Hétvége

2008.07.12. 02:26

Karitász az aprófalvak lakóiért

Karitász. Hány embernek jut eszébe a segítség, az adomány, a jó szó, amit tőlük kaptak, amikor segítségre szorultak? A héten lisztet osztottak, gyerekeket táboroztattak. Terveik is vannak, nem is akármilyenek S

Némethy Mária

- Ez volt az idén az első szállítmányunk - hallom Tu-czainé Régvári Mariettától, a karitász igazgatójától. - Részt veszünk az Európai Unió intervenciós segélyprogramjában. Nagyon szigorúak a feltételek, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumban három nap múltán már ott kell lenniük az átvételt igazoló íveknek. Minden egyes család egy tagjának aláírásával.

Ez óriási szervezettséget igénylő munka. A karitász tagjaira jellemző a szervezettség, a munkabírás és a lelkesedés is.

- A plébániák összeírták a rászorulókat, egyeztették az önkormányzatokkal, nehogy kimaradjon valaki, de a plébániai listák mindig bőségesebbek, mint az önkormányzatiak. Ezt már sok helyen megállapítottuk. Ezért is hiteles a segélyezési programunk - jegyzi meg Marietta, akivel beszélgetve az is kiderül: egyedül a karitász az, amelyik foglalkozik megyénkben az aprófalvakban élők szervezett megsegítésével. Csak ők vannak megbízva ezzel.

- Ott nehezebb az élet, mint a városokban. Ha nincs munka a felnőtteknek, akkor kalória- és vitaminszegény ételt esznek a gyerekek. Nem futja a drágább, tartalmasabb élelmiszerekre. Nem azt tapasztaljuk, hogy éheznének a gyerekek, de általában vajas vagy zsíros kenyér van a kezükben, s nem valamilyen felvágott vagy narancs.

A városokban élő nagycsaládosok is nehéz helyzetben élnek nap mint nap. Nekik - akiknek nem futja tengerparti nyaralásra - szervezték meg Nardán a karitászos tábort.

- Ideális a hely, egészséges a környezet, s ha rossz az idő, akkor is van hová bemennünk, mert a kétszintes házban a számítástechnikán át sokféle kézművesmunkát végezhetnek. Kerékpárokat szeretnék szerezni, mert hamarosan érkezik három kispap hozzánk, velük Ausztriába is átruccanhatnak majd a gyerekek - magyarázza az igazgató, aki nagy örömmel újságolja: örököltek egy parasztházat Döbörhegyen.

- Egy testvérpár adta ajándékba nekünk azzal, fordítsuk hasznos célra - hallom Tu-czainé Régvári Mariettától. - Most hozzuk rendbe, festünk, mázolunk, s arra gondoltunk: nyáron nagycsaládosoknak adjuk oda nyaralásra, azután kisnyugdíjasok kiránduló- és pihenőhelye lehetne egy-egy hétig.

Dr. Veres András püspök augusztus elején szenteli fel majd a karitász Szent Erzsébet Pihenőházát Döbörhegyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!