Hétvége

2007.12.24. 03:28

Az ördög mindig csinos volt

A világban elveszik az isteni morál. Agyassá teszik a népeket, arra ösztönzik őket, hogy ne törődjenek semmivel, csak fogyasszanak. Az igazság szakrális, a valóság profán - hallottuk Eperjes Károly színművésztől.

Némethy Mária

Közben, jóval többször, ő volt Eperjes Károly.

A mai magyar színjátszás és a magyar vallásos szellemiségű társadalom kimagasló személyisége. Aki arról tett tanúságot (véste hallgatósága agyába) úgy két órán keresztül Szombathelyen: hogyan érdemes élni. Ő hogyan szolgál az Úrjézusnak, jó keresztény apaként a családnak, a hazának, az egységnek. Olyan ember beszélt hozzánk, aki napi megtérő. Aki 14 év óta naponta szentmisén vesz részt.

Eperjes legszebb története a nagyapjáról szólt. A háborúból hazatért katonáról, aki azon a vasárnapon úgy időzítette hazaérkezését az emberi pokolból, hogy gyerekeivel Isten hajlékában találkozzon először, hogy akkor lássák meg apjukat, amikor a templomban áldozni megy.

Micsoda ajándék volt ez nekik! - mondta elérzékenyülten a Kossuth-díjas művész.

Eperjes az ő szellemi alakítóiról is vallott. Elsőként Hegedűs Gézáról, az ismert íróról, a nagy tudású bölcsről, akinek órái a Színház és Filmművészeti Főiskolán - ahová Eperjes köztudottan vargabetűvel került, hiszen érettségi után Székesfehérváron számítástechnikai műszerészként dolgozott, a Videotonban focizott, s egy este a városban bolyongva látott meg egy plakátot, a helyi színjátszó körbe kerestek jelentkezőket -, kihagyhatatlanok voltak. Hanghordozását utánozva idézte: Itt alkalmasint mindenki színész lesz kérem, de művész csak az, aki elolvassa a Bibliát és Arisztotelész Poeticáját.

Eperjes megtette. Miért? Mert csak az lesz jó tanító, aki jó tanítvány . Azóta érdekli a morál és a bölcselet. A szív-agy harmóniája, amely most erősen sérül, hiszen Európa a szívéről mond le, ha nem kell neki a kereszténység . Bizonyításként Szabó Lőrinc 1923-ban írt, ma is aktuális versét, a Hazám, keresztény Európá -t megrázó erővel szavalta, majd elemezte is. Útálom és arcába vágom: / Száz év, de tán kétezer óta / őrült, mocskos, aljas világ ez, / ez a farizeus Európa! - szól első versszaka.

Eperjes Károly megalkuvást nem tűrő megjegyzéseivel keményen kritizálta a mai magyarországi politikai helyzetet. Ostorozta az egoizmusra épülő izmusokat, a liberalizmust, a bolsevizmust, a nacionalizmust és a globalizmust. A nemzetet egybe kell fogni, hangsúlyozta, de ez sem liberális, sem nacionalista módon nem megy. Eközben a 2004. december 5-ei magyarországi népszavazást lelki Trianonnak nevezte.

A művész felidézte, hogy a legutóbbi népszámláláskor kiderült: Magyarország lakosságának 72 százaléka magát valláshoz kötődőnek vallja. Ha annyian mentek volna szavazni akkor decemberben, mint ahányan shoppingolni voltak ugyanakkor...

A Kossuth-díjas színész elítélte a Harry Pottert, mert tele van lélekromboló, problémamegoldó varázslással. Azt sugallja a gyerekeknek, hogy varázslatokkal boldogulnak majd az életben, szemben Pinokkióval, aki bizonyítja: cselekvéssel kell rendbe tenni magunk körül a dolgokat. Hasonlóképpen nega- tívan szólt a Barbie babák körül kialakult kultuszról. Az ördög mindig csinos volt, de sohasem volt olyan csinos, mint most! - figyelmeztetett Eperjes Károly, aki a fogyasztói társadalom őrületétől óvott mindenkit. Szerinte hibás a közmondás: Ép testben ép lélek , mert fordítva igaz: Ép lélekben ép test .

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!