Hétvége

2006.08.26. 02:23

Megszólalt az új orgona

Répcelakra vezetett a szombathelyi egyházmegye nemrég beiktatott új püspökének első vidéki útja: Szent István ünnepén szentelte fel dr. Veres András ...

Mórocz Zsolt

Répcelakra vezetett a szombathelyi egyházmegye nemrég beiktatott új püspökének első vidéki útja: Szent István ünnepén szentelte fel dr. Veres András a város katolikus templomának új orgonáját. A településnek csak néhány éve van katolikus temploma. Csaknem tíz évvel ezelőtt a hívek alapítványt hoztak létre az építésére, s 2004-ben fel is szentelhették államalapító királyunk tiszteletére az Isten házát. Lassanként a kegytárgyak, a berendezések is a helyükre kerülnek. Az oltárt és a szentélyt Engelsz József ötvösművész alkotásai díszítik, s ugyanő készíti a templom stációit is. Az orgona, amely hivatalosan az elmúlt vasárnap szólalt meg először, viszont teljes egészében a hívek adományának köszönhető. Több jótékonysági rendezvényt is tartottak az elmúlt hónapokban, az ott befolyt összegeket is az orgonavásárlásra tartalékolták. Vasárnap, a püspöki szertartást követően hangversenyen ismerkedhettek a hangszerrel az egybegyűltek. Görbe László plébános elmondta: a Content márkájú, több millió forintos, kétregiszteres digitális hangszer Hollandiából érkezett, s a koncert műveit a budapesti orgonaművész úgy állította össze, hogy a hangszer szinte teljes tónusa érvényesülhessen. Gesztesi-Tóth László közismert dallamokkal kezdte a műsorát: J. S. Bach d-moll toccata és fúga című műve után Bakfark Bálint, Bartók Béla, Farkas Ferenc zenéi szólaltak meg. A romantikus és barokk játékstílusra is alkalmas orgona arra is lehetőséget nyújt, hogy rendszeresen rendezzenek hangversenyt a templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!