogatottnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában