Mesélő házak

2019.10.20. 07:00

110 éve hiába várták a vonatot Szombathelyen

110 éve, 1909. október 16-án, szombaton 23 órakor Szombathelyen, a vasútállomáson a szolgálattevők és a hozzátartozók izgatottan várakoztak, mert a győri személyvonat nem érkezett meg.

Feiszt György

Tokorcs, forgalmi kitérő

Fotó: Feiszt György

Az első hírek arról szóltak, hogy Celldömölk és Ostffyasszonyfa között vasúti katasztrófa történt. A nyílt pályán várakozó győri személyvonatba hátulról egy tehervonat rohant. Az esetről, ahogy az ilyenkor lenni szokott, a legvadabb – halottak tucatjairól szóló – hírek kezdtek terjedni. A hivatalos tájékoztatás elismerte: „bár az összeütközés sokkal hevesebb és nagyobb arányú volt, mint amilyenek a legutóbbi hetekben előfordultak, emberéletben szerencsére nem esett kár”. A menetrend szerinti személyvonatot Győrből fél 6 órakor indították, a biztonsági előírásokat betartva követte egy tehervonat. A két szerelvény baj nélkül megérkezett Celldömölkre. A várost elhagyva az első őrháznál a személyvonatot a pályaőr – aki állítása szerint erre vonatkozó harangjelzést kapott – megállította.

Tokorcs, forgalmi kitérő
Fotó: Feiszt György

A személyvonat vezetője ekkor az előírás szerint a vonat mögött 800 méter távolságra, a sínekre durrantyúkat helyezett. A tehervonat alatt ezek fel is robbantak, de az akkor már teljes sebességgel rohanó mozdonyok hiába fékezek, nem tudtak megállni. A két mozdony által vontatott, 60 kocsiból álló, kb. ezer tonna tömegűre becsült ún. „répavonat” olyan erővel szaladt a személyvonatba, hogy annak utolsó három, poggyászokat szállító kocsiját felismerhetetlenségig összeroncsolta. A tehervonat mindkét mozdonya kisiklott és az egyik legurult a töltésről.

A csodával határos, hogy mindössze egy könnyebb sérülés történt. Az egyik mozdonyvezető szenvedett a kazánból kicsapó gőztől könnyebb égési sebeket. A celldömölki kórházba vitték, ahonnan néhány nap múlva távozhatott. A személyvonat az épségben maradt kocsikkal csak jóval éjfél után érkezett meg Szombathelyre. A vasút 150 munkással segélyvonatot indított a helyszínre, a roncsok eltakarítását és a pálya helyreállítását hétfő délutánra fejezték be. Az egy nyomtávú Veszprém-Szombathely vasútvonalnak Tokorcs melletti balesetveszélyes szakaszán a vonatok kerülését segítő „Tokorcs forgalmi kitérő” készült. A második világháború előtt épült nyeregtetős kivitelű, forgalmi irodával és szolgálati lakással készült épületet az 1990-as években a vonal villamosítása során teljesen átalakították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!