58 éve volt a K–19-es atommeghajtású tengeralattjáró balesete

2019.07.06. 07:00

115 éve alapították a Nemzetközi Automobil Szövetséget, az FIA-t

Kelemen Attila

Max Mosley, Jean Todt: a FIA legutóbbi és jelenlegi elnöke

Fotó: TWITTER

115 éve, 1904-ben Párizsban megalakult a Nemzetközi Autóklubok Szövetsége (FIA). A 19. század végén elterjedt és egyre gyakoribb autóversenyek nemzetek közötti méretűvé válásával szükségessé vált egy olyan szervezet létrehozása, amelyik szabályozza az autóversenyeket. Világszervezetként összefogja és irányítja az autósportot, 1993-tól önállóan irányítja a motorsportot. 1946-ban létrehozták a Formula–1 géposztályt, és 1950-től kiírták a Forma–1 világbajnokságot sportkocsi kategóriában.

Legfrissebb statisztikák szerint 125 ország 222 nemzeti szövetsége volt a szervezet tagja.

58 éve, 1961-ben a K–19 atommeghajtású tengeralattjáró balesetet szenvedett. A hidegháború idején egy, az orosz partoknál felderítést végző amerikai tengeralattjáró ténykedésére akart válaszolni a szovjet vezérkar. A K–19-es különösen veszélyes szerkezetnek bizonyult, mivel teszt nélkül küldték útjára. A hűtőrendszere meghibásodott, ami miatt atomrobbanás következhetett volna be, ami nagyon könnyen világkatasztrófához vezethetett volna.

Max Mosley, Jean Todt: a FIA legutóbbi és jelenlegi elnöke
Fotó: TWITTER

A K–19-es legénységének a lehető legrövidebb időn belül meg kellett javítania a tengeralattjárót, hogy megelőzze a 3. világháború kirobbanását. A legénység végül megjavította a gépet, holott tudták, hogy a sugárszennyezett környezetben a biztos halál vár rájuk. Heten azonnal, további húsz ember pedig néhány év múlva halt meg a katasztrófát követően.

22 éve, 1997-ben az amerikai Mars Pathfinder leszállt a Mars felszínére és a talajra helyezte a Mars-autót. Az első emberek nélküli felszíni jármű a Sojourner volt, amelyet a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) küldött a vörös bolygóra. Ezt követően a NASA már sokkal nagyobb Mars-autókat tervezett: a Spirit 2003. június 10-én indult, 2004. január 4-én érkezett meg, az Opportunity 2003. július 7-én indult és 2004. január 25-én érkezett meg a Marsra. Mindkettőt Delta–2 rakétával indították el. Mindhárom Mars-autót néhány száz méteres távolság megtételére tervezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!