Hétvége

2007.12.08. 03:29

Ne bántsd az anyut!

A szobát, ami korábban tárolóhelyiség volt, a franciaágy és a szekrény teljesen kitölti. Fiatal nő húzza meg magát benne kisgyermekével. Mert még ebben a lukban is jobb, mint otthon, a tágas lakásban - a férje mellett...

Rába Adrienn

- A Misike meginütt, de még emlékszik: amikor apuka eljátszotta az összes segélyt, aztán jól berúgott, és másnap rettenetesen fájt a feje, akkor csendben kellett lenni. Ha mégis futkároztak, csiviteltek, előkerült a pájca .

- Ha védtem vagy vigasztaltam őket, kaptam én is - meséli édesanyja, az alig huszonhat éves, szép arcú, sötétszőke lány, nevezzük Annának. - Azzal ütött, amivel ért. Itt egy sörösüveget tört belém - mutatja homlokán a dudort -, máskor cipővel, ököllel jött nekem, aztán jó ideig nem mehettem sehova, nehogy meglássák a monoklimat. Pedig szépen indult minden... Nekem már volt egy lányom, akit tizenhat évesen szültem, de nevelőszülőkhöz került, mert felnőtt gyám kellett volna neki, de az édesanyám nem vállalta el. János jóval idősebb volt nálam, és nős is, de nem lehetett gyereke, pedig nagyon szeretett volna. Egy munkahelyen dolgoztunk, beszélgettünk, láttam, hogy szereti a kicsiket, meg akkor már nagyon el is akartam menni otthonról, hát elvált, és rögtön összeházasodtunk. Hamarosan megérkezett az első fiunk, akit máig imád, és még három utána. Csakhogy egyre többet ivott, egyre többet vert. Korábban egyszer már anyaotthonba menekültem előle, de utánam jött az egész család, ígértek fűt-fát, hogy ilyen jó lesz meg olyan... Visszamentem, és aláírtam egy nyilatkozatot, hogy amit a férjemről korábban állítottam, hogy üt, hogy kínoz, az mind hazugság. Csak így kaphattuk vissza a gyerekeket... Persze semmi sem változott. Elváltunk. Mivel nem volt hova mennem, maradtam mellette, a komfort nélküli kalyibában, és házasságon kívül született még egy kisfiam. Aztán egy nap betelt a pohár. Felkerekedtem megint, átgyalogoltam a négy gyerekkel a nővéremhez a szomszéd faluba, interneten kerestünk helyet. Kaposváron fogadtak be. Elő- ször három gyermekkel jöttem. A kedvencét, Lacikát a volt férjem kiemelte a kerítésen, és elvitte. Hatósági végzésre adta csak ki később.

Három évvel ezelőtt az akkori Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium krízisotthonokat létesített szerte az országban a családon belüli erőszak áldozatai számára, így ma több száz férőhelyen fogadják a bántalmazottakat. Nők érkeznek általában, gyermekeikkel együtt. A krízisszálláson, ahol teljes ellátást, jogi tanácsadást, pszichológusi segítséget kapnak, egy hónapig maradhatnak. Közben a szociális munkások a bántalmazókkal is megpróbálnak kapcsolatba lépni a helyzet rendezése érdekében. Bár hivatalosan régiónként egy intézmény fogadja őket, ritkán köt ki Vas megyei anya az illetékes, győri központban. Rendszerint minél messzebbre szeretnének kerülni a bántalmazótól. Sőt, még a gondolatától is.

- Általában három-négy alkalommal kell elmenekülni otthonról, hogy végre elég nagy legyen az elhatározás - mondja Bíró Dániel, a Borostyánvirág Krízisközpont munkatársa, szociális munkás. - Először, ahogy Anna esetében is, jönnek a megváltozom és úgy szeretlek -levelek. A nő visszamegy, néhány hétig, hónapig rendben lesz talán minden, ám mivel a kiváltó okok nem szűnnek meg, sajnos, gyakran hamarosan újra találkozunk velük.

A bántalmazó az esetek többségében a férj vagy az élettárs, de gyakran keserítik anyósok, apósok, testvérek is családtagjaik életét. A bántalmazások okai között élenjáró az alkohol és a szorult anyagi helyzet. A sínylődők többsége az alsó-középosztályhoz tartozik, vagy egészen lecsúszott már. A családon belüli erőszak problémájától a gazdagabb társadalmi rétegek sem mentesek, ám azok az asszonyok inkább képesek saját erejükből kilépni a félresikerült kapcsolatból. A krízisközpontok területét kamerák pásztázzák. Szükség van az elővigyázatosságra: a sértett büszkeségű férjek és élettársak gyakran tombolnak tehetetlenségükben, s volt már rá példa, hogy megpróbálták elrabolni gyermeküket. A láthatáshoz joguk van - akkor is, ha a kicsi bepisil félelmében, amint meglátja a papát...

- Ez az anyaotthon 34 férőhelyes. Két krízisszobánk van hivatalosan, de volt már, hogy 19 bántalmazott édesanya is lakott nálunk - meséli Mózes Ernőné, a Borostyánvirág Anyaotthon vezetője. - Sajnos megesik, hogy valakinek akár több hetet is várnia kell, míg fogadni tudjuk, pedig ezekben az esetekben éppen a gyors váltás lenne a lényeg. Ha nincs hely, körbetelefonáljuk az ország krízisközpontjait, hol tudnák fogadni őket. Végszükség esetén - egyébként teljesen szabálytalanul... - egy-egy éjszakára a nappaliban szoktuk elszállásolni a váratlanul érkezőket.

Vas megye viszonylag jó helyzetben van: ritka a rendőrségre befutó, családon belüli erőszakról szóló bejelentés, nem úgy, mint az északkelet-magyarországi megyékben, ahonnan egyébként Anna is érkezett. Sorsuk sokkal jobbra fordulásában a segítség ellenére is kevesen bízhatnak. A krízisidőszak mindenképpen rövid az ügyek rendezésére. Szigorúan gyermekvédelmi szempontokat figyelembe véve átmeneti férőhelyre kerülhet azonban a csonka család további egy évre (ami fél évvel meghosszabbítható) - a jelenlegi jogi szabályozás ugyanis a bántalmazott felnőttet nem védi. Ha nagy ritkán születik is egy elmarasztaló ítélet, azt a bántalmazás gyerekekre gyakorolt kedvezőtlen hatásával indokolják. A krízisközpontok egyébként, képességeikhez mérten, még saját keretből, anyagilag is támogatják a társadalomba való visszatérést. Anna még messze van ettől, pillanatnyilag a gyerekek elhelyezéséért pereskedik.

- Nincs az a bíróság, amely olyan lehetetlenül szegényes körülmények közé visszaengedné a kicsiket - legyint -, de János miatt meg van kötve a kezem. Nővéremék hamarosan kiköltöznek Kanadába, mi is utánuk akarunk menni, a volt férjem azonban sosem engedné, hogy kivigyem a fiúkat - főleg persze a legnagyobbat, Lacikát... Úgy hallottam, nemrég volt egy szívrohama... Az ivást sem hagyta abba... Így talán hamarosan... Na, tudom, kegyetlenül hangzik, de egy könnycseppet sem fogok hullatni érte, ha meghal. Sőt, szinte várom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!