Hétvége

2007.08.25. 02:29

Gizi néni két élete

Túl a nyolcvanon az emberek számvetést készítenek. Nemritkán könyvet is írnak, de az először történtik meg, hogy egy besurranó tolvaj műve kerül a könyvesboltok kirakataiba. M

Angyal László

Emlékeztetőül: özvegy Kosztor Sándorné tavaly év végén Vas megyében újra lebukott, mert miután Csepregen egy derék házőrző megharapta, a kőszegi rendőrök a kórház baleseti osztályán őrizetbe vették. Szálláshelyén, a szombathelyi hotelszobában, egy fonalgombolyagba elrejtve pedig megtalálták nála a Kőszegről előző nap ellopott arany ékszereket. Nem sokkal korábban Baranya megyében is látni vélték Repülős Gizit, egy ottani lopás is szerepel a vádindítványban, ami hamarosan a Kőszegi Városi Bíróság elé kerül.

Addig is a mélykúti börtönben tölti a korábban kiszabott büntetéséből még hátralévő 10 hónapot Repülős Gizi, aki előszeretettel ad interjút. Ezért, bár senki nem hozza szóba, és még apró célzást sem tesznek rá, de Mélykúton érezhetően kellő távolságtartással figyelik a 81 éves elítélt médiaszereplését. Ami a magyar börtönviszonyok ismeretében (sok a rab, kevés a nevelő) teljességgel érthető.

Az interjúalany sincs jókedvében.

Már vagy fél órája itt állok, és várok , fogad. A második szinten, a nevelői szoba előtt türelmetlenkedik, s csak akkor enyhül meg, amikor kitárul az ajtó. A gyors bemutatkozás után leülünk, és elkezd beszélni. A szemüveges, alacsony asszony nyelve gyor-san pereg, kérdés nélkül is szinte dől belőle a szó. Azon sem lepődik meg, hogy egy zacskónyi fokhagymát húzok elő a táskámból. (A védőügyvédje, dr. Tulok Dávid említette, hogy nagyon szereti a fűszernövényt, a hosszú, egészséges élet titkának tartja a fokhagyma rendszeres fogyasztását.)

A másik, táskámból előkerülő meglepetés viszont érdekes reakciót vált ki belőle. A nagyméretű lapra Benji, a csepregi házőrző kutya fotóját másoltam, ezt mutatom fel neki.

Nem tudom, nem ismerem, nem is néztem meg. Ott aludt a kutya, amikor becsöngettem, azután nekiugrott a kezemnek. Tisztességes szándékkal érkeztem Csepregre, házat akartam venni, egyszobás, összkomfortos lakást hirdettek , mondja egy szuszra.

Ám azt tudni kell, hogy ha alibiről van szó, akkor Repülős Gizi fantáziája határtalan, és arról is ismert, hogy a bűnlajstroma közül is csak azt ismeri el, amit megdönthetetlen bizonyítékkal támasztanak alá. Márpedig a csepregi lakásba, köszönhetően Benjinek, nem tudott bejutni, ezért onnan semmit sem vitt el.

Amikor arról kérdem, miért írt könyvet, messziről indít.

Miután Szombathelyen előzetesbe kerültem, az is kiderült, hogy az előző büntetésből hátralévő 10 hónapot le kell ülnöm. Na mármost, 81 évesen engem már nem alkalmaznak, vagyis nem dolgozhatok, de szerettem volna hasznosan eltölteni ezt az időt. Decemberben kérvényt írtam a szombathelyi parancsnoknak, aki emberségesen állt a dolgokhoz. Először a fegyház fokozatú büntetést átváltoztatták börtönné: idebent soha nem volt fegyelmi ellenem, se kifogás a viselkedésem miatt. Azután elkezdtem írni (szombatonként egyedül voltam egy irodában), és májusra befejeztem.

Természetesen nem elég papírra vetni a mondatokat, az érdekesnek hitt történeteket. (Ez szó szerint értendő, Gizi néni az interjú alatt mindvégig a kezében szorongatja a vaskos paksamétát, a kék tintával, kézzel írt papírlapok egy dossziéból kandikálnak ki.) A kívülállót a könyvkiadás rejtelmeibe persze már nem avatja be a szerző, csupán annyit árul el, hogy egy vállalkozó és a kereskedelmi tévé együtt szerződött a kiadásra, és a honorárium után rendesen megfizetem az adót .

Nem pusztán udvariasságból kérdem: sokat volt börtönben, mégis 81 évesen láthatóan jó egészségben, szellemi frissességben van, talán a fokhagyma a titok nyitja?

Nem voltam én olyan nagyon sokat a rács mögött. Lopásokon kívül mást nem követtem el, azért nem járt olyan súlyos büntetés. Viszont a Kádár-rendszerben duplán megbüntettek: a lopások és az elvitt aranyak miatt is. Szerencsére többször kegyelemmel (amnesztiával) szabadulhattam. Való igaz, a csontritkuláson kívül más bajom nincs. A szellemi frissességet pedig annak köszönhetem, hogy mindig olvastam, tanultam. Ma se írok levelet anélkül, hogy előtte ne fejtsek meg egy rejtvényt. A szellemi sport tartja edzésben az agyat. Verset is tanulok. Gyerekkoromban, amikor agybetegségem miatt szanatóriumban voltam, és csodával határos módon meggyógyultam, a Tisza-parton Szent-Györgyi Albert beszélt sokat a C-vitaminról, a tudományról, és azt is mondta, tanuljak, mert még lehet belőlem komoly ember, jó ember. Attól kezdve sokat tanultam.

Gizi néni sajátos múltidézését érdemes némi fenntartással fogadni. Például amikor arról faggatom, milyen is volt az 1948-as első szombathelyi lebukása, teljesen másként emlékszik az esetre, mint az a rendőr, aki elfogta őt. (A nyugdíjas rendőr taxival követte Sopronból Szombathelyre a rókabundát viselő Repülős Gizit, és egy hotelban tette a kezére a bilincset.)

Olvastam a Zsaru Magazinban a történetet, de nem én voltam az, aki felajánlkozott a fiatal nyomozónak, ha futni hagyja. Akkoriban voltam terhes, és különben sem voltam sose ilyen erkölcstelen.

Kísérletem, hogy sajátos vasi keretbe foglaljam Repülős Gizi bűnözői pályafutását, ezen a ponton látványosan megbukik. Nem marad más hátra, mint feltegyem az utolsó kérdést: Gizi néni, milyen büntetésre számít a bíróságon?

Csak a kőszegi ügyben vagyok bűnös, azért pedig legfeljebb pénzbüntetést kaphatok.

Búcsúzóul még megmutatja a zárkát, ahol büntetését tölti. Kissé furcsán hangzik az idős hölgy szájából a dicséret. Nemdohányzóba kértem az elhelyezésemet. Szép, tiszta, pedáns, van zuhanyozó és külön vécé. Heten vagyunk benne, de a társakkal sincs semmi probléma.

Az országot járó, szállodákban lakó Repülős Gizi mesél így a börtöncellájáról. Nemdohányzóba kértem az elhelyezést. Szép, tiszta, van zuhanyozó és külön vécé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!