Hétvége

2007.12.08. 03:25

A Nádasdy-múzeum régi-új kincsei

A Nádasdy-múzeumban nemrégiben felújítottak néhány műtárgyat. Az egyik szerepelt a budapesti, nagy Esterházy-tárlaton is.

Merklin Tímea

- A kvalitásos tárgyak restaurálása nagy pénzekbe kerül, sok anyag kell hozzá és sok munkaóra. A műtárgyvédelmi szempontokat is figyelembe veszünk, amikor a lehetőségeinkhez mérten pályxázatot nyújtunk be (a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága alá tartozva), mert ez saját erőből nem menne - mondja Tuskán József, akinek aprólékos munkáját bárki megszemlélheti, aki áthalad a várudvaron, és véletlenül benéz azon az ablakon, ami mögött ő dolgozik naphosszat. Néha eltűnik, hajlong, pepecsel, rétegeire bontja a felületeket, hogy aztán egységesítse újra, és laparannyal fedje.

Jelenlegi munkája, a tükrös konzolasztal rendkívül értékes darab még itt a múzeumi környezetben - ahol minden műtárgynak rengja van -, még szétszedve is mutatja különös szépségét. A míves famunkát jócskán díszíti az aranyozás. A 19. század elejéről v aló, biedermeier korban készült, de a rokokó stílust idézi. Gazdag felületi díszítése Blondell-technikával készült.

Blondell egy francia építész volt, aki az 1700-as évek végén fejlesztette ki ezt a módszert, amit először díszleteknél alkalmaztak. Aztán átvitték bútorkiegészítőkre, tükrökre, képkeretekre, toalett-asztalokra is. A Blondell-felületeket végül aranyozták, ezüstözték. Nagy előnye a technikának, hogy felváltotta a faragást. Nem kifaragni kellett így a burjánzó formákat, hanem olyasmi megoldást találtak, mint a gyurmázás: így könnyebb volt kialakítani a figurális díszítést. A Blondell-masszát belenyomták egy-egy formába, még amikor puha volt, amikor pedig kiszáradt, megkeményedett, kivették belőle.

A tükrös konzolasztal a helyi iparművészeti gűjtemény sárvári részébe tartozik; a Kanizsai Szoba melletti lépcsőfordulóban állt, és ha elkészül, januártól ott áll megint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!