Hétvége

2011.02.12. 07:26

Az előző életek eszenciáját hozzuk és az alapján vagyunk

Miért vagyunk mi emberek, vajon mi értelme van az életünknek? Hogyan épül fel a világ? Vagyunk néhány milliárdan, akik keressük (kerestük) a válaszokat. A ma már mandalákat készítő Némedy Bernadette is ugyanezt tette (teszi). Sok kérdésre meglelte saját feleleteit.

Szenkovits Péter

Siketeket és nagyothallókat okított Sopronban Némedy Bernadette. Szép csendesen folydogált az élete, miközben persze - neki is - járt az agya ama bizonyos nagy kérdéseken.

Rettenetesen igazságtalannak éreztem az életet. Az enyémet meg másokét, a körülöttem lévőkét is. Gyerekként, ifjúként lebénul valaki, más meghal. Némely gazdag csak úgy, érdemtelenül lógatja a lábát... Istenben mindig hittem, hiszen katolikus családban nőttem fel. De, ha jó az Isten, akkor hogyan lehet a világban annyi, de annyi igazságtalanság? Folyamatos tanulás során alakulgattak bennem a válaszok. Belekóstoltam az agykontrollba, a reikibe, a prananadiba is, ami szintén kézrátételes gyógyítás, akárcsak a reiki. Transzendentációs (indiai) meditáción is részt vettem, megismerkedtem az úgynevezett szacanggal, ami szintén az igazság útjáról szól. Mindegyik mondott és adott valamit, de sok volt a körítés. Úgy éreztem, hogy számomra egyik sem az igazi. Nekem konkrét válaszok kellettek, nem mesébe ágyazva, nem énekelve...


Egyszer csak megtudtam, hogy a Sopron melletti Brennbergbányán három napig tartó előadássorozatot tart egy ezoterikus tanító. Úgy éreztem, nem hagyhatom ki. Tátott szájjal ültem, erősödött bennem az érzés, ez az, amit kerestem: az antropozófia. Amikor az ember belseje bólint... Azaz megkaptam, hogy épül fel a Föld, a világegyetem, mi a feladatunk. Lehet, ekkor nyert értelmet az életem. Az egész világnézetem megváltozott, minden. Semmi sincs hiába, mindennek oka van, nincs az, hogy valakivel véletlenül történik rossz vagy jó. Nincsenek véletlenek. Minden ok-okozati törvények alapján működik. A világban és az emberi életben is. Tehát megvan az igazság. Isten tényleg igazságos.

Akkor is, amikor történetesen tragédia történik? - vetem közbe.

Akkor is van igazság. Ha ugyanis az embert életek sorozatában nézzük, és nem egy életen keresztül, akkor rögtön kiviláglik az igazság.

Vajon mi múlik rajtam, az egyénen? - firtatom.

Nagyon sok. Szinte minden. Az én életemben minden azon múlik, mit csinálok, mit csináltam. Felelős vagyok a tetteimért, mindenért. A katolikus egyház hivatalosan elutasítja az életek sorát, holott az életek sorozatáról van szó. Az előző életből hozott képesség (ez nem tudati szint) ott van bennünk, hozzuk magunkkal. Ezért van ekkora különbség ember és ember között. Teljesen eltérő képességekkel születnek a kisgyerekek, mindenki különböző. Azért, mert az előző életek eszenciáját hozzuk és az alapján vagyunk.

Ez a felismerés megnyugtatta? - kérdem Bernadettétől.

Igen. Minden a helyére került. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne lennék ugyanolyan, mint más. Ugyanúgy aggódok, irigy vagyok, minden bennem van. Csak megpróbálom kezelni. Van egy szép mondat erre: A lehetetlen megvalósításának csodálatos kudarcai alapján értékelnek bennünket. A szellemvilág angyalairól van szó - kilenc angyali rend van -, akik igazgatják az egész világot, a természettől kezdve az időjárásig. Szóval nem olyan egyszerű ez, mint ahogyan a só az asztalon van. S itt egy másik mondás: Gödörbe estem, a gödör én vagyok, kiútért esdeklem, de az út is én vagyok. Mindez persze nem azt jelenti, hogy én mindig, egyformán kiegyensúlyozott és boldog vagyok. Nem. Hiszen az ember annyira bonyolult, annyi összetett rétegezettsége, mélysége van, hogy ezt nehéz megváltoztatni jottányit is. Tudja, hogy bizonyos dolgokat meg kellene tenni, de nem bírja, nincs elég ereje. Mindenkiben ott van egy nagyfokú lustaság.


Barnadette az őrségi Ispánkon él, fő hivatású - utazó - logopédusként Csákánydoroszló, Nádasd, Ivánc, valamint Bajánsenye és Pankasz tartozik hozzá. Szabad idejében kisebb-nagyobb, kör alakú mandalákat (a szó szankszkrit eredetű, valójában kört jelent) alkot művészi igénnyel. Vallja, hogy a mandala bioenergiával bír (energiaátadás történik), olyan rezgéseket bocsát ki, amelyek harmonizálják lelkünket, testünket a színek és a formák által, azaz a jobb és a bal agy- féltekét harmonizálja. S ha a lelkünk rendben van, akkor a fizikumunk is rendben lesz. Egyébiránt aurafotózáskor más lesz a kép, ha van mellettünk (rajtunk), a környezetünkben mandala. Melegséget, bizsergést lehet érezni, ha rátesszük a kezünket az általunk választott mandalára.

De, hogyan is került a képbe ez a bizonyos eszköz, amelynek sok változata több kultúrkörben is meghonosodott, s nem véletlenül készítik a keletiek évezredek óta?

Úgy jött, hogy megismerkedtem a párommal, aki viszont a buddhizmusban járatos, abból a hitvilágból sok mindent hozott magával. Továbbá közel került hozzá az ősi magyar rovásírás is. Sokat beszélgettünk, mire végül nyilvánvalóvá vált, hogy nekem mandala készítésével kell foglalkoznom. A megalkotása, de már önmagában a mandala nézése is segít a meditálásban.

Stresszoldó, megnyugtató, pihentető csinálni, szinte felfrissül az ember tőle. Az ősi, az eredeti tibeti motívumokhoz nyúltam vissza, melyek - többek között - az örökkévalóság, a tisztaság és a megingathatatlan egyensúly szimbólumai is. Amikor nemrégiben Budapesten tartott előadást a dalai láma, akkor előtte is ugyanilyen motivumokkal díszített lepel volt. Bandi férjem pedig kitalálta, hogy a mandalákra - a tibeti motívumok mellett - rovásírás is kerüljön. Persze továbbra is készítek olyanokat, melyeken nincsen rovásírás.

Betti szenvedélyesen beszél a mandalákról, szinte izzik körülötte a levegő. Azt is megtudjuk, hogy az alapanyag a legtöbbször a legkülönfélébb méretű tölgyfa, de selyemre, üvegre is készülnek különféle - tibeti, illetve az ahhoz nagyon hasonló magyar (székely) rovásírásos - motívumok.

Van, aki még soha nem hallott mandaláról, de amikor meglátta, ösztönösen úgy érezte: feltöltődik. Más föléje teszi a kezét: neki erre van szüksége. Falra akasztott mandalától nyugodtabbak, derűsebbek lehetnek a helyiségben tartózkodók. Ahányféle ilyen-olyan forma, annyiféle a jelentésük. Egy tárgyon lévő alakzatok többfélét sugározhatnak: kitartás, gazdagság, türelem, önbizalom. Más verzióban: derűlátás, önbizalom, együttérzés, lazaság, alázat, elfogadás, elernyedés, megbocsátás, mértékletesség, következetesség, rugalmasság, bátorság, erő, harmónia. Valamennyi színnek is megvan a saját rezgése, illetve - természetesen - a saját jelentése. Ki-ki adott időszakban megérezheti: milyen színekre van leginkább szüksége. Személyre szóló változat is készülhet, radiesztéziai módszerrel - sugármérés segítségével - választhatók ki a mandalára festett fogalmak és színek.

Némedy Betti hangsúlyozza: Az út a cél. Itt és most. Azaz a jelenben levés. A mostot kell megéléni, nem aggódni a jövőért, nem rágódni a múlton ...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!