Hétvége

2011.06.25. 08:49

Húsz éve hagyta el hazánkat az utolsó szovjet katona

Csendes ünnep volt a szovjet katonák kivonulása Magyarországról. Hónapokon át tartott, amíg százezer szovjet állampolgár, több százezer tonna anyag elhagyta az országot. Húsz éve Józseffel együtt ünnepeltünk.

Némethy Mária

Húszéves emlék.

Az ország és Szombathely is ünnepelte a szovjet csapatok kivonulását. Szombathely úgy is, hogy bárki bemehetett az addig szigorúan őrzött, zárt szovjet laktanyába. Megnézhette, mit hagyott maga után itt a Vörös Hadsereg.

(Volt mit nézni. Lepattant hely volt, romos, ütött-kopott falakkal. Akkorra már kitakarította a pincéből a Tolna megyei munkásbrigád - amelyik végre egyedüliként vállalta - a rengeteg fekáliát. A katonák ugyanis a vécézéshez a lehető legegyeszűbb megoldást választották (kapták parancsba?): az első emeleten és a földszinten is kibontották a téglát, így került a pincébe a végtermék. Hát ilyen viszonyok között élte mindennapjait nálunk a világ egyik legerősebb hadserege.)


Mentünk mi is. Fogtam a lányom kezét, magyaráztam neki: ez történelmi nap, erre nagymamaként is emlékezned kell majd, mert ez a huszárok laktanyájának épült, de az ország megszállói lakták négy évtizeden keresztül.

Dél volt, ragyogóan sütött a nap. Bementünk a sarkig kitárt vaskapun, körülöttünk hömpölygött a kíváncsi tömeg. Aztán ... Egy szovjet katonatiszt jött szemben a felvonulási tér felől. Mosolyogva, de határozott, hetyke járással, fejebúbján a jellegzetes tányérszerű kalap, zubbonyán a sok kitüntetés. Egy tiszt, aki már nem lehetne itt, hiszen a híradásokban nem egyszer hallhattuk, a tévében láthattuk: Záhonynál az utolsó is elhagyta a héten ezt az országot.

(Ez június 19-én, szerdán 15 órakor történt. A záhony-csapi átkelőhelyen Viktor Silov altábornagy, a Déli Hadseregcsoport parancsnoka volt az utolsó, aki gépkocsijával átment az átkelőhelyként szolgáló Tisza-hídon.)

Másokkal együtt körülfogtuk, néztük, hallgattuk a tisztet. Jellegzetes orosz hanglejtéssel hadarva karattyolt valamit, aztán egy kérdésre válaszként azt mondta: Kicsi tud mágyár , majd törve megmagyarázta: Egy-két nap házá Szovjeutnió. Akkor felemelte az egyik karját, s kivillant csuklótól felfelé a karórasor. Mindkét alkarján. Ekkor kezdtünk nevetni. Lelepleződött az állítólagos szovjet katonatiszt. Az órák 1945-ben, a felszabadító-zabráló katonákat hozták lázba. Az 1991-ben kivonulókra nem volt jellemző.

Most, húsz év múltán, itt ülök az egykori szovjet tiszt, Németh József szombathelyi műtermében. Fényképészként sokan ismerik a városban, a megyében. Honnan jött az ötlete 1991-ben?


- Fogadásból. Amikor meghallottuk, hogy kivonulnak a szovjetek, egy baráti társaságban azt mondtam: á, ez csak duma, akkor hiszem, ha látom. Az egy ilyen kor volt. 35 éves voltam, akármit már nem hittem el. A hetvenes évek végén, vagy a nyolcvanasok elején, amikor az egyik Széchenyi utcai boltban vettem egy írógépet, még be kellett vinnem a rendőrségre. Írásmintát vettek róla. Ilyen emlékek éltek bennem, ezért az egyik barátommal fogadtam: ha így lesz, ha tényleg kivonulnak, akkor én beöltözök szovjet tisztnek.

(A hidegháború végét 1990. november 19-től számítják. Akkor üléseztek Párizsban a Varsói Szerződés és a NATO tagállamok vezetői az Európai Együttműködés és Biztonsági Értekezleten. 1991-től a két nagyhatalom vezetője, Bush és Gorbacsov is már múlt időben beszélt a hidegháborús korszakról. Magyarországról 1991. június 19-éig 55 ezer, Csehszlovákiából június 27-éig 60 ezer, Lengyelországból 1993. szeptember 17-éig 56 ezer, Németországból 1994. augusztus 31-ig 390 ezer szovjet katona vonult ki.)

- Egy barátomnak, akinek katonai felszerelési boltja van ma is Szombathelyen, voltak szovjet katonai ruhái is. De komplett tiszti ruhát nem tudott kölcsön adni. Kaptam tiszti sapkát, a zobbonyra felvarrtuk a jellemzően sok kitüntetést, de a zubbony közlegényi volt, rajta az árulkodó CA, a nadrág magyar, a surranóból az egyik fekete, a másik barna. A család összes óráját elkértem, mert nagyapámtól hallottam, hogy 45-ben mennyit öszeszedtek a katonák. Főpróba is volt. Előző este meglátogattam a szüleimet. Becsöngettem hozzájuk. Anyukám kijött, aztán gyorsan visszafordult, majd megjelent az apámmal, aki akkor 68 éves volt. Csak a kutyám ismert meg, a szüleim nem. Azt latolgatták, mit akar itt egy szovjet katona? Már három méterre voltak tőlem, amikor rájuk szóltam: Hát nem ismertek meg?

(Visszafogottság jellemezte azokat a hónapokat. A franciák hasonló helyzetben az utcán táncoltak volna. Mi nem. Emlékszem, olyanokat hallottam: hátha visszajön a Nagy Szomszéd , nem szabad ingerelni az orosz medvét. Ritka volt az olyan hely, mint az Iparcikk Kölcsönző Vállalat szombathelyi Mártírok terén lévő adok-veszek boltja, ahol Miklódy Zsolt boltvezetőnek jutott eszébe: kevés ilyen nap adódik az életben, ünnepelni kell. Mindkét kirakaton nemzeti szalagot feszítettek ki, s el is mondták: ez nemzeti ünnep, legalább akkora történelmi esemény, mint amikor Magyarország fölszabadult a török uralom alól.)

- Ha jól emlékszem, a laktanyai látogatás délelőttjén mentem el teljes díszben a Révfülöpibe. A pultos ismerősömet előre beavattam, de amikor beléptem a borozóba, megállt a levegő. A kocsmaajtóban jó hangosan Zdrasztvujtye tovarisi! -t köszöntöttem, odamentem a pulthoz, s erősen tört magyarsággal vodkát kértem. Persze, hogy nem volt, de fröccs az igen. Ott aztán kaptam a fejemhez mindent. Nem mentél haza, te szemét? kérdezte valaki, a másik fizetni akart még egy fröccsöt, de azután húzzon el , mondta, volt aki felajánlotta, haza visz. Titkon videofelvételt készíttettem erről, egy 15 percest. Röhögés nélkül ma sem lehet megnézni.

Azután mentem a szovjet laktanyába. Nagy volt az ámulat. Ott volt Szabad György, az Országgyűlés akkori elnöke.

(Szabad György azért volt ott, mert a szovjet laktanyába álmodott leendő egyetem harangtornyának alapkövét rakta le. Akkor azt mondta: Szimbólumnak is gyönyörű, hogy itt, Szombathelyen ma oktatási központot, iskolát, egyetemet akarnak létrehozni. Wagner András, a város polgármestere is örömét fejezte ki azért, hogy éppen most, és éppen a laktanya területén kerülhetett sor erre az ünnepségre . Egy-egy juharfát ültettek a nap emlékezetére a jövőnek. Azok talán megvannak még.)

- Szabad György testőrei finoman körbevettek, kifagattak, aztán a laktanyában tett látogatása során pár méteren együtt is mentünk. Máig emlékszem a szavaira. Igazi úriemberként viselkedett, így köszönt el tőlem: Jelenléte emelte az ünnep színvonalát , én meg azt harsogtam: Szpaszibá, bolsoj szpaszibá!

Ahhoz a naphoz hozzátartozik még egy fekete nadrágos, fehér inges amerikai mormon is. Akkoriban járták az utcákat Szombathelyen. A laktanyában nem hitt a szemének. Tapogatta a ruhámat, aztán meghívott egy merítkezésre aznap az uszodába. Elmentem, megnéztem. Később a mai Neumann iskola előtti körforgalomnál az autóm mellé állt egy magyar Lada. Szájtáva nézett át rám a bent ülő házaspár, én meg mosolyogva szalutáltam nekik. Jó buli volt az a nap. Emlékezetes.

(A kivonulás utáni hétvégén, amelyen József a szovjet tiszt volt, juniálisoztak Szombathelyen a Cirókával, ef Zámbóval, Waszlavikkal, a Lorddal. A laktanyában laktanyatörténeti kiállítást láttunk, a Bizományi Áruház aukciót rendezett a szovjetek által itthagyott tárgyakból, kommunista jelképekből, egy szabadtéri színpadon a Ferrum játszott. Celldömölkön a temetőben azokra emlékeztek, akik a szovjetek bevonulásakor meghaltak. Nemesmedvesen az ott álló szovjet tank a szabadság jelképévé vált. És zúgtak, csak zúgtak a harangok szerte a megyében.)

Csendes ünnep volt a szovjet katonák kivonulása Magyarországról. Hónapokon át tartott, amíg százezer szovjet állampolgár, több százezer tonna anyag elhagyta az országot. Húsz éve Józseffel együtt ünnepeltünk.


Szerjózsa és a konyec (jegyzet)
Minden generáció más emléket őriz róluk. Én, ha az emlékezés kútjába tekintek, akkor először Szerjózsát látom. Kisgyerekek voltunk, ő tőlünk három háznyira lakott a szüleivel, mert akkor még a szovjet katonatisztek kint laktak a városban. Anyukája nagyon erősen rúzsozott, gyönyörű prémkabátban járt abban a szürkén lódenes világban, s a Krasznaja Moszkva átható illata lengte körül. Szerjózsa egyszer beszöktetett bennünket a mai rendőrkapitányság kertjébe, ahol a szovjet tisztek gyerekeivel körhintáztunk egy kicsit. Amikor elköltöztek, poloskát irtottak a lakásukban. Emlékszem álmos hajnalokra, amikor a városon sok-sok katonaautó haladt egymás után Vát, vagy Hajmáskér felé. Elsőbbségük volt, piros zászlós katonák irányították a forgalmat. Megdöbbentő emlék: egyszer egy ukrán kiskatonát láttam mezítláb ásni. A tisztje üzletember volt. Búvárszivattyúkat hozott a Szovjetunióból, eladta itt forintért, Fáraó szőnyegeket vett, vitte haza rubelért. E körforgás közben szombathelyi üzletfelének kertásáshoz rendelkezésére bocsátotta az ukrán kiskatonát. A fiú jóízűen kanalazta a pörköltet, örült, mert kiszabadult a laktanyából. Ha arra jártam gyalog, a laktanyával szemközti oldalt használtam, de a kapuknál az őröket, az orosz, ukrán, vagy kirgíz kiskatonát, a vöröscsillagos sapkát, a sorompót muszáj volt megnézni. Megszállók voltak, mégis valamiképpen sajnálni kellett őket, mert úgy tudtuk, öt évig katonáskodtak. A rendszerváltás legtalálóbb plakátja az MDF-é volt. Hátulról egy zöld színű, hájas, ruszki katonatiszt feje. Nagyon jól érzékeltette: tovarisi konyec.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!