Hétvége

2006.12.16. 03:27

Mi tartja össze a várost?

Mi tartja össze a házakat? Mi tartja össze a lelkeket? A fotósok tekintete - az tartja össze, a Lírai számla címmel megjelent új Szombathely-albumban legalábbis. A

Ölbei Lívia

Aztán szépen, lassan, figyelmesen összeolvasni az album képeit, amelyek végül egy valóságos és lehetséges Szombathellyé állnak össze. Ilyennek még sose láttuk. Se a székesegyházat, se a felhők előterében furcsán megszépülő Oladi lakótelepet - két pólus: két, egymás felé forduló oldalon -, se az édesanyját keresztelő Mártont. De valahogy ezek a Szombathelyt emblematikus módon - bár szó szerint új megvilágításban - felmutató fotók a kevésbé érdekesek. Többet mondanak - több titkot ígérnek - a szinte zeneművé rendezett kilincsek, ablakok, postaládák, csengők, erkélyek, kovácsoltvas kerítések; az évszakokkal változó árnyak és fények. A szoborportrékból kirakott mozaikban a bocsánatkérően mosolygó Joyce vált ütemet, közvetlenül mellette a fenséges és komoly Batthyány. Mai római legionáriusok árnyéka a kövezeten. Omló vakolat. Graffitisorozat. Vaslándzsák közé feszített pókháló, amint József Attila versét mondja: Gyöngy a harmat. A Csónakázótó, mint a tenger. Az idő, amint képpé változik.

Mindehhez tájékoztató szöveg helyett az író-költő Jónás Tamás sorszámok és hívószavak alá rendezett, olykor versbe átcsapó, lapok közé csúsztatott lírai számlája: víztükör ez is, áttetsző (pausz)papíron. Útikalauz, csak nem oda és nem úgy. ...Mi tartja össze a házakat? Mi tartja össze a várost? Mi tartja össze a hétvégéket? Mi tartja össze a lelkeket? Ki mond köszönetet és kinek? Ki mond köszönetet és miért? Ki mond ki? Ki hallgatja meg?

Mi tartja össze a lelket, ha éppen senki se nézi. Senki se látja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!