Hétvége

2010.09.26. 06:49

A kómából ébredt suzukis ámokfutót édesanyja ápolja

Tovább bonyolódik a suzukis ámokfutó, S. László ügye, akit barátnője megölésével gyanúsítanak. A fiú Suzukijával két megyén át menekült, karambolozott, kómába került. A fiatalembert otthon, az édesanyja ápolja.

Angyal László

 

Akkor még senki sem tudta, hogy S. László vasárnap délután a rendőröket meglátva miért kezdett ámokfutásba. Két nap múlva, kedden már tisztulni kezdett a kép. S. László élettársa volt Cs. Viktória, akinek eltűnése miatt ajkai hozzátartozói bejelentést tettek. A vasi nyomozók a pár közös albérletében holtan találta a 25 éves lányt. Azon a héten tartottak egy különös sajtótájékoztatót a rendőrségen, ahol a nyomozók még nem mondták ki, de egyértelművé tették: S. László a lány gyilkosának egyedüli gyanúsítottja. Az eljárásjogi problémát az okozta, hogy addig senki sem tekinthető egy emberölési ügy gyanúsítottjának, amíg nem hallgatják őt ki, és nem közlik vele a gyanúsítás tényét. Márpedig S. László akkor még élet és halál között, a győri kórház intenzív osztályán feküdt.

 

Fordulatot az ügyben S. László állapotának javulása hozott. A fiatalembert előbb átszállították a szombathelyi kórházba, ahol több osztályon is kezelték, végül a pszichiátriára került, ahol augusztusban már gyanúsítottként hallgatta ki őt a rendőrség.

A nyomozati eljárás jogszerűségét a fiú családja által felkért ügyvéd, dr. Tóth László megkérdőjelezte, ám panaszát az ügyészség elutasította. Ez egyben azt is jelenti, hogy immáron S. László jogilag is gyanúsítottja az emberölési ügynek.

Ezt az első perctől kezdve tudták az Ajka mellett fekvő Padragkúton. Itt nőtt fel Viki, akinek édesanyja a szülés közben félig lebénult. A nagymama, aki felnevelte Vikit, és az édesanya együtt tette meg júniusban a feljelentést. Hónapok teltek el azóta, mi ezen a héten, Padragkúton találkoztunk a gyászoló édesanyával és a nagymamával, aki most egy másik unokájának az eltűnése miatt aggódik.

 

 

 

"A fiú egy hete tűnt el, csak egy pólót viselt, azóta nem látták. Most hallottam a hírt, hogy Kamondnál, a patakban egy holttestet találtak, remélem, nem ő az!"

A Viki halála miatt indult nyomozás fejleményeiről régóta nem hallottak hírt. Annyit azért tudnak, hogy S. László magához tért a kómából, s a pszichiátrián ápolják.

Amikor eláruljuk nekik, hogy néhány hete már otthon van, láthatóan megdöbbennek.

"Ejha" , mondja a nagymama. Majd arról mesél, milyen nehéz helyzetbe kerültek.

"Amikor volt ez az ügy, beszéltem többször telefonon a fiú édesanyjával. Részletezte, mi történt a Lackóval, én pedig megmondtam neki, hogy a fia ölte meg az unokámat. Azóta nem hívott. Se egy részvétnyilvánítás, se az, hogy segíthet-e valamiben... Pedig elkelne a támogatás. Viki temetése után az édesapja, akivel éveken keresztül nem beszélt, s akinek volt pénze ügyvédet fogadni, vette fel a kőszegi kábelgyártól a 150 ezer forintos segélyt. Sajnos Viki nagy adósságot hagyott maga után: az elmúlt években két banktól vett fel jelzáloghitelt, összesen több millió forintot. Úgy tudjuk, hogy a Lackó előtti barátjának, annak voltak nagy adósságai, arra költötték el a pénzt. Eddig fizettük a törlesztést, de a jövő hónapban nem tudom postára adni, hiszen kettőnk nyugdíja nincs annyi, amennyi a havi részlet. Elúszik a ház."

Viki tetemes adósságáról Nemescsóban is tudnak. A falu széli Kossuth utca első házának kapujában váltottunk szót S. László édesanyjával, akinek nem mondtuk újat ezzel. Leszögezte: nem nyilatkozik az ügyről, talán majd akkor, ha egyszer lezárul ez a történet. Annyit azért elárul, hogy most táppénzen van, utána pedig havi 28 ezer forintot kap azért, mert idehaza ápolja gyermekét.

 

 

Lackó - Nemescsón mindenki így hívja a fiatalembert - állapotáról a faluban annyit tudnak, hogy koponyasérülése után lassan kezd jobban lenni. Állandó ápolásra szorul, de lehet vele szót váltani, és van, akit megismer, és a nevén is szólítja őt.

A falubeliekkel beszélgetve az a vélekedés alakult ki a helybeliekben, hogy nincs semmi kivetnivaló abban, ahogyan az S. család viszonyul a gyilkossági ügyhöz.

A közvetett bizonyítékok kétségkívül Lackó ellen szólnak: ő élt együtt Vikivel, látták vitázni őket péntek este a kőszegi kábelgyár előtt, neki volt csak kulcsa a közös albérlethez, ahol az ágyneműtartóban rátaláltak a lány holttestére. Másrészt Viki már régen halott volt, amikor valaki a lány nevében sms-eket írt Viki telefonjáról... Mindezzel együtt megértik a szülőket, hiszen mégis a gyermekük, akinek bűnösségét akkor hiszik el, ha azt majd jogerősen kimondja a bíróság.

Akik jól ismerik Lackót, azt mondták: talán az volt a legnagyobb gond, hogy fiatal volt Vikihez. A 19 éves fiatal nem volt még elég érett a hosszabb kapcsolatra, s amikor a 25 éves lány szeretett volna kilépni az egy éve tartó viszonyból, nem engedte őt elmenni.

Megkerestük az emberölési ügyben a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságot is, ahol nem kívánták kommentálni a fejleményeket. Információink szerint a nyomozás szakértők bevonásával folyik. Amennyiben nem áll rendelkezésre a gyanúsított beismerő vallomása, akkor a közvetett bizonyítékokra kell alapozni a vádat. Ebben az esetben döntő jelentőségű, hogy mennyi, és milyen szakértői vélemény támasztja alá a vádhatóság álláspontját.

OLDALTÖRÉS: Diffúz agysérülés

 

 

 

Diffúz agysérülés 

A győri kórházban felállított diagnózis szerint diffóz agysérülést szenvedett S. László. A diffúz agysérülés kezelésére jelenleg semmilyen módszer nem áll rendelkezésre. Egy általunk megkérdezett igazságügyi orvos szakértő elmondta: az ilyen esetekben az a gyakorlat, hogy egy év türelmi idő után egy újabb orvos szakértői vélemény készül a páciens állapotáról. „Szélsőséges esetek jellemzik a koponyasérültek felgyógyulását. Volt úgy, hogy azt hittem, az illető nem éli meg a következő évet, majd saját

 

OLDALTÖRÉS: Hónapokat kell még várni


Hónapokat kell még várni (jegyzet)


Hónapokat kell még várni (jegyzet)


Hónapokat kell még várni (jegyzet)

Gyilkossági ügyekben jártas védőügyvédek a megmondhatói, hogy a suzukis ámokfutó néven elhíresült emberölési ügy tartogathat még meglepetéseket. Sok körülmény a nemescsói fiatalember ellen szól, és ahogyan a rendőrök annak idején a sajtótájékoztatón fogalmaztak, vélhetően személyes indíték van az ügy hátterében. Erről a lapunk internetes kiadásában megjelentek cikkhez hozzászólók írnak konkrétumokat. Egy bizonyos: szerelemféltés miatt nagyon sok ember került már a bíróság elé... Az pedig borítékolható, hogy Lackó és Viki története eljut a bíróság elé. Az már kevésbé megjósolható, mi lesz a jogi végkifejlet. Akárhogyan is ítélkezik a bíróság, két család élete most romokban hever. A huszonöt éves lány előtt volt még az élet: a nagy szerelem, a gyermekáldás, a boldog hétköznapok ígérete. Ezt vette el tőle gyilkosa. Minden jel arra mutat, hogy Lackó volt az, aki nem volt képes megfékezni az indulatait. Arról, mi minden játszódott le fiú és a lány között azon a végzetes napon a Petőfi Sándor utcai albérletben, már csak a fiatalember tudna beszélni. A nagy kérdésre – képes lesz-e erről valaha is egyetlen szót kiejteni – nincs orvos, aki bizonyosat tudna mondani. A másik talány, hogy ha visszatér a fiú emlékezete, akarna-e bármit is mondani az ügyről. Ha ő tette, akkor maga ellen fog beszélni, ha megszólal. Ha nem tesz beismerő vallomást, a jogászok küzdelme után a bíróság dönt a sorsáról. A fenti kérdések többségére talán születik majd válasz, így az „idő” az, ami az ügyben hozhat megnyugtató megoldást. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!