Hétvége

2008.04.26. 02:28

Érettségi tétel, kis tejföllel

Érettségi tétel lesz Egressy Zoltán. Kortárs is, drámaíró is, sőt: a Sóska, sültkrumpli című Egressy-darabból rendezett előadás hét éve ott van a Kamara Savaria műsorán; legutóbb a Csigapad-bérletes diákok láthatták. Minden összevág.

Ölbei Lívia

Milyen az élet: évekkel később első nagy színházi sikerét - az áttörést - éppen a Katona József Színházban (ős)bemutatott Portugál hozta meg számára. 2005-ben megjelent drámaválogatása szintén a Portugál címet viseli. (Egressy nemcsak nézve jó, hanem olvasva is!) Ebben olvasható - hét másik darab mellett - a Sóska, sültkrumpli, amelyből a Szombathelyi Színházbarátok Egyesületénél 2001-ben Széles László rendezett előadást. A szombathelyi volt a Sóska... negyedik bemutatója. Időközben ebből is készült majdnem húsz változat: itthon és külföldön. Ráadásul ezek többnyire hosszú szériák, ami azt jelzi, hogy szeretik a színészek - és szereti a közönség is. Egressy Zoltán azt mondja, ez az egyetlen darabja, amelyet egy kicsit se írt át. Az első, az 1998-as az egyetlen és hiteles változat.

A szombathelyi Sóska... hét éve él és virul, igaz, az eredeti szereposztás némiképpen módosult: a Szomorúszájú Lacikát (a Bírót) eredetileg Dömötör Tamás játszotta. Döme viszont azóta inkább rendez; megcsinálta például a Sóska... játékfilmváltozatát (állítólag kifejezetten jó lett, csak még sehol sem látni), amelyben Hujber Ferenc játssza a győztes vér FIFA-aspiráns szerepét, aztán azóta többször beugrott a színházban is. Nem is beugrás ez már, inkább szerepátvétel. Nem változott viszont a két fenomenális partjelző személye: Szappant kezdettől Bajomi Nagy György, Művészt Endrődy Krisztián játssza. Ők hárman szállingóztak be a koszlott fociöltözőbe a két Csigapad-bérletes előadáson is, az MMIK-ban.

Az ezredforduló környékén elkezdett idegesíteni, hogy ahány ember, annyifelé húz ebben az országban , mondta Egressy Zoltán, miután - a moderátor szerepét vállaló Dömötör Tamással együtt - átvette a színészek helyét a színpadon: az öltözőben. Ebből az idegességből több darab is született, idesorolható a Sóska, sültkrumpli - és női párja , a 4x100. (A szerző ragaszkodik ahhoz, hogy - az akadémiai helyesírási szabálytól eltérően - a sültkrumplit igenis egybe kell írni.) A Sóska... görögösen erős helyzetet modellez. Előbb volt meg hozzá az a gondolat, hogy néhány embert össze kell zárni: méghozzá úgy, hogy a helyszínt ne hagyhassák el - miközben együtt, egymásra utalva kell megoldaniuk, véghezvinniük valamit. A dráma tétje éppen az, hogy sikerül-e. A szerző ehhez a modell-helyzethez keresett helyszíneket. Biztos nem véletlen, hogy végül a focinál kötött ki: nemcsak kulturális, hanem sportújságíróként-szerkesztőként is dolgozott; a régi gombfoci-mániáról nem beszélve. (Bár a Kék, kék, kék például egy vándorcirkusz életét kíséri figyelemmel, mindenféle életrajzi párhuzam nélkül. De az is igaz, hogy amikor a Kék, kék, kék megírására készült, tanulmányozta a vándorcirkuszok életét. Szeret a dolgoknak utánajárni.)

Megvan a helyzet. Megvan a helyszín. Már csak a szereplők hiányoznak: Kitalálom az embereket. A szerző ilyenkor cetlik tömkelegével veszi magát körül. Bár nem szokta olyasmivel kínos helyzetbe hozni a színházakat, hogy pontos személyleírást ad a szereplőiről - írás közben nem is képzel el hús-vér embereket -, valami okból fontosnak tartja, hogy a figurák életrajzilag is kerek egészek legyenek. Amikor a Sóská...-t írtam, azt is tudtam, ki melyik megyében, milyen jegyben született. Egy-egy darab megírása általában jó egy évet vesz igénybe, nem számítva a kitalálás hosszú hónapjait. Szerinte jól hangzik, hogy az írás ösztönös tevékenység, hogy a szereplők önmagukat írják - és persze van is ebben valami -, de mindent összevetve azt tartja, hogy a drámaírás nagyrészt nem más, mint nagyon tudatos szerkesztői munka.

Szóval: megvan a helyzet (összezárva). Megvan a helyszín (öltöző). Megvannak a szereplők (egy bíró és két partjelző), megvan a közös ügy is: a meccset - történjen bármi - végig kell játszani. A szerző szerint a Sóská...-ban az azt-se-tudja-hol-van, ábrándos és dilettáns költő, a Művész szerepe a leghálásabb; a sikertelenségbe belekeseredett, csuszamlós Szappant nagyon jó játszani, a győztes vér , irigyelt, de azért sebezhető Bíró szerepe a legnehezebb. A Sóska... inkább komédia: ha elviszik bohózatba (a veszély fönn- áll), megszűnik a tragikomikus csillogásból adódó kettősség, az a síró-nevető állapot, hogy de hát itt (mint általában az Egressy-darabokban) mindenkinek megvan a maga igazsága. Szappannak megbocsátani nem kell - de legalább meg lehet érteni. Egressy Zoltán szerint a szombathelyi Sóska-előadás pont azért jó, mert nagyon finoman és ízlésesen egyensúlyoz, mondjuk akkor így, sírás és nevetés között.

A Bíró a végkifejlethez közeledve azt vágja Szappan fejéhez, hogy Milyen a szappan, mi? Ugye? Ezen még nem gondolkodtál. Csuszamlós, folyékony, mindig kicsúszik az ember kezéből. A mocsok meg ráragad. Ugye? Pont, mint te! Legutóbb Szombathelyen ez a szövegrész kicsit másképpen hangzott. Egressy Zoltán szelíd humorral ugyan szóvá tette a változtatást - de azzal, hogy ennyi még belefér. Íme, egy apró adalék a szöveg és az előadás viszonya-témakörhöz.

És mennyi minden van még. A Sóska... központi problémája, minden jó és rossz ősforrása, a Nő - aki hús-vér valójában nincs jelen, de mindenkinek köze van hozzá, és mindenki beszél róla (róla beszél). Tőle érkezik az áhított megerősítés - a sóska, sültkrumpli - ; ha érkezik. (És akkor hol van még a feltét.) Ja, és a Bittner, akire minden kudarcot rá lehet kenni, és aki - mint kiderült - létező személy : Pesten mindig megnézi az Egressy-előadásokat. Elvégre majdnem az összesben föltűnik. Ráadásul őt nem is kell kihúzni. Nem úgy, mint gyakran azt a kis párbeszéd-töredéket, amelyben Szappan azzal biztatja Művészt, hogy eszel te még spenótot sültkrumplival . Művész kiigazítja: Sóskát. (...) Spenótot mondtál, azt meg utálom. Ezek az árnyalatnyi finomságok a fordításokból többnyire eltűnnek: a külföldön ismeretlen sóskát egyszerűen a spenóttal váltják ki.

(De hát Csehov Meggyeskertje is Cseresznyéskertté változott, mire elért hozzánk. Pedig a meggy az igazi: édes is, savanyú is. Mint a sóska, kis tejföllel. Mint az élet. Egressy Zoltán darabjaiban úgyis van valami szeretnivalóan, mélyen, emberien csehovi.) Három egymásra utalt, összezárt ember. Például egy játékvezetői öltözőben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!