Füst nélkül

2017.11.17. 20:05

Cigaretta helyett jótékony célra költs!

Világszerte november harmadik csütörtökén ünneplik a Smokeout Day-t azaz a füstmentes napot. De vajon mit jelent ez, és tudnak-e róla az emberek? 

Tersztyánszky Krisztina

Ha minden dohányos csak egy napra letenné a cigarettát, szép summa jöhetne össze. Fotó: Szendi Péter

Mint minden világnapnak, ennek is megvan a hiteles története. A dohányzásmentes nap ötlete állítólag Massachusetts államban született meg 1971-ben, amikor a kormányzó arra kérte a dohányzó polgárokat, hogy egy napig ne gyújtsanak rá, majd a pénzt, amit aznap cigarettára költöttek volna, ajánlják fel egy középiskolának. Hogy a kezdeményezéssel mennyi pénzt sikerült gyűjteni, nem tudjuk, de az ötlet tovább élt és erősödött. Az ENSZ egészségügyi szervezete végül 1987-ben tette hivatalossá ezt a napot, azzal a szándékkal, hogy felhívja az emberek figyelmét a dohányzás káros voltára és a füstmentes élet előnyeire. A dohányzókat pedig arra szólítja fel, hogy egynapi cigarettapénzüket ajánlják fel jótékony célra.

Ha minden dohányos csak egy napra letenné a cigarettát, szép summa jöhetne össze. Fotó: Szendi Péter

A dohányosok körében végzett közvélemény-kutatásunk azt mutatja, hogy mifelénk vagy nem is tudnak a Smokeout Day-ről, vagy ha mégis, akkor sem volt elég mozgósító ereje ahhoz, hogy november 16-án letegyék a „koporsószeget”.

Németh József belföldi fuvarozást végző sofőr például 55 éves, harminc éve dohányzik. Több alkalommal próbálta már letenni a cigit, de fél évnél tovább egyszer sem tudta nélkülözni káros szenvedélyét. Nem tudott róla, hogy milyen nap volt csütörtökön, már a reggeli kávénál rágyújtott. Úgy gondolja, ha a médiában hallott volna róla, igyekezett volna ellenállni.

Radóczi Attila falugondnok azon kevesek közé tartozik, akik találkoztak az interneten a füstmentes nap felhívásával. Úgy gondolja, a világnapnak nincs igazán mozgósító ereje, aki erős dohányos, az feladni ettől az egynapos önmegtartóztatástól úgysem fogja a szenvedélyét. Vele, mint mondja, nem sokat nyernének a rászorulók, pár száz forint csak, amit naponta cigarettára költ. Maga sodorja, és nem is szív sokat; hétvégeken, amikor otthon van, mindössze három-négy szálért merészkedik ki a hidegbe. Azt azonban nem ígéri, hogy emiatt nem fog rágyújtani, „pláne, ha mellé jóízű pálinkával kínálják az embert”.

- Jó kezdeményezésnek tartom a füstmentes napot – mondja Szilágyi Krisztina családanya, majd nagyot slukkol a cigijéből. Mentségére azt hozza fel, hogy ő inkább munkanapos dohányos, hétvégén csak a kávé mellé meg este gyújt rá, azt is a gyerekektől távol.

Megkérdeztünk egy olyan szervezetet is, amely sokat tesz az egészséges életmód népszerűsítéséért. A szombathelyi Szív a Szívért Egyesület képviselője, Hajdu Endre sem hallott a világnapról, igaz, az egyesületben nem is dohányzik senki.

A megkérdezettek közül Szórádi Sándornak sem volt tudomása róla, hogy ezen a napon jótékony célra kellett volna átirányítania a cigipénzét, pedig ha tudja, bizony letette volna egy napra a bűzrudacskát. Egyetért minden jótékony kezdeményezéssel, szokott alapítványi célra is adakozni, és a gyerek kinőtt ruháit és feleslegessé vált játékait is elvitte egy rászoruló családnak. Bár abban ő sem hisz, hogy az egynapos szünet közelebb visz valakit a leszokáshoz, azt azonban megígérte: megpróbálja megjegyezni a dátumot, és jövőre nem gyújt rá november harmadik csütörtökén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában