Hétvége

2009.02.07. 03:26

Új is, meg nem is a karitász

Hétfőn a Martineum Akadémiára, az egyházmegye papjainak az idén első lelkinapjára dr. Veres András megyés püspök hívta meg a januártól új keretek között működő Szombathelyi Egyházmegyei Karitászt.

Némethy Mária

A Szombathelyi Egyházmegyei Caritas Alapítványt dr. Konkoly István megyés püspök alapította 1992-ben. 1998 decemberében a Vas Megyei Bíróság kiemelkedően közhasznú szervezetté sorolta át. A héttagú kuratórium elnöke induláskor dr. Hóbor Erzsébet volt. Az ala-pítványt azzal a céllal hozták létre, hogy a katolikus egyház szervezett módon tudjon segítséget nyújtani a testi, lelki bajban szenvedőknek, ki-emelten a szenvedélybete-geknek. Ezért hozták létre a karitászboltot, a Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatot, a Hársfa-házat, amely szenvedélybetegek nappali ellátója, átmeneti otthona, a Családsegítő Szolgálatot és a Szikla közösségi pszichiátriai szolgálatot. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Szervezet a Vas és Zala megyére kiterjedő egyházmegyében önkéntesekkel, plébániai kari- tászcsoportokkal végzi tevékenységeit. Működtet kórházi beteglátogató csoportot, gondoz betegeket, időseket, koordinálja a plébániai karitász- csoportok működését, továbbképzéseket, lelki gyakorlatokat és zarándokutakat szervez, nyáron táboroztat gyermekeket.

A körülmények, a körülöttünk lévő világ időközben nagyot változott.

- Hiába van rengeteg ruhánk, tudunk adni élelmiszert is, ma a legtöbb hozzánk forduló pénzt kér tőlünk - magyarázza Tuczainé Régvári Marietta, a karitász igazgatója. - Hozzák a kifizetetlen csekkjeiket, borzasztó hallani, hogy kikapcsolhatják náluk az áramot, kizárhatják őket a vízellátásból, vagy a gyermekeik nem tudnak a napköziben legalább egyszer étkezni. Sokan fordulnak hozzánk munkahelyük ügyében is. Hátha tudunk nekik segíteni, valahol munkát szerezni. Mindezt figyelembe véve a püspök úr a korábbinál rugalmasabb, és a katolikus lelkiséget jobban előtérbe helyező szervezet létrehozását kezdeményezte.

Január 1-jétől a Szombathelyi Egyházmegye Karitatív Alapítványtól átkerült minden egység a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Szervezethez. Ez működteti az intézményeket, az elmúlt években kialakított nar- dai ifjúsági házat és a nagycsaládosoknak létrehozott döbörhegyi pihenőházat is. Az alapítvány elnöke Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke lett. Pályázat útján választották ki a Hársfa-ház és a Rév vezetőjét. A karitásznak két vezetője lett: a világi vezető Tuczainé Régvári Marietta igazgató, a lelki vezető pedig Gaál Sándor oladi plébános.

- Az, hogy a karitásznak van lelki vezetője, rendkívül jó változás, mert emelkedettebbé teszi a légkört, a munkánkat, jobban megértik klienseink az egyházmegyei törvényt, azaz a tízparancsolatot - magyarázza Marietta. - Gaál Sándor az intézményeinkben bibliaórát tart, működtet bibliacsoportot nekik. A tapasztalat az, hogy nagyon szeretik ezeket. A zarándokútjaink is más hangulatúak lesznek, mint korábban.

Hétfőn, a Martineum Akadémián sok szó esik majd minderről. A plébániai karitászok működéséről is. Rengeteg tapasztalat gyűlt össze a 18 esztendő alatt. Ezek közül hallanak bizonyára sok olyat is az egyházmegye papjai, amelyektől kedvet kapnak majd azok, akik még nem működtetnek helyben karitászt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!