Önkormányzati választások

2019.10.13. 12:48

Az őriszentpéteri Helyi Választási Iroda elnökhelyettese reggel balesetet szenvedett (Frissítve!)

Majdnem minden szavazókörben fennakadás nélkül megkezdődött a voksok leadása az önkormányzati választásokon induló jelöltekre: települési polgármesterekre, képviselőjelöltekre, valamint Vas Megyei Önkormányzata képviselőtestületének tagjaira.

Nemes Judit

Ma a megye 216 településén járulnak az urnákhoz a választásra jogosultak, hogy megválasszák a városuk, községük, valamint a megye vezetőit. Összesen 208.747 a választópolgárok száma a megyében: 11 óráig 18.59 százalékuk adta le szavazatát, ez 38.815 embert jelent. (Reggel a vasiak 7 óráig 1.18 százaléka, délelőtt 9 óráig 7.44 százalék kereste fel szavazókörét)

A megyei önkormányzat képviselői esetében a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 145 916; 11 óráig a választásra jogosultak 18.62 százaléka, 27.167-en adták le voksukat a listára.

Dr. Stankovits György, a Vas megyei Területi Választási Iroda vezetője tájékoztatott arról: egy vasi településről jelentették, hogy a szavazókörnél ma helyeztek ki plakátot. A jogszabály szerint tegnap éjfélig lehetett kihelyezni plakátokat. Ma reggel vették észre, hogy a szavazókörnél feltehetően újabbat tettek ki – azt azonban nem tudták bizonyítani, hogy valóban a hajnali-reggeli órákban került-e ki a plakát és nem éjfél előtt.

A választáshoz kapcsolódó további hír, hogy az őriszentpéteri Helyi Választási Iroda elnökhelyettese reggel balesetet szenvedett:

Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere családjával együtt délelőtt adta le voksát a szavazókörben. Bár a szavazás rendben megkezdődött a városban, egy szomorú esemény beárnyékolta az indulást: a Helyi Választási Bizottság elnökhelyettese vaddal karambolozott Őriszentpéternél; súlyos sérüléssel vitték kórházba, jelenleg Szombathelyen ápolják. Tóth Jenő, a Helyi Választási Bizottság elnöke elmondta: kollégájuk feladatait nem veszi át más, saját erőből oldják meg a teendőket. A városban a polgármesteri székért a jelenlegi városvezető indult, kihívó nélkül. Széles azonban a képviselőjelölti kör: 14-en versengenek a hattagú testületbe jutásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!