Hétvége

2008.12.20. 03:26

Aki nem ismeri a Szentírást...

Lassan véget ér az esztendő, amely a Biblia éve volt. Általános tapasztalat, hogy mindenkinek vannak kedves könyvei. Olyanok, amelyek belső békét, erőt adnak számunkra. A Szentírás ilyen. A műveltség hiányára vall, ha valaki nem ismeri. V

Némethy Mária

A sok értékes előadást nyújtó sorozat első fele az Ószövetségről szólt. A nyitóelőadást dr. Seregély Istvántól hallottuk, őt követte Vető József evangélikus püspökhelyettes, a piarista Jelenits István, és Szombathelyről Sill Aba Ferenc ferences szerzetes. A folytatásban az Újszövetségről Keveházi László evangélikus lelkészt, Martos Levente teológiai tanárt, a Szentföldről a körmendi Gyürki László biblikust, a Biblia humoráról Márfi Gyula veszprémi érseket hallhattuk.

Veres András megyés püspök nem rejtette véka alá véleményét, amikor arról beszélt: sokan felületesen, tudás, ismeret híján kritizálják a vallásos embereket, a vallásosságot. Egyre több úgynevezett szakkönyv jelenik meg, de rengeteg köztük az áltudományos. Tiszta forrásból kell táplálkozni! - szólította fel hallgatóságát, mert sok részlete megérthetetlen, ha nem ismerjük előzményeit.

Nagyon érdekes volt, amikor azt elemezte, hányféle szűrőn jut el hozzánk Isten tanítása. Először is: emberré lett fián keresztül közölte önmagát Isten; azután a Jézust hallgató apostolok következtek, akik eltérő képességű, tehetségű emberek voltak; azután az evangelisták, akik nem írták le Jézus minden példabeszédét; a mai életünkben pedig Isten szolgái, a papok saját képességeik szerint közvetítik Isten üzenetét; és a hallgatóság, a hívők vajon milyen képességekkel, felkészültséggel hallgatják a papokat?

- Isten mégis rábízta önmagát, a tanítását az esendő emberre - jelentette ki a megyés főpásztor, és ezután egy ősi mondást idézett: - Aki nem ismeri a Szentírást, nem ismeri Krisztust.

Azután azt ecsetelte, hogy nincs még egy könyv, amelyik ennyire hatott volna az emberiségre. Gondoljunk csak az irodalomra, a művé-szetre.

Dr. Veres András arról is beszélt: aki más kultúrkörben él, legfeljebb irodalmi műnek tekinti a Szentírást. Jézus korában virágkorát élte a görög filozófia, akkor is szembefordították a hitet a tudománnyal.

Mit tesz a mai ember? Beleveti magát az élvezetekbe. Menekül valaki vagy valami elől? - tette fel a szónoki kérdést Veres András.

A KÉSZ szombathelyi csoportjának jövő évi rendezvényei a Szent Pál-évhez kapcsolódnak. A megyés püspök a Biblia éve meghosszabbításának nevezte a Szent Pál- évet. Arra biztatott: olvassa mindenki Pál apostol leveleit, mert ő tud egzisztenciális kérdésekben tanácsot adni, saját életünkre vonatkozó tanítást találunk leveleiben .

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!