Hétvége

2009.02.07. 03:26

Új is, meg nem is a karitász

Hétfőn a Martineum Akadémiára, az egyházmegye papjainak az idén első lelkinapjára dr. Veres András megyés püspök hívta meg a januártól új keretek között működő Szombathelyi Egyházmegyei Karitászt.

Némethy Mária

A Szombathelyi Egyházmegyei Caritas Alapítványt dr. Konkoly István megyés püspök alapította 1992-ben. 1998 decemberében a Vas Megyei Bíróság kiemelkedően közhasznú szervezetté sorolta át. A héttagú kuratórium elnöke induláskor dr. Hóbor Erzsébet volt. Az ala-pítványt azzal a céllal hozták létre, hogy a katolikus egyház szervezett módon tudjon segítséget nyújtani a testi, lelki bajban szenvedőknek, ki-emelten a szenvedélybete-geknek. Ezért hozták létre a karitászboltot, a Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatot, a Hársfa-házat, amely szenvedélybetegek nappali ellátója, átmeneti otthona, a Családsegítő Szolgálatot és a Szikla közösségi pszichiátriai szolgálatot. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Szervezet a Vas és Zala megyére kiterjedő egyházmegyében önkéntesekkel, plébániai kari- tászcsoportokkal végzi tevékenységeit. Működtet kórházi beteglátogató csoportot, gondoz betegeket, időseket, koordinálja a plébániai karitász- csoportok működését, továbbképzéseket, lelki gyakorlatokat és zarándokutakat szervez, nyáron táboroztat gyermekeket.

A körülmények, a körülöttünk lévő világ időközben nagyot változott.

- Hiába van rengeteg ruhánk, tudunk adni élelmiszert is, ma a legtöbb hozzánk forduló pénzt kér tőlünk - magyarázza Tuczainé Régvári Marietta, a karitász igazgatója. - Hozzák a kifizetetlen csekkjeiket, borzasztó hallani, hogy kikapcsolhatják náluk az áramot, kizárhatják őket a vízellátásból, vagy a gyermekeik nem tudnak a napköziben legalább egyszer étkezni. Sokan fordulnak hozzánk munkahelyük ügyében is. Hátha tudunk nekik segíteni, valahol munkát szerezni. Mindezt figyelembe véve a püspök úr a korábbinál rugalmasabb, és a katolikus lelkiséget jobban előtérbe helyező szervezet létrehozását kezdeményezte.

Január 1-jétől a Szombathelyi Egyházmegye Karitatív Alapítványtól átkerült minden egység a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Szervezethez. Ez működteti az intézményeket, az elmúlt években kialakított nar- dai ifjúsági házat és a nagycsaládosoknak létrehozott döbörhegyi pihenőházat is. Az alapítvány elnöke Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke lett. Pályázat útján választották ki a Hársfa-ház és a Rév vezetőjét. A karitásznak két vezetője lett: a világi vezető Tuczainé Régvári Marietta igazgató, a lelki vezető pedig Gaál Sándor oladi plébános.

- Az, hogy a karitásznak van lelki vezetője, rendkívül jó változás, mert emelkedettebbé teszi a légkört, a munkánkat, jobban megértik klienseink az egyházmegyei törvényt, azaz a tízparancsolatot - magyarázza Marietta. - Gaál Sándor az intézményeinkben bibliaórát tart, működtet bibliacsoportot nekik. A tapasztalat az, hogy nagyon szeretik ezeket. A zarándokútjaink is más hangulatúak lesznek, mint korábban.

Hétfőn, a Martineum Akadémián sok szó esik majd minderről. A plébániai karitászok működéséről is. Rengeteg tapasztalat gyűlt össze a 18 esztendő alatt. Ezek közül hallanak bizonyára sok olyat is az egyházmegye papjai, amelyektől kedvet kapnak majd azok, akik még nem működtetnek helyben karitászt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!