Kosárlabda

2023.05.28. 21:07

Bronzérmes a Körmend - Jobbak voltak Kocsisék a ZTE-nél

Az NB I.-es kosárlabda-bajnokság bronz párharcának utolsó, mindent eldöntő találkozóján nyert az Egis Körmend a ZTE-nél, így a harmadik helyen zárta a szezont.

Sütő Dániel

Fotó: Szekeres Péter zaol.hu

Akárcsak a döntő, a bronzpárharc is ötmeccsesre nyúlt. Az Egis Körmendnek vasárnapi összecsapás jelentette az utolsó esélyt, hogy átlépje árnyékát Zalaegerszegen, ha dobogóra akar állni.

Nagy elánnak kezdett a vasi alakulat, amely 5-0-val lépett el, majd a ZTE rukkolt elő egy 6-0-ás szériával. Felváltva vezettek a felek egészen a negyed végéig, amely egypontos hazai vezetéssel zárult (24-23). Hazai oldalon jobbára Smith és O’Reilly szállította a pontokat, a vendégeknél viszont nagyon kiegyenlítetten oszlottak el a pontok a kezdő ötös és a cserék között. A második etap első fele is szoros játékot hozott, teljesen megegyező volt a dobohatékonyság. A Körmend jobb volt ugyan távolról, de ezt kettesekkel tudta kompenzálni a ZTE. Smith közelijével a 15. percben 33-30 volt az állás, majd alig egy minutummal később Chambers büntetőivel és triplájával már 33-35 volt a Rába-partiaknak, akik elkezdték szépen lassan növelni előnyüket. A 18. percben Edwards duplájával először nőtt a különbség nyolc pontra a felek között (36-44). O’Reilly és Trice kosaraival igyekezett tartani a lépést a ZTE a vendégekkel, végül a hazaiak O’Reilly duplájával 43-48-ra zárkóztak a félidő végén. Jött a szünet és vele a piros-fekete drukkereket foglalkoztató kérdés, hogy vajon most milyen második félidőt produkál a Körmend. Merthogy az első megint teljesen rendben volt, ahogy eddig mindig.  

A 23. percben Mitchell büntetőjével 10-et számolt a vendég drukkerhad a házigazdára (47-57). Sok technikai hiba tarkította a meccset, számos dobás célt tévesztett, ám a nagy kapkodás mégis a ZTE kedvezett, amely időközben 53-57-re közelítette meg a Rába-partiakat. Az etap végén Trice triplájával már csak kettő volt közte, de szerencsére jött Mitchell, aki ugyancsak hintett egy hármast, így 61-66-ról futhattak neki a csapatok az utolsó 10 percnek. A korábbi ZTE–Körmend meccsekhez képest sokkal higgadtabb és élesebb volt a piros-fekete sereg, amely a döntő szituációkban is kezében tartotta a gyeplőt. A 36. percben Omenaka gyűrűszaggató zsákolásával ismét megnyugtató, 11 pontos távolságba került Kocsis Tamás gárdája (66-77). Közelről és távolról sem ment az egyre idegesebb ZTE-nek. Az indulatoktól és érzelmektől túlfűtött hangulatban előbb Durázi, majd Ostojic is kapott egy-egy technikait. A hajrában biztosan tartotta 10 pont körüli előnyét a Körmend és végül teljesen megérdemelten nyerte meg a párharcot és ezzel együtt a bronzérmet!

Jegyzőkönyv
Zalakerámia ZTE KK–Egis Körmend 83-96 (24-23, 19-25, ­18-18, 22-30)
Zalaegerszeg, 2200 néző, NB I.-es kosárlabda-mérkőzés, bronzcsata, ötödik összecsapás, vezette: Praksch P. Á., dr. Mészáros B., Györfy R.
ZTE: Trice 13/6, O’Reilly 17/3, Polster –, Smith 20, Ostojic 5. Csere: Keller I. –, Zsíros –, Csuti –, Rakicevic 22/6, Németh Á. 6. Edző: Sebastian Krasovec.
Körmend: Chambers 16/6, Mitchell 20/9, Ferencz 10/6, Adams 4/3, Omenaka 12. Csere: Cakarun 8, Kiss M. –, Edwards 9, Durázi 15/3, Takács K. 2. Edző: Kocsis Tamás.
Az eredmény alakulásaba. 4. perc: 14-15. 7. p.: 20-20. 13. p.: 30-29. 18. p.: 36-45. 23. p.: 47-57. 26. p.: 53-57. 34. p.: 64-72. 38. p.: 75-84. 
Kipontozódott: O’Reilly (38.), Ostojic (39.) illetve Ferencz (39.).

MESTERMÉRLEG
Sebastjan Krasovec, a ZTE vezetőedzője: – Elismerésem a Körmendnek, az ő nyakukba akasztották a bronzérmet. Ettől függetlenül nagyon jó szezont futottunk. Huszonhárom éves pályafutásom alatt most állítottak ki először. Köszönettel tartozom mindenkinek, aki a klubnál dolgozott, a szakmai stábnak, a játékosoknak a vezetőknek és a szponzoroknak. Ez volt az utolsó mérkőzésem a ZTE KK kispadján. Azt, hogy hova megyek, még pontosan nem tudom.

Kocsis Tamás, az Egis Körmend vezetőedzője: – Óriási siker a mi bronzérmünk. Néhány hónappal ezelőtt még azért küzdöttünk, hogy bekerüljünk a legjobb nyolc közé. Aztán elfogadott a csapat, mint fiatal edzőt, és a hasonló korú segítőtársamat Németh Leventét. Ferencz Csabáék ebben sokat segítettek, és egy tízezres város ismét bizonyította, hogy ott tud lenni a magyar kosárlabdázás élvonalában. Nagy köszönettel tartozom a családomnak, akik elviseltek, hisz rendkívül nehéz és idegfeszítő időszakon mentünk keresztül, amikor túlléptünk a Szolnokon, fejet hajtottunk az Alba előtt, most pedig az ötödik meccsen nyertünk Egerszegen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában