Hétvége

2007.02.10. 03:26

Szabadság a celluloidokon

Harmincnyolcadszorra is kiderült: fontos a magyar film. És nemcsak fontos, de lényeges is. Hiszen olyan ügyekről szól, amelyek lélekig hatolnak. Vagy úgy, hogy nevetünk, vagy úgy, hogy sírunk.

Kozma Gábor

De merüljünk egy kicsit alá abban a lázas forgatagban, amely a filmszemlék sajátja. A Palace termei előtt dunások forgatnak, a csinoska, vörös csigahajú riporternő megnyitja a rendezői szíveket. A büfénél Báron György kortyint kávéjából, mellette a kultúrházas Galamb duruzsol mindentudó mobiljával. Befut Durst György producer hatalmas kalapjában, és már össze is ölelkezik barátaival. Márta István a vidéki lét előnyeit ecseteli, és persze előkerül Szőke Maci András. Megjöttem, áll vigyázzba természetes bússágával, majd: Kéne rólam egy film. Derű.

Igaz is, derű: a tavalyi, feszült és ideges hangulathoz képest most visszafogott vidámság jellemzi ezt a szemlét. Még a komor színek is átmelegednek. Jó látni, ahogy a jegyekért tülekednek a pénztáraknál. És már egyáltalán nem meglepő, hogy sorra írják ki: pótvetítés itt és itt...

Ugorjunk át a Millenárisra. A Jövő Házában tartják a premiereket, itt már dúl a protokoll. Ismert szappanoperások, aktuális kebelcsodák és hetvenkétfogú mosolyfejek is előfordulnak. Hála az égnek, politikus ezúttal alig-alig akad. Igaz, hiányoznak a nagy generáció tagjai is. Nem unicumozik Miki bácsi, de eljött Sándor Pál. Ha csak azt mondom, hogy Bohóc a falon, vagy LGT-film, már egy korszak nyomul vele. Aztán különös szépségű, magas, karcsú nő tűnik fel a Kythera című dolgozat bemutatójára várakozó tömegben, Kovács Kata színésznő. Arca egyszerre vidám és szomorú, hát ilyen vagyok, mondja valakinek. Mellette a film rendezője, a fiatal Mészáros Péter. Ekkor még nem tudhatjuk, hogy Kata elnyeri a szemle legjobb színészi teljesítménye díjat. A Kythera mai rögvalóságunkról szól, nagyon is nézhetően, mintegy fordított szappanoperaként. Egy mackós, sörös, focirajongó kamionsofőr (Bandi) és egy irodista lány (Csilla) szerelme a téma. Igazi kisemberek, akik a panellétbe zártan az eléjük táruló tévés reklámvilágról álmodnak. Görögország a vágyuk tárgya, s mire összejönne, kihűlőben az érzelmeik. És ott a nő, akiről végül is a film szól: szeretik és gyűlölik. Mészáros Péter: A film kapcsán több országban tapasztaltam ugyanazt: a középkorú férfiak jó részének hasonló problémái akadnak, a munka-kocsma-elveszített érzelmek léthelyzetben, legfeljebb eltérő anyagi szinteken. Svájcban ugyanúgy magukra ismertek a vetítés után nők és férfiak, mint nálunk... Ezt is akartam. Bemutatni egy helyzetet ítélet nélkül. A mindennapi, kommercionális popkultúra alakítja át érzelmeinket. Számomra ez romboló hatású, a legintimebb formák között, akár az ágyban is. Ez a kommunikációs trendi meghatározza azon emberek álomvilágát, akik a legkevésbé vannak ellene felvértezve. Elhárításként szóba jöhet a képzés, az ítélőerő megszerzése. Hogy tudjunk eligazodni a hatások között. Hőseim abszolút védtelenek, őket a legkönnyebb ki- és felhasználni, majd elhajítani, mint egy kacatot. Csilla és Bandi végső soron a szerelem elmúlása, a magány megjelenése ellen küzd, összegzett kérdésünkre a rendező. Megkérdeztük Csillát, vagyis Kovács Katát is: Főleg az arcommal kellett játszanom, sok volt a közeli felvétel. Rengeteget próbáltunk, nem a kameráknak, hanem magunknak... A kamerák előtt már centire kimérten dolgoztunk, de jól jött az a korábban megszerzett belső tudás. Bandi szerethető, de tud bunkó is lenni. Az általam formált figura hitelességéhez az is hozzáadódhatott, hogy magánéletemben hasonló problémákon én is átmentem. Hogy mit tehetnek a Csillák a férfiakért? Maximális szeretetet kell nyújtaniuk, és ezt ki is kell mutatni. Valamint: nem feladni, hanem tovább tenni, megoldásokat keresni.

A Kythera után tovább sorjáztak a versenyfilmek, köztük a nagydíjassá lett Ópium, vagy az Iszka utazása. Sokak meglepetésére kiesett a zsűri kegyeiből Kamondi Zoltán Dolinája, és Szőke András vérbő komédiája, a Hasutasok. Az meg már szinte érthetetlen, hogy a hollywoodi stílusban, Sas Tamás által vérprofi módon leforgatott igazi családi moziról, az S:O:S Szerelem!-ről sem volt véleményük az ítészeknek. Pedig ezek igazi közönségfilmek, éppen úgy, mint a szintén mellőzött Lora (Hernádi Gábor munkája). Javít az összképen a Konyec díjesője, ez is szórakoztató és nézhető mozi. De hát a filmesek többsége nem díjakra, hanem mozijegyekre hajt: a jövőben ugyanis nem a nézőszám, hanem az eladott jegyek után osztják majd a központi támogatásokat...

S ami igazán jólesett, az a vasi filmesek szereplése volt. A Villanás a végtelen időben című kitűnő kísérleti alkotás nagy tapsot kapott a Mammutban. És éppen úgy kisugárzott, mint maga a nagybetűs FILM, amely nemcsak villan, de hat is a végtelen időben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!