Hétvége

2008.10.22. 02:25

A tanulságos két esztendő

A szeptemberi, rendkívüli közgyűlésen a várost vezető baloldali koalíció leveszítette többségét. A közgyűlésben a jobboldal dominál, igaz, maradt az egy szavazatnyi különbség. Marton Zsoltot, a Fidesz-KDNP vezetőjét kérdeztük meg az új helyzetről.

Török Tibor

- Leegyszerűsítve: a 2006-os választást azért veszített el a jobboldal, mert nem tudott egyetlen polgármester-jelöltet állítani. De miért is nem?

- Egyszerűen azért, mert többen szerettek volna a jobboldal polgármester-jelöltjeként elindulni, többen tartották magukat alkalmasnak. Ezt a problémát valóban nem sikerült megoldani. Ugyanakkor, ha csak utólag is, de bebizonyosodott, hogy a közgyűlési többséget a választási bizottság törvényellenesen osztotta ki, hiszen a Pro Savariának eggyel több képviselője lett volna, a szocialisták kárára. Bárhogy magyarázzuk, a közgyűlési többség Gyimesi Józseffel és Szabó Gáborral együtt volt meg. Nézzük meg, mi volt ezzel a helyzettel a probléma. Ha a város ebből profitált volna, és mentek volna előre azok az ügyek, amelyeket minden politikai erő fontosnak tart, a város költségvetése jó helyzetben lenne, akkor azt kellene mondanunk, utólag igazolódott a döntésük. De nem így történt. És pontosan a megoldatlan problémákból alakult ki egy olyan helyzet, amelyben elfogyott a közgyűlési többség. Nem célszerű és hasznos hosszú távon a városnak, hogy ilyen törékeny, ráadásul elvtelen, koalíciós megállapodások köttetnek.

- Az önök többsége sem elsöprő és átütő.

- Jelentős különbség, hogy a rendkívüli közgyűlésen 17 igen szavazatunk volt több kérdésben. Minden politikai erőnek tanulságos az elmúlt két esztendő. Kívülről mi úgy láttuk, hogy a várost vezető koalícióban már korábban is mutatkoztak a törésvonalak. Jó pár döntésnél látszott, hogy csak koalíciós vasfegyelemmel lehetett átvinni döntéseket.

- A szakadás ott következett be, ahol várták, vagy arra önök sem számítottak, hogy MSZP-s képviselőnek lesz elege? Csak azért kérdem, mert Soós József kilépésnek másnapján azzal vádolták meg a Fideszt, hogy megvette a városatyát.

- Soós kilépésének közvetlen kiváltó okai ennél jóval egyszerűbbek. Az utolsó csepp az volt a pohárban, hogy az egyik iskola igazgatói pályázatáról zárt ülésen, titkosan szavaztunk. Czeglédy Csaba alpolgármester kivette Soós kezéből a borítékot és megnézte, hogyan voksolt. Ehhez nekünk semmi közünk nem volt. Ami pedig a vádakat illeti, azokat először is jó lenne bizonyítani. Én a leghatározottabban cáfolom. Gyanítom, annak a fejében fogalmazódnak meg ilyen gondolatok, aki korábban ilyen módszerekkel tartotta össze a többségét. Azt gondoltam, az új helyzet arra lesz alkalmas, önvizsgálat induljon meg a politikai pártokban, hogy milyen vezetési módszerekkel, hozzáállással és milyen érdekek mentén politizálnak. Mi, úgy érzem, ezt elvégeztük. Jó lenne, ha nem csak a felszínen történnek egyeztetések a politikai erők között hosszú távú, várospolitikai kérdésekben. Kicsit mentesíteni kéne a helyi politikai életet a személye sérelmektől és egyéni érdekektől.

- Szombathely történetének elmúlt két évében kiemelt helyet foglalt el Vígh Gábor és Magellán-center.

- Ami ebben az ügyben ránk terhelődött, azon változtattunk. Vígh Gábor lemondott a képviselőségről és visszavonult. Mondhatnak bármit, ez ténykérdés. A másik oldal viszont változatlanul ragaszkodik a prominens politikus-üzletemberéhez. Lehet, hogy a görcsösség oldásának, és a minimális együttműködésnek ez lenne az első lépése. Ez pedig a polgármester felelőssége. Megkértük, hogy vonja ki az egyeztetésekből Czeglédy Csabát, azt mondta, nem teheti meg. Ha nem, nem, de ennek következményei lesznek a város ügyeire is. Ami a Magellánt illeti: hogyan is lehetne egy magánberuházás a helyi közélet folyamatait befolyásoló tényező? A szocialisták minden nyilatkozata a Magellánról szól, jóformán nincs is más mondanivalójuk. A médiájuk is ezt szajkózza. Ezért kellett megszerezni a Savaria Fórumot, ezért kell az internetes portált önkormányzati pénzekkel támogatni. A Magellán magánberuházás, a mai napig nem épül, talán még engedélye sincs, önkormányzati segítség, pénz nem kerül bele. Ha már beruházásokról esik a szó, akkor nézzük meg a Kőszeg utcai parkolót, amihez bizonyíthatóan köze van az alpolgármesternek, be is emelték egy uniós projektbe. Ott már tetten érhető az érdekeltség. Sőt, vissza is akarta vásárolni a szombathelyi vagyonhasznosító háromszoros áron. Ott érdekesen összeért a politika, gazdaság és a közpénz.

- A parkolónál végül nem vállalt szerepet a város.

- Ha nincs a mostani fordulat, akkor nem ez lenne a helyzet. Hogy a Szova ne vegye vissza háromszoros áron az ingatlant, azt a Fidesz-KDNP-Pro Savaria koalíció és Csermelyi András akadályozta meg.

- Nézzük meg mit hoz az új helyzet. Nagyon naiv gondolat, hogy alapvető kérdésekben konszenzus szülessen?

- Ez részben megtörtént a ciklus elején, a nagyprojektek konszenzus mentén zajlanak. Úgy látom, régi adósságai vannak a városnak prioritások kérdésében. Konkrétan: mi legyen az egyetemmel, a kórházzal, a sporttal, a kultúrával és a civil szervezetekkel? Ezekkel kapcsolatban egyértelműen meg kell fogalmaznia álláspontját, vállalásait a városnak, mert most nagy káosz uralkodik. Sok reform elindult a ciklus elején, és ezek oda torkollottak, hogy az említett területeknek plusz forrásokra van szükségük, ahelyett, hogy kevesebb pénzből működnének. Ugyanennek lehetünk a tanúi vagyonhasznosítónál is az átszervezés nem jelentette a hatékonyabb működést. Többször jártam Debrecenben, ott az önkormányzat és a vagyonkezelői holding nagy erőket fektet gazdaságfejlesztő beruházásokba. Ehhez viszont az infrastrukturális alapokat kellene megteremteni. Úgy nehéz, ha a 86-os bővítése kétévente újabb három évet csúszik. Még megjósolni is nehéz, hogy mire lehet elérni az M1-es autópályát, az osztrák sztráda gyors elérhetősége ugyanakkor már biztosított. Ki kellene aknáznunk az ebben rejlő lehetőségeket. Ehhez kellene városmarketing, amire el is költöttünk 10 millió forintot. Igazából ez nagy tanulsága az elmúlt hat évnek: az önkormányzat rengeteget költött tanulmányok íratására, de ezek hatékonyságával senki nem foglalkozott. Ebben szeretnénk radikális változást. A rengeteg, fiókokban heverő tanulmányt, stratégiai koncepciót elő kell venni, meg kell vizsgálni. Ezzel együtt meg kell szüntetni a politikai hátországnak különféle címeken adott szakértői megbízásokat. Ha ezekből a város nem profitál, akkor az ilyen feladatok etikátlanok és tisztességtelenek. Idén ilyen feladatokra körülbelül 100 milliót költünk, tavaly kétszázmillió körüli összeget fizettünk ki megvalósíthatósági tanulmányokra. Az emberek jogosan mondják a politikusoknak, hogy rendben van, hogy egymással veszekedtek, kopasz embereket küldözgettek egymásra, de mégis nem akartok egy kicsit foglalkozni a várossal?

- Helyi szinten nagyon visszatetsző harcnak, háborúnak tekinteni a politikát.

- Amíg meg nem szerzi valaki a hatalmat, teoretikusan vegyük annak. De csakis akkor van értelme, ha az utána következő négy év arról szól, hogy a hatalom a köz javára fordítható. Ha viszont egyéb érdeket szolgál, az már baj. Mi úgy látjuk, Szombathelyen ez történt az elmúlt két évben. Ennek szerződéses nyomai vannak, így került be városi érdekekkel alá nem támasztható módon egy győri cég a sportcsarnok üzemeletetésébe - a megállapodást felülvizsgáljuk. Így szerezte meg a Nyugat médiacsoport hosszú időre a Savaria Fórumot, ezt a kontraktust szintén megvizsgáljuk. Így kap számtalan oktalan és jogtalan megbízást önkormányzati cégektől több preferált cég. Például: két helyi rádió működik Szombathelyen. Kíváncsiságból megnéztük mindkettő Haladás-szerződését. A megállapodások barterjellegűk, de ég és föld a különbség. Az egyiknek mindent szabad, logójával befestheti a stadiont, míg a másiknak csupán nyúlfarknyi reklámfelület jut, holott mindkettő ugyanazt a támogatást adja. Csak nyilván a cégvezetők az alpolgármesternek való megfelelés miatt az egyiket előnyben részesítik. Lehet, hogy még csak nem is szóltak oda a piros telefonon, működhet ez magától is. De ez abnormális, ezen változtatni kell. A Falco, a Haladás és bizonyos üzleti körök irányított hirdetésekkel és támogatással tartanak el egy jól behatárolható politikai érdekcsoportot. Mi ezt nem hagyjuk, még akkor sem, ha az urak erős ellentámadásba lendülnek.

- Ez már meg is történt: önt feljelentették még azelőtt, hogy a Szova szerződései nyilvánosságra kerültek volna. Komoly vádakkal illették.

- Czeglédy Csaba jelentett fel, ha jól láttam a sajtónyilatkozatokból, ismeretlen tettes ellen folyik nyomozás. Az ügy jól illeszkedik a helyi közéletre az utóbbi időszakban jellemző színvonalhoz: politikusok a város ügyei helyett egymással foglalkoznak.

- Bízzunk abban, hogy a munkáról szól majd a történet. Mit szeretnének másképp tenni? A sportot és a kultúrát külön is említették.

- Nem a vállalt feladatok oldaláról kell megközelíteni a két területet, hanem onnét, hogy mit kell tennie a városnak saját működésében, hogy ennyi mindent el tudjon látni. A kulturális ágazatban a Savaria Karnevál, a Szentivánéj vagy a Fő téri programok valóban fontosak a város szempontjából. A kiadási oldalon kell lépéseket tenni, különben ennyi mindent nem tud finanszírozni a város. Elképzelhető, hogy néhány új feladat nem tud be kerülni a költségvetésbe, mert nem lesz rá forrás. Az nem járja, hogy mindent hitelből finanszírozzunk. És akkor még nem beszéltünk a színházról, ami a számítások szerint majd ugyanannyiba kerül, mint amennyit a város összesen kultúrára költ.

- A színház amolyan tabutéma a politikában

- Pedig őszintén kell beszélni róla. A fő kérdés, hogy Szombathely van-e abban a helyzetben, hogy két színházépültet alakítson ki és működtessen? Szerintünk nincsen. A polgármester hozott egymilliárd forintot a végleges kőszínházra, ami örvendetes, csak éppen jelenleg elkölthetetlen. Álláspontunk szerint csak akkor állhatunk neki, ha kormánygarancia lesz a befejezésre. A mai helyzetben nem az lett volna a jó döntés, ha a Hemó felújítására, és ott a színházi feltételek kialakítására kér a polgármester egymilliárdot? Az arányokhoz tudni kell, hogy hatmillió forintos intézményi karbantartási tételeken vitatkoztunk most. A körzetemben lévő óvoda vizesblokkjának felújítását három év alatt lehet megoldani úgy, hogy a képviselői keretem erre a célra adom. Mi úgy gondoljuk, úgy kell dönteni minden ügyben, és nem csak a színház kérdésében, hogy az 20-30 év múlva is vállalható legyen.

- Azt nyilatkozták, hogy a város pénzügyi helyzete nem a legrózsásabb.

- A mostani 360 milliós kiadási többletből azonnal le lehet faragni 150 milliót. Arra van lehetőség, hogy a város pénzügyi helyzete úgy stabilizálódjon, hogy az eddigi feladatai nagyrészt megmaradnak. Új vállalásokat csak erős költségvetési kontroll mellett lehet megtenni. Nem szeretnénk egy év múlva önkormányzati csődbiztost látni Szombathelyen.

- A másik terület a sport.

- Ki kell mondani, hogy a Falco és a Haladás, az a két profi csapat, amelynél a város a működés nagy részét vállalja, különböző módon és különböző utakon. De ha ezek mellé bekerülnek új versenysportágak, mint a kézilabda, vagy a női kosárlabda, akkor csak a többiek kárára tudja a város finanszírozni az újakat. A sportért felelős alpolgármester hihetetlen feszültséget vitt be a rendszerbe azzal, hogy mindenkinek mindent megígért.

- Beszéljünk a felelősség kérdéséről is, ki viszi el majd a balhét Szombathely irányításáért ezután?

- Amíg a három alpolgármesterrel és polgármesterrel a korábbi koalíció rendelkezik , addig a közgyűlési többség nehezen tudja befolyásolni, jó irányba terelni az ő elképzeléseiket. A tisztségviselők legalább olyan erősek, mint a közgyűlési többség. Szombathelyen olyan rendszer alakult ki, hogy három erős alpolgármester felelős a különböző területekért, amíg a polgármester utazgat. A felelősséget ennek ellenére az elkövetkező időszakért részben vállalni tudjuk. Azonban a felduzzasztott városvezetésnek is ezt kell tennie az elmúlt hat év döntéseinek esetében. Ha nem teszi, akkor jöhet az előre hozott választás. Most úgy látom, néhány kérdésben a megegyezés felé tartunk. A polgármesternek is jókor jött a változás, szerintem belátta, hogy ezzel a politikával hova jutott volna a város. Viszont a konszenzusos politika egy-két személyen zátonyra futhat. Egyikőjük Czeglédy Csaba. Amíg ilyen hatalommal és polgármesteri bizalommal áll a városháza élen, addig érdemben nem is változik a helyzet. Ha képtelenek vagyunk az alapvető irányokban megegyezni csak azért, mert a polgármester nem akar egy embert a város irányíthatósága érdekében visszafogni, akkor szomorú jövő elé nézünk. A többség nem kíván egy emberhez alkalmazkodni.

- Eddig ellenzékben vol- tak, most hatalomra kerültek. Ugyanilyen nyitottak lesznek ebben a pozícióban is?

- Az ember ne változzon meg hatalmi pozícióban. Ugyanolyan keményen kérje számon saját képviselőtársaitól ugyanazt, amit a politikai ellenfeleitől. El kell végezni az elmúlt időszak vizsgálatát, és le kell vonni a konzekvenciákat, legyen szó akár cégvezetők döntéseiről, akár politikusokéról. A jövőben ugyanilyen szigorral tekintünk javaslatainkra, döntéseinkre. Akinek pedig kétségei lennének, hívja fel erre a figyelmünket. Ilyen horderejű változáshoz azonban választásra van szükség, akár 2010-ben, akár korábban.

- Azon hány jelöltje lesz a jobboldalnak?

- Azon dolgoztam korábban és jelenleg is, hogy egyetlen jelölt legyen. Ami ebből rám tartozik: az biztos, hogy nem Marton Zsoltnak hívják. Az ember legyen tisztában saját korlátaival.

(A teljes verzió a www.vasnepe.hu oldalon olvasható.)Nem jó, ha a politikusok a város fontos ügyei helyett egymással foglalkoznak

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!