Új névre hallgat

2023.04.05. 17:25

Dr. Gál Lászlóról nevezték el az egyetemi sportcsarnokot Szombathelyen - özvegye avatta a névadó táblákat

Új névre hallgat a szombathelyi ELTE SEK egyetemi sportcsarnoka, amelyet szerdán délután az intézmény egykori professor emeritusáról, Gál Lászlóról neveztek el.

Sütő Dániel

Forrás: Szendi Péter

Az ELTE rektora köszöntőjének elején a sportnak, mint az intézmény egyik legfőbb pillérének szerepét hangsúlyozta, majd a sportcsarnok névadójának sportszakmai és emberi nagyságát emelte ki.

Hivatása volt

– Neki ez nem csupán munka volt, hanem hivatás, amelyet nyugdíjasként sem volt rest folytatni – fogalmazott Prof. Dr. Borhy László, az ELTE rektora. – Nem meglepő, hogy az épület elnevezése kapcsán vitán felül állt a személye. Pozitív személyisége, életszeretete, optimizmusa és szorgalma övezze a sportcsarnokot és az itt sportoló hallgatókat, valamint segítse munkájukban a kollégákat. Gál László professzor úr tudása, szakmai alázata, az intézmény és a diákok iránti szeretete mutasson utat a mai fiatalságnak, váljon mindannyiunk példaképévé.  

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, rektor emeritus emlékező beszédében Gál László hosszú és tartalmas szakmai életútját idézte fel. Említést tett azokról az időkről, amikor ő még csak a TF hallgatója volt, Gál László pedig a szombathelyi egyetemi kézilabdacsapat vezetőjeként, edzőjeként ténykedett, akit egy nyugodt, higgadt, méltóságteljes egyéniségként ismerhetett meg. Mocsai Lajos Gál Lászlót a sport reneszánsz embereként aposztrofálta.  

Reneszánsz ember

– Egy olyan reneszánsz emberről van szó, aki a sporton belül majdnem minden területen fontos, meghatározó szerepet, vezetői pozíciót töltött be. Sajnálom, hogy ez a csarnok két évvel halála után kapja meg az ő nevét, így ezen a jeles eseményen már nem lehet köztünk személyesen. Hűség az egyetemhez, hűség a hallgatókhoz, hűség a munkatársakhoz – ez volt az ő jelmondata, valóban ilyennek ismertük meg őt. Úgy gondolom, ennek a létesítménynek igazi mértékadójaként szolgál az ő neve.  

Prof. Dr. Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora személyes hangvételű történeteit idézte fel Gál Lászlóval kapcsolatban. Ezek egyik volt az az eset, amikor 1986-ban a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolára frissen felvett hallgatóként első útja Gál Lászlóhoz vezetett, aki addigra már jól ismerte Sterbenz Tamás bátyját, Lászlót. A Sterbenz-fivérek remek kosarasok hírében álltak, így nem véletlen, hogy az akkor már méltán híres körmendi edzőfejedelem, Patonay Imre szemet vetett a tehetséges fiatalokra.

Ott a helyed

– Professzor úr anno azt mondta, ha téged a Patonay hív Körmendre, akkor ott a helyed. Hozzá kell tenni, hogy 1986-ban a Falco még talán csak csíráit mutogatta, ma már azonban ez egészen máshogy van.

A köszöntőket és emlékező beszédeket követően Borhy László rektor és Gál Lászlóné, az egykori professzor emeritus özvegye felavatta a csarnok bejáratánál elhelyezett névadó táblákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában