Újra a szabadban

2018.10.17. 20:24

Ligeti Dániel régi szakágában a vb-n

Kötöttfogású válogatottként szeretett volna indulni a szombaton kezdődő budapesti világbajnokságon Ligeti Dániel. Végül a szabadfogásban kiadó helyet kapta meg.

Horváth Erika

Ligeti Dániel visszatért a kötöttfogásúaktól Fotó: Török Attila/ Nemzeti Sport

A 29 esztendős Ligeti Dániel tíz éve tartozik a nemzetközi élmezőnybe – szabadfogásban. Háromszor állhatott Európa-bajnoki dobogón 2012-ben a második, 2011-ben és 2014-ben a harmadik fokán. Ezeken kívül még öt bronzmérkőzést vívott világversenyeken – négyet Eb-n, egyet vb-n –, amelyeket nem sikerült megnyernie és ötödik lett, illetve a riói olimpián hetedikként végzett. Közben mindvégig kötöttfogású versenyeken is indult, ott is szerzett nagy skalpokat. Miután a tavaly az egész éves sikeres menetelése ellenére a vb-n nem tudta valóra váltani álmát, az éremszerzést – szabadfogásban –, úgy döntött, ebben az évben a kötöttfogású válogatottal készül és abban a szakágban próbálja meg kiharcolni a csapatba kerülést a budapesti vb-re. Nem sikerült. Viszont volt visszaút: a szabadfogásúak 125 kg-os súlycsoportjában Ligeti Dániel képviseli Magyarországot a Papp László Budapest Sportarénában. Ő is szombaton kezd, mint klubtársa, a 86 kilós ifj. Veréb István.

Ligeti Dániel visszatért a kötöttfogásúaktól
Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

– Ahogy ilyenkor lenni szokott, kisebb-nagyobb fájdalmakkal, kontrollmeccsek után várom a vb-t. Ez egy teljesen más év számomra, mint a korábbiak. Kevés szabadfogású versenyen indultam; talán nem is baj, így eltűntem egy időre a mezőny szeme elől. Viszont rengeteg munkát beletettem a felkészülésbe. A kötöttfogásúak között erőben és erő-­állóképességben is sokat fejlődtem. Éppen az volt a váltásom legfőbb oka, hogy nekik mindig nagyon sok erős, külföldi edzőpartnerük van. Sajnos nem kerültek el a sérülések, betegségek, így ott nem volt reális esélyem a válogatottba kerülni. Két hónapja tértem vissza a szabadfogásra; nem volt zökkenőmentes, hogy átalakítsam a birkózásomat. De bízom a rengeteg munkában, az edzőimben – a klubedzőm, Veréb István végig mellettem állt, a döntéseimben is támogatott. Köszönöm Sike Andrásnak és Repka Attilának, hogy belekóstolhattam a kötöttfogásba, Berzicza Tamásnak, hogy külön is foglalkozott velem, Gulyás Istvánnak, a szabadfogás szövetségi kapitányának pedig, hogy visszatérhettem. Úgy gondolom, nem lettem rosszabb birkózó, viszont nagyobb, erősebb, érettebb igen. Igaz, az önbizalmam most kicsit megcsappant. De bíznom kell az elvégzett munkában és abban, hogy ezen az óriási hazai világversenyen a szurkolók átsegítenek a holtponton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában