Hétvége

2006.11.18. 03:27

Enni és nevetni

Kárpáti Péter - ez idáig az egyetlen József Attila-díjas kortárs drámaíró - Novák Eszter állandó munkatársának számít. Szerzőként gyakran ismert, na ...

Ölbei Lívia

A második önálló Kárpáti-kötet A kivándorló zsebkönyve címmel jelent meg a pécsi Jelenkornál. Több okból is érdemes kézbe venni. Kárpáti Pétert sokan a legirodalmibb kortárs szerzőnek tartják: szépen megformált drámái az olvasónak is örömet szereznek. Ráadásul - főleg, ha az olvasáshoz színházi emlékek is kötődnek - el lehet ámulni azon, hogy egy-egy jól sikerült előadás mennyi invencióval képes elhelyezni a drámaszöveget a testek, terek, a színház koordinátarendszerében.

A kötet egyik darabja, A negyedik kapu Jiri Langer haszid legendáriuma nyomán született, Tatabányán Novák Eszter rendezett belőle több értelemben is lelkesítő előadást. A szöveg egyrészt tényleg felidézi a kopottságában is szép, gyertyafényes színpadon sertepertélő derűs haszidokat - szenteket és nem szenteket -, másrészt meg akár saját, külön bejáratú meditációs gyakorlatok elvégzéséhez is alkalmas. A csillámló humorral átitatott mesében Írele elindul mestert keresni - és szépen megtanul enni (egy nap alatt), nevetni (ahhoz három év kell); élni. Sőt, még valamit: Eleinte sokat böjtöltem, meg akartam tanítani a testemet a lelkem fényével való együttélésre. De egyszer, egy erdei tisztáson annyi csodálatos dolgot éltem át, hogy a lelkem megtanult együtt élni testem sötétségével.

Hagyni kell, hogy ezek a gyönyörűséges mondatok mindenestül átjárják az embert - és hatni kezdjenek. Van még belőlük, csak meg kell találni őket. (Az is lehet, hogy a mondatok találnak meg minket.) A negyedik kapu záróképében például az öreg, szent Írele azt mondja: Valóban, milyen jó és ragyogó ez a világ, ha az ember nem vész el benne - de micsoda káosz birodalma ez akkor, ha elvész benne! Írele nem veszett el - Kárpáti Péter és Novák Eszter mesélt róla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!