Hétvége

2011.12.17. 08:32

''Lenne még élni kedvem!"

Amint azt sejteni lehetett, csordultig megtelt a WS Színház Krúdy Klubja a 60 éves Balogh József köszöntésére. Az ünnepelt nem lehetett jelen.

Ölbei Lívia

 „Kedves Vásárló! Balogh József június 5-e óta van kórházban. Akkor már a keze mozgásképtelen volt, de beszélni még tudott. Diktafonba mondta nekem ezt a verset, címe nincs...
Lakosztályom kórházi ágy,
 gondjaim összebútoroztak.
Lépcsőházban maradt a vágy,
 megsátrazott a csillagoknak.

A verset előadta Jordán Tamás a Prima-díj átadásán. (...)”

Az idézett sorok Szovák Csabától valók, és az új Balogh József-kötetbe - mintegy könyvjelzőként -belehelyezett papírlapon olvashatók.

A Reményringató című válogatás egyik kiadója éppen Szovák Csaba - a másik Fekete Árpád -, természetesen mindketten ott voltak a Krúdy Klubban szerdán a Balogh József 60. születésnapjára megjelent Reményringató bemutatóján.

A most is kórházban fekvő, ma már teljes mozdulatlanságra és némaságra ítélt költő nem lehetett jelen. Illetve jelen volt persze: a sorai által, amelyekből az „ikerlámpás” egyik fele, az új kötet szerkesztője és illusztrátora, Devecsery László állított össze egy műsorra valót - amelyben maga is színpadra lépett a WS Színház művészei: Bálint Éva, Jordán Tamás és Szabó Tibor, valamint Bognár Alexandra, Fölnagy Csaba és a Tarisznyások együttes társaságában.

„(...) Balogh József harcostársam és barátom. Adná az Isten, hogy egyre többen legyenek a baloghjóskák, adná az Isten, hogy az a világ vegyen bennünket körül, ami Jóska soraiban ott lüktet és követeli a jót. A jót, a szeretetet, a békét”, írja Jordán Tamás a kötet bevezetőjében. És mert ilyen súlyú szavakkal – nyilván – nem dobálózik az ember, vegyük nagyon komolyan a harcostárs és barát, Jordán Tamás kívánságait: „...adná az Isten”.

A Reményringató borítóján gyertya ég, az ünnepi Balogh József-műsort a Szószilánkokfejezet többször elismételt két sorával foglalta keretbe Devecsery László:
„Az istennek megüzentem:
lenne még élni kedvem!”

Reményringató - hogy az üzenet célba ér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!