Bronz a vb-ről

2018.10.17. 21:17

Márton Ádám Kínában kosárlabdázott

Óriási meglepetéssikert ért el az U23- as 3x3-as kosárlabda-válogatott a Kínában rendezett világbajnokságon. A magyar egység fényesen csillogó bronzérmet szerzett, soraiban az Egis Körmend fiatal tehetségével, Márton Ádámmal.

Tóth Judit

Márton Ádám már itthon, a körmendi csarnokban, nyakában a fényesen csillogó bronzéremmel Fotó: Jámbori Tamás

A világbajnoki bronzérem mellett nagy élményt jelentett a fiatal kosárlabdázónak a kínai kaland. Nem utolsósorban tapasztalatszerzés szempontjából is fontos volt a világbajnoki szereplés, amelyre egész nyáron készült a Demeter Attila, Keller Iván, Kántor Olivér és Márton Ádám alkotta magyar egység.

– Nálunk a 3x3-as kosárlabda még viszonylag újdonság, most kezd egyre népszerűbb lenni, nemrég lett olimpiai sportág, örültem, amikor meghívtak a csapatba – fogalmazott Márton Ádám, az Egis Körmend fiatal játékosa. – Igazából a tavalyi szezon befejezése után nem is volt időm pihenni, szinte azonnal utaztam Pécsre, ahol egész nyáron a világbajnokságra készültünk. Közben részt vettünk néhány európai tornán, pályára léptünk Csehországban és Franciaországban, próbára tettük magunkat a Nemzetek Ligáján, de szerepeltünk hazai pályán is. Edzőnk Földi Sándor, vagy ahogyan a legtöbben ismerik Sutyi mester volt – akinek nagyon sokat köszönhetünk, mert komolyan vette a felkészítésünket. Ő amúgy nem edzősködik egyetlen csapatnál sem jelenleg, viszont rengeteg energiát fektet játékosok egyéni felkészítésébe, ez most a fő profilja. A pécsi felnőtt csapattal edzettünk, az ottani vezetőedző, Csirke Ferenc is segítette a munkánkat, csapatvezetőnk pedig Teszler Sándor volt.

A magyar egység szeptember végén utazott Kínába, mégpedig annak középső részébe, a 12 millió lakost számláló Hszianba. Van itt látnivaló bőven, mégsem járnak ide turisták nagy számban, így az európai ember szinte csodának számít. Bámulják őket az utcán, szelfi znek velük, fotózzák őket. Ezt Ádámék is megtapasztalhatták a kínai metropoliszban. Hat óra volt az időeltolódás, ehhez hozzá kellett szokniuk, így a világbajnoki kezdés előtt néhány nappal már a helyszínen voltak. A szervezés jó volt, az egyes nemzeteknek könnyebbséget jelentett a kommunikációban az, hogy angolul jól beszélő egyetemisták segítették a csapatokat.

Márton Ádám már itthon, a körmendi csarnokban, nyakában a fényesen csillogó bronzéremmel
Fotó: Jámbori Tamás

– Tíz napot töltöttünk Kínában, ez alatt hét mérkőzést játszottunk – folytatta a körmendi kosaras. – Húsz női és húsz férfi csapat vett részt a tornán. Magyarországról lányok is voltak, ők számítottak esélyesebbnek, hiszen a világranglista nyolcadik helyén álltak, végül hetedikek lettek. A mi egységünk a világranglista 35. helyéről végül bronzérmet szerzett, ami nagy meglepetés és óriási siker. Az elődöntőben az oroszok búcsúztattak bennünket, a tornát végül ők nyerték egy rendkívül erős csapattal. A bronzéremért a franciákkal játszottunk, nagy öröm volt mindannyiunk számára, hogy sikerült felállnunk a dobogóra.

Elképzelhető, hogy jövőre ugyancsak Kínában rendezik majd a 3x3-as világbajnokságot, de addig még egy hosszú szezon vár Márton Ádámra az Egis Körmendnél. Amikor hazajött a vébéről, a társak gratuláltak, Antonis Constantinides vezetőedző pedig részletesen kikérdezte a tapasztalatairól.

– Minden időmet a kosárlabdának szentelem, ennek megfelelően bízom abban, hogy lehetőséget kapok a szezonban. Az U20-as csapatban ebben az idényben még tudok játszani, de persze a fő célom az, hogy a felnőtteknél minél több játékpercem és sikeres mérkőzésem legyen – zárta szavait Márton Ádám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában