Hétvége

2007.04.14. 02:26

Nyitás a dzsessz felé

Szerdán délben a belvárosi Kárpátia étteremben rendezett sajtótájékoztatón ismertette idei terveit a Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. A kht. tavaly rendezte először a Bartók Fesztivált, idén is ők a rendezők és ez alkalommal is érdekes programot állítottak össze. P

Peltzer Géza

Az idei fesztivál középpontjában a rögtönzés áll - tudtuk meg. Improvizáció a kortárs zenében, a népzenében és a dzsesszben -ehhez kapnak segítséget a hallgatók - természetesen a korábbi évekhez hasonlóan Bartók életművének tolmácsolása, ismertetése mellett. A rögtönzés központi szerepét mutatja a meghívott tanári és művészgárda összetétele is: nemcsak komolyzenészek jönnek el idén, de a meghívottak között olvastuk Keith Tippet jazz-zongorista, Borbély Mihály dzsessz-szaxofonos, Szőke Nikoletta dzsesszénekesnő nevét is. Lesznek dzsesszkoncertek és táncház is: a fesztivál vendégei a Vujicsics és a Sündörgő népzenei együttesek is. Több kirándulás és kihelyezett koncert is szerepel a programban.

A nyitó hangverseny július 8-án lesz a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar közreműködésével. Műsoron Bartók: Magyar parasztdalok, 2. szvit, Concerto - ennek a műnek az ősbemutatója is Szombathelyen volt annak idején. Július 9-én, hétfőn Nagy Péter (a zongora mesterkurzus professzora) kamaraestjére kerül sor. Másnap a Festival Ensemble kortárs zenét játszik, műsoron J. Schöllhorn: Spur, Tihanyi l.: A katona sírfelirata, Triton, Horváth Balázs: Waiting for... Szerdán Lockenhausban kihelyezett kamarazenei koncert lesz. A zongorakurzus másik professzora, Rohmann Imre csütörtökön ad szólókoncertet. Pénteken ismét lockenhausi koncert lesz: a Nemzeti Énekkar lép fel Antal Mátyás vezetésével. Ugyanezen a napon késő este még egy esti big band koncert is lesz: a Modern Art Orchestra ismert jazz sztenderdeket, valamint Sztravinszkij-, Gerschwin-műveket ad elő egyéni feldolgozásban, hangszerelésben. Szombaton új helyszín lép be a fesztiválba: Ják, ahol ismét a Nemzeti Énekkar ad koncertet Zászkaliczky Ágnes (orgona) kíséretével.

Hétfőn Sárvárra lehet kirándulni, ahol Keith Tippett (zongora) és Julie Tippet (ének) dzsesszkoncertje lesz az aznap esti műsor. Kedden kerül sor a kurzuszáró koncertekre, melyek végén a fesztiválon végig jelen lévő Festival Ensemble ad koncertet. Július 18-án a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zárja koncertjével az idei Bartók Fesztivált. Ezen az estén lesz a filharmónia által Jeney Zoltántól rendelt darab, az Új mű ősbemutatója is.

Esténként koncertek zajlanak, napközben folynak a kurzusok Johannes Schöllhorn, Jeney Zoltán (zeneszerzés), Tihanyi László (vezénylés), Rohmann Imre, Nagy Péter (zongora), Marcus Stockhausen (trombita, improvizáció, jóga), Kim Kahkasian (brácsa), Csengery Adrienne (ének) irányításával.

A résztvevők számáról egyelőre nem nyilatkoztak, de várhatóan a korábbiakhoz hasonlóan népes nemzetközi gárda jön össze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!