gazdaság

2017.11.22. 10:00

Mit egyen a tehén? – A klímaváltozás nehéz feladat elé állítja a gazdákat

Át kell gondolniuk a gazdáknak, hogy mivel etetik tejelő teheneiket: az ok pedig a klímaváltozás. Erről is szó volt a III. Pinka Menti Agrárkonferencián.

Bakos Ágnes

Nem mindegy, mennyit eszik és milyen takarmányt kap a tejelő tehén Illusztráció: Szendi Péter

Aszály

A nyári időszakban tizenöttel, de akár harminccal is nőhet a hőségnapok száma – idézte az első nemzeti éghajlatváltozási stratégiai tervből dr. Orosz Szilvia, egy gödöllői cég takarmányanalitikai igazgatója. Akár Szombathely is lehet példa, hiszen az idei augusztusban annyi hőségnap volt, mint száz éve ilyenkor egy év alatt. A több hőségnap, a melegebb nyári hetek nyomán a gazdálkodóknak át kell gondolniuk, hogy mivel etetik tejelő teheneiket.

A meleg mellett a változékonyság is problémákat vet fel – sorolta a szakember. Hiszen a csapadékhiánynál is rosszabb a változékonyság.

Az biztos, hogy jelenleg a legnagyobb hozamú tömegtakarmány a kukorica, és persze az a legolcsóbb is, egyelőre nem kerülhető ki. Viszont a változó időjárási körülmények megnehezítik a jó minőségű takarmánykukorica termesztését. Dr. Orosz Szilvia olasz példát hozott: Rómától délre már csak öntözött területeken termelnek silókukoricát, a következő években Magyarországon is az öntözés lesz a kulcs – fűzte hozzá.

Pihenés

Amerikai felmérés eredményét is idézte a szakember: egy telephelyen összevetették a legjobban tejelő és az átlagos eredményt produkáló tehenek napirendjét. Tanulságos eredményre jutottak, kiderült, hogy a legjobb tehenek átlagosan két órával többet pihennek, kevesebbet álldogálnak társaiknál. Márpedig ebben a takarmányuknak van óriási szerepe: az étel emészthetősége, rostszerkezete a kulcs – vonta le a következtetést dr. Orosz Szilvia.

Nem mindegy, mennyit eszik és milyen takarmányt kap a tejelő tehén Illusztráció: Szendi Péter

Itt, Magyarországon vannak világra szóló jó példák a jobb rostszerkezetű takarmánnyal való kísérletekre – fűzte hozzá.

Eddig Amerika, Kanada és Izrael volt a példa Európa előtt ebben a szektorban – emlékeztetett. Magyarországon viszont újabban fűszilázsok, korai betakarítású rozsszilázs és tritikálészilázs szolgál takarmányul – erre figyeltek fel a tengerentúli szakemberek.

A kukorica dominanciája nem kérdés a takarmányban, azonban rost szempontjából nem a legjobb. Az amerikai felmérésből kiindulva az lehet a gazdák célja, hogy a tehén hosszabban kérőddzön, és akkor többet termel. Ehhez persze megfelelő mennyiségű étel kell, de fontosabb a takarmány bendőbeli viselkedése, annak szerkezete. Fontos a rost lebomlása, hiszen ha lassan bomlik le, az visszafogja az étvágyat – emelte ki a szakember.

Rost

Új típusú takarmány az olaszperje, amely 60 százalék feletti rosttartalommal bír – ez negyedével jobb emészthetőséget tud mutatni, mint például a kukoricaszilázs. Márpedig a több lebontható rost segíti az étvágyat.

Széna

Egy másik takarmányalternatívát is említett a szakember: – A lucernaszénában kevés a lebontható és sok a nem emészthető rost. Közben a réti szénában ugyan sok a nem lebontható rost, de mellette nagyon sok emészthető rost is van – mondta.

– A réti szénából keveset kell etetni, nem baj, ha az idősebb, kevésbé jó tápanyagtartalmú, de ne legyen dohos. Hogy ne terheljük az állat szervezetét penészgombával, tároljuk pajtában – hívta fel a gazdák figyelmét a pinkamindszenti konferencián a takarmányanalitikai szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!