Hétvége

2009.09.12. 12:43

Élet a lovin

A Kincsem Parkban hétvégenként szombaton ügető-, vasárnap galoppversenyeket rendeznek több száz néző előtt. Múlt vasárnap délután tartották a két nagy magyar lóról, Kincsemről és Imperiálról elnevezett futamokat.

Peltzer Géza

A lovin , hivatalos nevén a Kincsem Parkban zajlott az élet múlt hét végén. Vasárnap több százan látogattak ki ide, hogy fogadásokat kössenek a napi futamokra, vagy csak egyszerűen élvezzék a lóversenyt, átéljék a hely hangulatát. A világhírű magyar lótenyésztés két legnagyszerűbb lova Kicsem és Imperiál volt. Mindkettőnek szobra áll a pálya területén. A hozzáértők szerint a XIX. század legkiválóbb lova Kincsem volt, a XX. századé pedig Imperiál.

Kincsem (1874-1887) teljesítményét nemigen lehet megfejelni, hiszen a csodakanca hat ország 13 versenypályáján 54 futásból 54-szer győzedelmeskedett, ami nyilvánvalóan világrekord. Az 1960-ban született Imperiál kétévesen hét futásból hét győzelmet ért el, háromévesen 10 versenyből hétszer, négyévesen pedig nyolc futásból hatszor győzedelmeskedett.

A pályán zajlik az élet vasárnap kora délután. Több ismert személyiséggel találkozunk: Nyilasi Tibor, az FTC egykori kiváló labdarúgója hófehér melegítőben telefonál, beszélget, próbál infókat gyűjteni futam előtt. Itt van Farkasházy Tivadar újságíró is, láthatóan otthonosan mozog a lóversenypályán. Mesélik, előző nap Fábry Sándor televíziós showman is itt volt - sőt hajtott is. Az eredményről nemigen beszélnek.

A futamok előtt bemutatják a lovakat, a nézők kezében ott a Turf. A lapban benne van a hivatalos program, és a lovak részletes ismertetése. A verseny szigorú rend szerint zajlik, a futam után ismét felvezetik a lovakat, majd jön a mérlegelés, amikor a zsokék súlyát dekagrammra pontosan megállapítják.

A kezdő fogadó megpróbál tuti tippekhez hozzájutni. Tippek a hivatalos füzetben is vannak, de ez egyáltalán nem garancia a nyerésre. Más azt figyeli, hogy az ablaknál előtte milyen számot mondanak be. A legbiztosabb forrás persze az lenne, ha valamelyik zsokétól szereznénk be az infót, de ez a hajtók számára szigorúan tilos. Volt már, hogy örökre eltiltottak zsokét, mert tippet adott fogadónak - vagy maga fogadott külső segítséggel.

Az amatőr szem számára amúgy nehezen követhető a verseny, mert a futamok távjai eltérőek, ezért a starthely is. Egy nagyméretű kivetítőn azonban elég jól követhető a futam, szpíker is közvetíti a versenyt. Fogadni lehet tétre, ilyenkor azt tippeli meg a fogadó, melyik ló ér be elsőként. De fogadhatunk az első három helyezettre is. A tétek nem túl magasak, 200, 400, illetve 600 forint. Vannak, akik szívesen adnak tanácsot, bennfentesnek tűnnek, de biztos tipp persze itt sincs.

A pálya vendéglátásáért felelős cég képviselőjét, Bottyán Istvánt kérjük, mutasson be nekünk valakit, aki együtt él a pályával - valami régi motorost, aki minden csínját-bínját ismeri a lovaglásnak. Szerencsénk van, mert itt van Németh Ferenc, Imperiál hajtója. A nyolcvankét éves, ma már nyugdíjas zsoké a pálya mellett lakik, és minden idejét a Kincsem Parkban tölti.

Németh Ferenc a Zala megyei Sármelléken született 1927-ben, 1942-ben került istállóba Alagra, ami akkor a Budapesti Honvédé volt. Először lovakat gondozott, kicsit lovagolt, gyakorolt, de tizenhat évesen már versenyzett is. A jó zsoké pici ember, de erős fizikumú. Feri bácsi még hozzáteszi:

- Nagy erővel kell rendelkeznie a zsokénak, hogy meg tudja tartani a lovat. Ugyanis vannak közöttük, amelyek igen sietnek, de nem szabad őket előre engedni - magyarázza.

Huszonöt évig lovagolt, ezután tizenkilenc évig volt idomár, így mindent tud a lovakról. Azt mondja, nagyon sokat koplalt, de megérte, mert boldog életet élt. Összesen 270 versenyt nyert, köztük három akadályversenyt külföldön, ráadásul sérülés nélkül tudta befejezni a pályáját, ami páratlan a maga nemében.

- Annyit estem, hogy borzalmas, de törésem soha nem volt. Ez száz lovas közül kettőnél fordul elő. 



Életkép a Kincsem Parkból

Élete nagy lova Imperiál volt, amelyről nagy lelkesedéssel mesél.

- Rendkívüli fizikumú volt, súlya 560 kilogramm, marmagassága 170 centiméter. Nyugodt, jó idegrendszerű ló volt, szinte nem volt semmi hibája. Életem legnagyobb versenye a szocialista országok kupája volt Imperiállal 1963-ban. Nagyon könnyen, kilenc hosszal nyertem - emlékszik vissza. - Huszonöt év alatt sok lóval versenyeztem, de ilyet, mint az Imperiál... Tizenegyszer lovagoltam, és tízszer nyertem vele. Amikor veszített Imperiál, az a fiú hajtotta, aki párttag volt. Én nem voltam hajlandó belépni az MSZMP-be, ezért nem engem vittek a versenyre. Apám kommunista volt, 1918-ban elfogták őket a románok Szolnoknál, és azt ígérték, ha leteszik a fegyvert, mindenki hazamehet. Ők le is tették a puskákat, erre úgy megverték őket, hogy csoda, hogy életben maradtak - meséli szomorúan Feri bácsi. - Utána hosszasan kérlelt apám, nehogy belépjek a pártba. Így is volt. Meg is sínylettem, mert emiatt nem vittek külföldi versenyekre.

Feri bácsi sohasem fogad, mert még most is túl sokat tud a lovakról, tippeket sem adhat. Még vállal feladatot a pályán, néha egyenesbíróként kap munkát. Ilyenkor az a dolga, hogy távcsővel figyelje a lovakat szemből, s jelzi, ha valamelyik hajtó akadályozza a másikat.

Milyen a jó zsoké? - kérdem Feri bácsit.

- Szinte együtt él a lóval, ott van minden edzésen. A magyar zsokék mindig a világ élvonalába tartoztak - folytatja, és sorolja a neveket: Gutai, Keszthelyi, Schejbál, Szokolai... - Én még lovagoltam velük, rengeteg tanácsot kaptam tőlük. A lovas egyáltalán nem önálló személyiség, be kell tartania azokat az utasításokat, amelyeket az idomár ad számára. Ha azt a parancsot kapja, hogy nem mehet mondjuk a harmadik helynél előbbre a célegyenesig, azt is be kell tartania. Minden lóra külön megvan a taktika.

Amikor megkérdezzük, mi a véleménye napjaink csodalováról, Overdose-ról, így felel:

- Csak ezer méterig ér valamit. Imperiállal össze sem lehet hasonlítani, mert 2800-ig futott, a legnagyobb versenyek mind kétezer méter felettiek - teszi hozzá. Búcsúzik, kezdődik Imperiál szobrának koszorúzása. Erre az eseményre minden évben sor kerül Németh Ferenccel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!