Hétvége

2007.10.27. 02:26

Nők, nem csak konferencián

Női konferenciát szervezett az Őrségi Református Egyházmegye október elején a bajánsenyei református templomban. A nőszövetségek bemutatkozásával a fiatal édesanyák, lányok figyelmét is felhívták az egyházi tennivalók fontosságára. S

Tersztyánszky Krisztina

Némelyik gyülekezet nőszövetsége azonban egyedi színekkel is gazdagítja a palettát. Így például a zalaegerszegiek a templomi drapériák elkészítését, beszerzését vállalták magukra. Szombathelyen pedig sikeresen működik a kisgyermekes édesanyákat minden héten egybegyűjtő baba-mama kör, vagy a nagyobb gyermekek közös időtöltéséről gondoskodó Csipike csapat. A szentgotthárdi református lányok, asszonyok egyházmegyei szintű missziót is betöltenek azzal, hogy a szanatóriumba kerülő betegeket látogatják. Így bármelyik településről kerül oda valaki kezelésre, hozzátartozói, lelkipásztora nyugodtan a helyi asszonyok gondoskodására bízhatják a beteget.

Természetesen a nők minden református gyülekezetben ellátnak bizonyos feladatokat, ám kívánatos lenne, ha minél több helyen szervezett formában, nőszövetség keretében tennék ezt - hangsúlyozta Szakál Péter esperes, aki a konferencián kora keresztény bibliai példákkal igazolta, hogy a nők egyházi szerepvállalása egyáltalán nem újkeletű. Utalt például a diakóniai munkát végző Fébére, a Filippiben templomot létesítő Lídiára, vagy Rhode-ra, akit ajtónyitóként említett. Példáját követve a mai asszonyoknak is kedves kötelességük, hogy ha új látogató tér be a templomba, paddal, énekeskönyvvel kínálják, hogy az első perctől kezdve otthon érezze magát az Isten hajlékában.

A konferencia keretében beszámoló hangzott el a Kárpát-medencében működő református egyházak Marosvásárhelyen megtartott nőszövetségi üléséről. Egy másik előadás arra hívta fel a hölgyek figyelmét, hogy törekedjenek a templomok puritán, esztétikus, igényes díszítésére. Rendszeres tanácsadásaikkal elérhető, hogy a hívek felajánlásai egymással összehangoltak és valóban értéket teremtőek legyenek.

A nőszövetségek egyházmegyei találkozóját minden évben más-más helyszínen rendezik meg - az sem kizárt, hogy jövőre egy újonnan alakuló szervezet lesz a rendezvény házigazdája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!