Hétvége

2006.12.30. 03:29

Eurobasi csapdája

Herótópai Egybesült Álmok (HEBESZ) főguruja, Eurobasi, a tüsszeli parlament 107 oldalirodájának egyikében, a legkisebben (10 ezer m2) bejelentette: a ...

Mórocz Zsolt

Mindeközben Siváriában, a HEBESZ közép-hobittoló régiójában lázasan készülődtek a főbiztos fogadására. A légiósok által megszúrkált protokollistán ott fityegett az ellenzék lázas tekintetű vezére, Lisztinger Ókula, karöltve Dupla Árpád hivatásos tüntetésszervezővel. Javaslom Rózsaszín Párducnak, hogy még az Eurobasi bejövetele előtt változzon át Vérvörös Gyalogkakukká, oszt jó napot!, ütötte meg legkonstruktívabb hangnemét Lisztinger, az ellenzék hahotázása közepette. Oszt magának jó napot, Lisztinger úr, mert ha párducságom megeszi a vendégeit, lehúzhatja a rolót!, replikázott a főpolgár, mire az Egységben a kétség frakciója tapsviharban tört ki.

A hangütésekre Sivária új jelképében, a Sarénában került sor, ahol már a dobogót is felállították Eurobasi tiszteletére. A ceremónia kőhivatali gyakorlása előtt még egy aktus várt a kőgyűlésre, jelesül a a kitüntetések átadása. Pontosan 275 érme sorakozott a főtáblán, holott csak nyolcvan elit szorongott a palánkok alatt. Rövid vita, majd becsmérlés után (Te vagy a multiökör! - Te meg a liberomajom!, hallatszott) eldöntetett: mindenki 3,2 kitüntetést kap, de ebből 2,2-et le kell adnia a ruhatárban. A művelet irányításával a Kőhivatal rettegett kőfejű spioninkvizítorát, az időmániás Lakmetál Repetát bízták meg.

Miután a dolgok ilyetén elrendeződtek (Lakmetál nyitásként lövetni akart, de elébb egy jobb-, majd egy balegyenestől kussba vágta magát), az illusztris társaság a megváltó kopterzajt várta. Ekkor váratlanul megcsörrent a Saréna kockakupolája, és egy hang azt dörögte: (K)ormányos Pinokkió úr kér bebocsátást! Nem egyedül jött, vele tartott kedvenc látszatminisztere, Artúr Killer is. Nosza, lett nagy nyüzsöge! Volt, aki már a szavazatát árulta, de nem kellett senkinek. Úgyis megvesz mindent az Eurobasi. Miután kinyomozták, hogy a HEBESZ-főnök imádja a kultúrát, Mamma Lu virtuális kulturális tanácsnokért szalajtottak. Drága Killer úr, a sorompót mér nem nyissa fel?, áradozott az afterbotoxos díva, megannyi szoláriumcsíkkal a hasán. Jába fekszem jól a testületnél, mindig a kombinémra szavaznak a koncempcióm helyett, kesergett, majd kedvenc Killere felé fodulva azt suttogta: Úgy kellene az ön szellemi magmája nekem, mint oázisnak a homokdűne!

Rá se nagyon rittyentettek, mert (K)ormányos Pinokkió fontos bejelentést tett, miután szemüvegével gondosan megtörölte a cipőjét: Szorulásom van, így a további szorulások is elkerülhetetlenek, nyögte, és egy csomagot tett a Saréna közepére. Izgatott tanakodás kezdődött: vajon ki bontja fel a csomagot? Végül a Magellán büfé alkalmazottja, Végtelen Ottokár vállalta magára a feladatot: nyissz a madzagnak, majd pukk és kukk - a csomagból megintcsak (K)ormányos Pinokkió ugrott elő! Jé, már ketten vannak, hüledezett a siváriai elit, de a bűvészmutatványt nem volt elég idő elemezni, mert rotordörgés adta tudtul: itt van az Eurobasi!

Elsőként a közmédia, a Sivár Lózung stábja hódolt a főbiztosnak, biztos, ami biztos alapon. Más nem is nagyon tudott, hiszen a várost már jó előre kiürítették. Így csak a nyugati rész felől hallatszott a csatornagejzírek jellegzetes zenéje: krrrrcccsssputtty!

És megtörtént! Eurobasi közalkalmazotti fanfárok erdejében utat vágva a Sarénába sietett, ahol is R. Párduc rövid sortüzet rendelt tiszteletére, amely visszafele sült el: kilőtték az aréna kezdőbetűjét (máig réna). Eurobasit mindez nem zavarta, lévén születése óta farkasvak és macskasüket, így egyből a tárgyra tért (A Sivária Éke kitüntetést, a Biciklikulccsal és a Hengerzárral, menetközben adták rá.) Szóljunk a TRISO 666 minőségi tanúsítványról, amelynek specialitása, hogy nem old meg semmit. Ellenben úgy tűnik, mintha mégis mindent megoldana, heherészett egy rövidet a főbiztosíték, majd felüvöltött: A TRISO 666 ördögi találmány mindazoknak, akik gyűlölik még a szót is: munka! Eurobasi ekkor elhallgatott, mivel a terembe új szereplő, Sparherd Fecó, tartományrégimódi főmufti lépett be.

Ezután felpörögtek az események. Eurobasit újfent kitüntették, így egyszerre lett ló és lovag, díszpolgár és pinty. Az utóbbit a természetvédők javasolták, akik szerették volna elkerülni az Őrség-váltást. Hagy strázsáljon az még, hagy legyen, szipogta egy piros orrú amazon, Haggyá Mari zöldtivista. Aki véletlenül képen vágta Mamma Lu kultúrnyikorgót, ez utóbbi meg vissza. A lú anyád!, hörrentett a zöldamazon, és a két nő tépni kezdte egymást. Ettől Killer izgalomba jött, paragrafusa után nyúlt, Pinokkió pedig oldozott a gatyáján. Ide a TRISO-val, Ebasi!, visította, mire a tüsszeli vezér szétterítette a nevezetes papiruszt. Azon egy mondat állt: Rendszergazda vagyok, ha mosolyogni látsz, azonnal ments! Lett is erre nagy nyomkodás! Csak úgy sírtak a monitorok, megolvadtak a billentyűzetek, és önvallomást tettek a titkos jelszavak. Ebasi pajti, hát ez a megoldás? A mentés?, ámult el (K)ormányos Pinokkió, mire a főbiztos: Nem egészen, és megmutatta a papirusz másik oldalát. Ezen az állt: Rendszergazda vagyok, ha mosolyogni látsz, azonnal törölj!

A többi néma csend. Sivária immáron jó ideje lebeg a Mentés-Törlés kényes ösvényén. A feloldhatatlannak tűnő helyzet kulcsa a tüsszeli Eurobasinál, aki viszont nem tud segíteni. Mert, mint utólag kiderült, kedvenc helikoptere voltaképpen csapda: a 22-es csapdája. (K)ormányos Pinokkió kedvenc látszatminiszterével, Artúr Killerrel érkezett

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!