Hétvége

2010.10.30. 14:07

Mátis Lajos, a képtár és a mozi alkotója

A Szombathelyi Képtár, a Savaria Filmszínház, a celldömölki művelődési központ - íme Mátis Lajos legismertebb épületei. Az okleveles építészmérnök munkáiról fotókiállítás nyílt a Vitalitas Galériában.

Merklin Tímea

. „Építész őstehetség” - mondja róla Heckenast János Ybl- és Hefele-díjas építész, habár ezt a kifejezést építészmérnökökre nem szokás alkalmazni. De „annyira erős a lényeglátása”, hogy kiérdemli ezt a címet. 

- Nem barokkosít, nem cifrázza az épületeket, a nagy síkok, nagy tömbök művésze. A Szombathelyi Képtár, a Savaria Mozi, a celldömölki Kemenesalja Művelődési központ ennek ragyogó példái. Egyszerűségre törekvő, ugyanakkor a funkciójukat tökéletesen betöltő épületeket tudott csinálni. Valamennyi épülete az, ami. A képtár jó képtárnak, a mozi jó mozinak. Valamennyi háza jó teljesítőképességű – fogalmaz Heckenast János. 

-  Hogy a képtár mennyire jó, az más képtárakkal összehasonlítva derül ki. Ha kijövök, nem az épületre emlékszem, hanem a látott kiállítás képeire, azok érvényesülhetnek benne - a funkció szerint. Az épület nem túlságosan bravúros, nem vonja el a figyelmet. De a képtár jó háttér az Iseumhoz is. Nem veszekszenek látványban. A Savaria Nyári Egyetemeken összegyűlik 70-80 ember, szeretnek résztvenni a képtári fogadásokon. Az épületről elismerően nyilatkoztak a svédek, a dánok, a kubaiak... Európai színvonalúnak tartom. A püspökségen kívül az egyetlen olyan épület Szomathelyen, ami regionális szerepet vállalhat. Nem véletlenül tudtak olyan nagy kiállításokat idehozni, mint például a Thyssen-Bornemisza gyűjteményt. Ez a jó kiállítótér vonzásának is köszönhető. A képtár óriási szerencséje a városnak.


Mátis Lajos Ybl- és Hefele díjas építész kiállításán láthatók lakóházai a 60-as, 70-es évekből - köztük az Árpád utcai sorházak -, de a 90-es és 2000-es évekből is van egykét nagyon szép ház. Az épületeken nyomon követhetjük a modernitás, a kor követelményeinek stílusváltozásait is. Kiderül a laikus számára, hogy Mátis Lajos nevéhez fűződik Szombathelyen a Király és Kisfaludy utcák sarkán a lakóház és üzlet, a Nővérszálló (1962) a Zanati úti sarki élelmiszerbolt(1965), az Aréna utcai óvoda (1964), a Wesselényi utcai diákotthon (1962), a Rumi úti Szabadidőközpont (1990), vagy a kőszegi Panoráma szálló és étterem (1967), az ostffyasszonyfai művelődési ház (1963). 

- Értékes meglátásai vannak a településfejlesztés tekintetében is. Mindig a Vas megyei érdekeket képviselte - folytatja Mátis Lajos méltatását Heckenast János. - A VASITERV-nél dolgoztunk együtt. Jól ismerem: mindig kitűnően bánt a kollégáival. Kegyetlenül őszinte volt, ennek ellenére szerették, meg tudta magát értetni másokkal. A 70-es években a sárvári vár felújítására pályáztunk együtt, ha jól emlékszem, második díjat nyertünk. De többször megtörtént, hogy ő folytatta, amit elkezdtem. Szintén a 70-es években én készítettem a körmendi kórház 300 ágyas tervét, amelynek az első ütemet és a gazdasági kiszolgáló része valósult meg. Kivitelezőváltás történt, Mátis Lajos folytatta a munkát. A 80- as években megnyertem egy Bük-fürdő pályázatot, amit azért írtak ki, hogy programot tudjanak adni egy tervezőnek; a tervező Mátis Lajos volt. Talán ő az egyetlen a rendszerváltás után, aki fiatalokat tudott maga köré gyűjteni. Ennek családi oka is van, hiszen a fia, Mátis Barna, sőt a veje is építész, ők hozták a korosztályukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!