Hétvége

2007.03.19. 03:25

Diadalmas minutum

Azért is tavasz van, gyönyörű - és amíg a vén Duna karcsú gőzösökre gondol, A Pál utcai fiúk osztálytermében nagy nehezen, izgatott várakozás jutalm ...

Ölbei Lívia

Lám, a Pál utcaiak is márciusban vívják szabadságharcukat, nem véletlen, hogy az MTV 1-es csatornája március 15-én ismét levetítette azt a régi Fábri Zoltán-filmet. A kékzöld láng, ha lehet, most még diadalmasabban járta el táncát - anélkül, hogy tudott volna róla. Táncolt Tolnai Ottónak, a nemzeti ünnepen Kossuth-díjjal kitüntetett (vajdasági) írónak-költőnek, aki Költő disznózsírból című kötetében azt írja, hogy a Molnár-regény nyitómondatában benne van (szabadon hullámzó) költészetének egész alkímiája: a belobbanás, a lehelet - az ihlet. Kékzöld lángocska. És benne van a tenger, szintén Tolnai Ottó nyomán: az elérhetetlen és valóságos azúr. Táncolt a kékzöld láng a szintén friss Kossuth-díjas Parti Nagy Lajosnak, aki pont olyan könnyedén hajlítja kedve szerint a nyelvet (a magyart), ahogy a karcsú láng diadalmaskodik a tanári asztalon. És közben úgy szakad vége minden komolyságnak, hogy megkezdődik a játék, a nagyon komoly. Ráadásul a Költő disznózsírból nem más, mint egy rádiós életinterjú regénye: a palicsi Homokvárban elhelyezett mikrofon mögül Parti Nagy Lajos kérdezett. (A költőt disznózsírból különben Kosztolányi hagyta ránk: egy hentesbolt kirakatában látta, fehér volt, mintha márvány: a szavaló, bozontos fejű Petőfi.) És persze táncolt a kísérleti láng a friss Kossuth-díjas Molnár-unokának, Horváth Ádám rendezőnek.

Jól van: táncolt mindannyiunknak. Elvégre tavasz van, gyönyörű. (Megismételhetetlen kísérlet az élet.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!