Hétvége

2011.03.26. 16:24

Egy erkölcsös város kulisszatitkai

A legeslegjobb krimi, avantgard vers, vagy tündöklő széppróza is elbújhat egy most megjelent „tényregény” mögött. Amely a rendkívül érdekfeszítő Előadások Vas megye történetéről V. címet viseli. Letehetetlen.

Kozma Gábor

Valószinűleg a levéltárosság az egyik legizgalmasabb szakma a világon. Mert belelát olyan sorsokba és sorsfordító eseményekbe, amiket nem írói fantázia, hanem a valóság szült. Az egykori anyakönyvi kivonatokon, „kutyabőrökön”, szolgabírói ukázokon átlényegül a történelem. S ez a történelem nem csak komor, mosolyogtató is tud lenni. A Vas Megyei Levéltár legújabb gyűjteményes kötete – az elmúlt évek fontosabb publikációinak összegzése – valóban nem mindennapi olvasmány. Azzá teszi az az elmélyült és elegáns kutatómunka, amely a szerzőket jellemzi. Azzá teszi a feltárt valóság: a legendák szétfoszlatása, a kicsinek tűnő, ám nagyon is fontos ügyek felmutatása. A publikációk nem öncélúak: azokból tengernyit tanulhatunk. Azt is megérthetjük, hogy miből, honnét erednek mai sikereink/ háborúink. Miért van az, hogy nem tudunk túllépni például az önkormányzás primér, közösség és konszenzus-hiányos szintjén, miért legyőzhetetlen a vasi bürokrácia.


A kötet írásai közül most kettőt említenénk. Ezek jól jellemzik a kort, ha úgy tetszik, áthallástól sem mentesek. Katona Attila, ha szabad ezt mondani, vagány kutatótörténész, szereti a problémás ügyeket bogozgatni. A Hatalmi harc: közerkölcs és fürdőhasználat Szombathelyen az 1920-as években című dolgozata bizony nem érdektelen. Megtudhatjuk, hogy a Perint patakon 1912-ben létesített népfürdő, amely pár év alatt elmocsarasadott, majd teljesen felújítva 1922-ben a városiak kedvencévé vált – hatalmi összecsapások színhelyéül is szolgált. Jelesül az erkölcsös szombathelyi polgárasszonyok egyesületei jutottak ama elhatározásra, hogy nem tűrik a népek, esetünkben a férfiak és a nők „keveredését” a közfürdőben. A közgyűlés tagjai eleinte jót derültek a felinduláson – elvégre nem vagyunk már a viktoriánus korban, amikor az asztal lábára is harisnyát húztak –, aztán már nem. Mivel a nagy befolyású Mikes János püspök a honleányok ügyének élére állt. Nosza levelet írt a polgármesternek és kérte az elkülönítést: férfiak jobbra, nők balra, víz középen. Katona Attila azonban fondorlatos módon nem áll meg a polémiánál. Ellenben kinyomozza, hogy miért éppen ekkor szedték elő ezt az ügyet, holott korábban is fürdőztek már „vegyesen” a Perintben. A választ az ifjúság erkölcseinek némi hanyatlásában találjuk majd meg, így a támadás a gyengülő keresztényi befolyást hivatott újból megerősíteni. A Kiskos István vezette testület olyan döntést hozott, amilyet egy mai közgyűlésen is simán meghoznának: nesze semmi, fogd meg jól. Azaz: aki akar, az fürdőzhet közösen, aki nem, az meg a kijelölt időpontokban. Slussz.

Egy másik írás legendaoszlató illatú, Melega Miklós tollából. Címe: Egy konfliktus terhes közéleti pályafutás. Éhen Gyulát veszi górcső alá a szerző, akiről leszögezi: emblematikus személyiség, neve elválaszthatatlanul öszszeforrt a dualizmus kori Szombathely történetével. Melega bemutatja azokat a figurákat és helyzeteket, akik és amik miatt számos alkalommal konfrontálódott a szerinte sem kispályás polgármester. Az egyik fejezet Éhen Gyula újságírói és párbajhősi világát villantja fel. Ügyvédünk a képviselőség mellett újságíróskodott is, a Vasvármegye kifinomult tollnokaként. Majd a Szombatheyi Lapok szerkesztője lett, s mielőtt elmerült volna a zsurnáldarálóban, sikeresen előremenekült a politikába (tanulságos). Egy ízben vitriolos tollával neves orvost vett célba, maró gúnnyal említve sikertelen műtétét. A sértett, dr. Feldmann Bódog párbajra hívta a tollászt. A párbaj megesett, Éhen Gyula vágást kapott az arcára, majd még 7 nap fogházat törvényszegésért. A kótert jól viselte... Izgalmas adalékok egy erkölcsös város kulisszatitkaiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!